Klaipėdoje prie centralizuoto šildymo jungiasi įmonės, ligoninės, prekybos centrai

Verslas

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad pernai šilumos tinklų prisijungė 20 objektų, o šiemet tai ketina padaryti dar arti pusės šimto. Tarp jų – nauji daugiabučiai, prekybos centrai, biurų pastatai, gamybos įmonės, medicinos paslaugas teikiančios įstaigos.

Tarp būsimų „Klaipėdos energijos” klientų – ir Liepojos plente baigiamas statyti „Lidl” prekybos centras.

AB „Smiltynės perkėla”, ketinanti statyti naują administracinį pastatą, šiuo metu patalpas šildo elektra, o naujajame rinksis centralizuotai tiekiamą šilumą.

„Kiek analizavome, tai vienas pigiausių variantų. Kitas aspektas – aptarnavimas. Rinkdamiesi kitokį šildymo būdą patirtume papildomus kaštus samdydami tos srities specialistus. O svarbiausias faktorius – ekologija. Dirbame šalia vieno gražiausio pasaulyje gamtos kampelio – Kuršių nerijos, mažiname taršą modernizuodami keltus ir bendrovės ateitį modeliuojame, kad visos naujovės būtų draugiškos aplinkai“, – pranešime cituojamas Mindaugas Čiakas, AB „Smiltynės perkėla“ generalinis direktorius.

Klaipėdoje daugiau nei 70 proc. centralizuotai patiekiamos šilumos yra pagaminama iš atsinaujinančio kuro, tad šis šildymo būdas atitinka naujiems pastatams keliamą A++ energetinio efektyvumo reikalavimą – šildymui turi būti naudojama ekologiška energija iš atsinaujinančių
šaltinių.

„Iš esmės norint naudotis centralizuotu šildymu reikia atlikti tris energetikų kvalifikacijos reikalaujančius darbus: nutiesti vamzdynus, parinkti ir sumontuoti pastatui tinkamą šildymo įrangą bei pasirinkti tų įrenginių – šildymų sistemų – prižiūrėtoją. Visas šias paslaugas mes teikiame. O pastaraisiais metais daugėja atvejų, kai naujų pastatų savininkai kreipiasi į mus reikalaudami viso paslaugų paketo – nuo įvado įrengimo iki nuolatinės daugiametės sistemų priežiūros“, – teigia Arūnas Smaguris, AB „Klaipėdos energija“ Šilumos tiekimo tarnybos vadovas.

Šiuo metu J. Karoso gatvėje naują polikliniką statanti Klaipėdos vaikų ligoninė stato prašo energetikų ne tik prijungti jį prie miesto tinklų, bet ir įrengti šildymo punktą.

Ne per seniausiai šilumos punktą AB „Klaipėdos energija“ specialistai įrengė Liepų gatvėje esančiame „Light Hause“ biurų pastate. Identiški darbai bus atliekami šalia jo kylančiame Baltijos skaitmeninių inovacijų centre „Baltic Tech Park“. Šilumos punktų įrangos darbus municipalinės bendrovės energetikai šiemet įsipareigojo atlikti dar keliuose gamybinės bei biurų paskirties uostamiesčio statiniuose.

Mieste prisijungti prie centralizuotų tinklų techninių sąlygų šiemet paprašė dešimtys naujai statomų sublokuotų dvibučių ir daugiabučių namų. Tai reiškia dar kelias dešimtis tūkstančių šildomų kvadratinių metrų ploto.

„Kiekvienas naujas klientas yra naudingas visiems mūsų klientams. Nes centralizuotame šildyme taip pat veikia masto ekonomijos principas: kuo daugiau klientų – tuo mažiau sąnaudų tenka kiekvienam vartotojui ir tai turi įtakos palankesnei galutinei šilumos kainai“, – teigia Antanas Katinas, AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Tradiciškai vienais didžiausių klientų išlieka ir naujus objektus šildyti „Klaipėdos energijai“ patiki didžiųjų prekybos centrų valdytojai.

„Vasario pradžioje turim prijungti naują prekybos centrą Dragūnų kvartale, Bandužiuose ir Laukininkų kvartale taip pat statomos erdvios parduotuvės, pareiškusios norą šildytis iš centralizuotų miesto tinklų“, – sako A. Katinas.

Pasak vadovo, didieji miesto objektai jau senokai neieško alternatyvos centralizuotam šildymui. Ir tai esą yra ne tik Klaipėdos, o visos Europos tendencija.

„Mūsų Vyriausybė jau buvo užsiminusi, apie iškastinio kuro katilų savininkų apmokestinimą. Tokia praktika egzistuoja Vakarų Europos šalyse. Mat malkoms ar anglims degant be valymo įrenginių į aplinką sklindantys suodžiai yra vienas kenksmingiausių teršalų žmogaus sveikatai. Dujos – pigi įranga, bet brangus kuras ir egzistuoja nuotėkio bei sprogimo pavojus. Geoterminė energija gali apšildyti tik nedideles patalpas ir tai brangi investicija. Tad įvertinus visus faktorius, švariausiu, saugiausiu, pigiu ir patikimu būdu miestuose lieka centralizuotas šildymas“, – teigia A. Katinas.

2 Comments

  1. Vaida

    Saldžiai šlykštu.Uźsakomasis straipsnis. Net neskanu skaityt.

    Reply
    • akadministratorius

      Atviroje Klaipėdoje nėra užsakomųjų straipsnių – kiekvienos Vakarų Lietuvos įmonės naujienas skelbiame nemokamai. Tekste aiškiai parašyta „pranešime cituojamas”.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Klaipėdoje rasis Paliatyvus vaikų dienos centras

Neilgai trukus sunkūs ligoniai savo namuose turėtų sulaukti didesnės medicininės pagalbos bei geresnės priežiūros. Palengvinimo, rūpinantis sunkiai sergančiais vaikais, gali ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This