Politikų siūlymas: Mėlynąją vėliavą iškeisti į tualetus

Miestas, Svarbu

Dviem Klaipėdos paplūdimių ruožams, kurių bendras ilgis yra kilometras, trejus metus bus siekiama gauti Mėlynąją vėliavą, nors nemažai politikų jai nusipirkti numatytus pinigus siūlė skirti įrengti naujus tualetus.

Klaipėda Mėlynosios vėliavos programoje dalyvauja nuo 2007 metų. Ją, jei paplūdimys atitinka numatytus 32 reikalavimus, suteikia Lietuvos žaliųjų judėjimas. Tačiau už Mėlynąją vėliavą kasmet reikia sumokėti 10 tūkst. eurų.

Klaipėdos savivaldybė šiemet Lietuvos Žaliųjų judėjimui jau pateikė paraišką Mėlynąją vėliavą gauti Smiltynės paplūdimio 500 metrų ruožui prie centrinio tako ir Melnragės II paplūdimio 500 ruožui prie centrinio tako.

Ketvirtadienį Klaipėdos savivaldybės dalyvavimą Mėlynosios vėliavos programoje nagrinėjo ir miesto tarybos nariai, kurie turėjo apsispręsti, yra tai yra tikslinga.

„Kyla klausimų dėl dalyvavimo Mėlynosios vėliavos programoje naudingumo. Ar yra atlikti kokie skaičiavimai, vertinimai?“ – klausė miesto tarybos narys, opozicijos atstovas Arvydas Vaitkus.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė neslėpė, kad jokių skaičiavimų niekada nėra atlikta. „Tai tik prestižo reikalas. Visiems žinoma, kad jei dalyvauji Mėlynosios vėliavos programoje, tai tame paplūdimyje tikrinama vandens kokybė, budi gelbėtojai, medikai. Iš viso reikia atitikti 32 reikalavimus ir tik tie du Klaipėdos paplūdimių ruožai tuos reikalavimus atitinka“, – teigė I. Šakalienė.

Politikė Nina Puteikienė domėjosi, ar Klaipėdos savivaldybė turi ambicijų ir tikslų pasiekti, kad visi Klaipėdos paplūdimiai atitiktų Mėlynosios vėliavos reikalavimus, kas bus daroma artimiausiu metu.

„Turime tokius tikslus. Šiemet Smiltynėje pagaliau planuojame lauko tualetų pakeitimą moderniais konteineriniais tualetais. Šiemet planuojame susitvarkyti tinklus ir įrengti bent vieną tualetą“, – planais dalijosi I. Šakalienė.

Į tai N. Puteikienė sureagavo: „Jei po vieną tualetą kasmet, tai visas paplūdimių sutvarkymas užtruks 50-100 metų“.

Miesto tarybos narys Arūnas Tuma kolegas ragino nepritarti dalyvavimui Mėlynosios vėliavos programoje, o jai įsigyti skirtus pinigus nukreipti tiesiai į paplūdimių infrastruktūros gerinimą.

Jam antrino ir A. Vaitkus, pabrėžęs, jog paplūdimiuose tikrai trūksta normalių tualetų.

„Tai gal į tai nukreipkime lėšas, o ne įsigykime brangiai kainuojančią vėliavą“, – siūlė A. Vaitkus.

N. Puteikienė tvirtino, jog palaikysianti savivaldybės dalyvavimą Mėlynosios vėliavos programoje: „Bet tai bus visų mūsų mokestis už savivaldybės neveiklumą, neturėjimą nei noro, nei ambicijų, kad visi Klaipėdos paplūdimiai būtų išskirtiniai. Palaikysiu Mėlynosios vėliavos įsigijimą tik todėl, kad bent du mūsų paplūdimių ruožai būtų kaip Italijoje, o ne Rusijoje“.

„Prestižas yra labai svarbu, todėl reikia turėti Mėlynąją vėliavą. Bet turime ištransliuoti ir žinią administracijai, kad visi paplūdimiai turi ją turėti“, – teigė miesto tarybos narys Aidas Kaveckis.

18 miesto tarybos narių pritarė, jog Klaipėdos savivaldybė dalyvautų Mėlynosios vėliavos programoje, 6 buvo prieš, o 5 susilaikė.

Be to, politikai pritarė, jog Klaipėdos savivaldybė, neatsiklausdama politikų, paraišką dėl Mėlynosios vėliavos teiktų ir už ją mokėtų artimiausius trejus metus.

11 Comments

  1. S

    O tai neįmanoma prižiūrėti paplūdimius pagal mėlynosios vėliavos kokybės reikalavimus, neperkant paties sertifikato? Per 5 m. susidarytų 50 tūkst. EUR , per 10 m. – 100 tūkst.EUR papildomos investicijos į infrastruktūrą. Taip ir „prestižas” savaime atsirastų.

    Reply
    • :)

      Čia toks ubagų provincijos pasaulinio prestižo siekimas 🙂 Vietoje to , kad tvarkyti visą aplinką ten kur gyveni , po truputį ir nuosekliai , tai ne . Išleidi krūvą pinigų ” vėliavai ” , pasirenki ” sliukšlyne ” vietą , prasistumdai betvarkę pagal ” vėliavos ” reikalavimus ir tada jau prašom ? Mes prestižas ? Mes pasaulinio lygio ? 🙂 Tegul turistai žygiuoja ten kur ” vėliava ” ir neina į šabakštyną ? Viskas tik dėl ” svetimų ” akių ….o ne dėl savęs , dėl savo aplinkos , dėl savų piliečių …. Todėl negerbiu ir nepasitikiu nei tokiais ” žaliaisiais pardavinėjančiais mėlyną vėliavą ” , nei tarybos nariais dėl ” prestižo ” ją perkantys . Atia centristei Puteikienei , atia konservatoriui Kaveckui …Pasitikrinsiu ir kitus , balsavusius ” už . Ilgai su tokiais liksime provincija . Aš gimiau Klaipėdoje ir noriu jos atsigavimo , o ne 30 m ” perkamų vėliavų ” ir požiūrio į miesto tvarkymą , bei gyventojus .

  2. Renata Sen.

    Mėlynąją vėliavą, mano nuomone, reikia ne nusipirkti o laimėti.

    Reply
  3. Įdomu!

    Kokius tuos 32 reikalavimus turi atitikt paplūdimiai kad gaut tą mėl .veliavą? … .. kas per servisai į tą skaičių įeina? ….. o kas per pardavėjas tų vėliavų ? ..gal žydra pigiau kainuotų!?

    Reply
  4. LABAI MĖLYNA VĖLIAVA YRA LABAI GERAI, BET...

    …turiu klausimą: kas yra ir kas bus gretimuose pliažuose? Į kairę ir į dešinę nuo Mėlynojo pliažo su vėliava? Pagal Mėlynąją logiką tie pliažai jokių Mėlynųjų reikalavimų nneatitinka ir neatitiks, tad kyla klausimas: kaip ir kodėl ištisoje pliažų juostoje tarp dviejų Nemėlynųjų pliažų atsiranda trumpa išskirtinio ekologinio švarumo 500 m atkarpa? Kaimyniniai pliažai – purvini, be tualetų ir t.t. o jų viduryje – Mėlynojo proveržio pliažinė oazė? Ar taip būna? Čia tas pats, kad, jei kas pasakytų, kad pvz. magistralėje Klaipėda – Vilnius tarp pvz. 257,8 km ir 278,3 km yra Mėlynoji kelio vėliava, kad ten yra švaru, gražu ir tokio pat švarumo bei gražumo Mėlynasis kelelis su Mėlynuoju tualetu ir Mėlynaja kebebine. BE.

    Reply
  5. Artėja savivaldos rinkimai

    ir aš pradedu atsirinkinėti politikus pagal darbus , pagal balsavimus …Kas buvo tie 6 prieš ir 5 susilaikę ? Mano galva tik jie suvokė realią vėliavos pirkimo naudą miestui .

    Reply
  6. Aš manau

    mes dar ilgai liksime provincija , jei galvosime kaip ” simonos ” ir tie tarybos nariai , kurie balsavo už vėliavą . Nusiperkame vėliavą ir pradedame ” atitikti reikalavimus ” , o iki vėliavos tulikai galėjo būti be durų be langų , nors turime išlaikoma ” pliažų prižiūrėtoją ” ? Pasaulinį lygį teikia ugdyti savyje , savo aplinkoje NUOLAT . Man tas vėliavos pirkimas tooookia provincija kvepia , kad kokios coco colos būtų geriau , nors pinigų iš jų gautume tulikams , o po to galėtume kilti iki pasaulinio lygio ir pirkti vėliavas kokias panorėtume .

    Reply
    • Pritariu

      Pritariu Jūsų nuomonei . kažkaip pradedama nuo išorinio blizgesio, o vidus supuvęs.

  7. Kaip visada ...

    Puteikienė pačirškė ir prabalsavo už 10 000 miestiečių pinigų ? 🙂 Prestižas ir konservatoriams ? DIRBTI ir prižiūrėti reikia nuolat , ponai pinigų skirstytojai . Plotus ir su vėliavomis ir be vėliavų . Prestižą mano galva reikia ” užsitarnauti ” darbu : patogumais , švara , paplūdimio nuolatine priežiūra , o ne ” nusipirkta ” vėliava . Taip, prestižas svarbu. Kabo vėliava ir …nieko daugiau ar minimaliai ?

    Reply
  8. Simona

    ISO standartą, visi žino. Tačiau Mėlynosios vėliavos standarto, dauguma nesupranta arba nenori suprasti. Dalyvaujiprogramoje, pritari jos reikalavimams, juos išpildai, gauni sertifikuotą patvirtinimą ir gali juo didžiuotis. Aišku, moki dalyvio mokestį. Kas dar neaišku. Nori būt provincija, mainai sertifikatą į šikininkus. Galima ir taip. Bet didžiuotis pasauliniu lygiu, negalėsi.

    Reply
    • o didžiuotis

      mėlyna vėliava be šikinykų galėsi?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This