Klaipėdos darželiuose – didesni mokesčiai už maitinimą

Miestas, Svarbu

Klaipėdos lopšelinukų ir darželinukų tėvai turės plačiau atverti pinigines. Planuojama, kad už maitinimą ikimokyklinėse įstaigose reikės mokėti apie 16 eurų per mėnesį brangiau, tačiau vaikai esą gaus kokybiškesnį maistą.

Klaipėdos darželinukų tėvams padidės išlaidos, tačiau vaikai esą bus kokybiškiau maitinami. Palmiros Mart nuotr.

Tėvų mokesčio padidinimui penktadienį pritarė miesto tarybos kolegija. Dabar bus rengiamas atitinkamas miesto tarybos sprendimo projektas.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė priminė, jog maitinimo paslaugos įkainis Klaipėdos ikimokyklinėse įstaigose nebuvo keistas nuo 2016 metų. Šiuo metus jis siekia apie 60 eurų per mėnesį, iš kurių 15 eurų skiriama virėjų atlyginimams, o likusi dalis – maisto produktams.

L. Prižgintienės teigimu, nuo 2016 metų virėjų atlyginimai išaugo nuo 458 iki 808 eurų, smarkiai pabrango ir maisto produktai, be to, pasikeitė vaikų maitinimo nuostatai, kai maistas turi būti sveikesnis, o tokie produktai brangiau kainuoja.

Todėl Klaipėdos savivaldybėje buvo sudaryta darbo grupė, kuri parengė keturis variantus, kaip ir kiek reikia padidinti mokestį už maitinimą darželiuose. Visi šie keturi variantai penktadienį buvo pristatyti miesto tarybos kolegijai, kuri apsisprendė, kurią alternatyvą pasirinkti.

Pirmajame variante numatyta, kad mokestis už maitinimo paslaugas per mėnesį padidėtų apie 30 eurų – iki daugmaž 90 eurų. Iš jų 22 eurai būtų skiriami maisto gamybai, o likusi suma – maisto produktams.

Antrasis variantas – mokestis per mėnesį tėvams padidėtų apie 16 eurų. Tačiau surenkamų pinigų užtektų ir virėjų algoms, ir su gamyba susijusioms išlaidoms padengti, ir maisto produktams.

„Žinoma, įstaigos labai lanksčiai turėtų sudėlioti valgiaraščius, teks varijuoti, kad ne visada lašiša maitinti, bet kartais ir menke. Bet tai neprieštarautų higienos normoms ir pasikeitusiems reikalavimams“, – pabrėžė L. Prižgintienė.

Trečiasis siūlomas mokesčio didinimo variantas – 14 eurų per mėnesį, nes siūloma mažiau didinti lėšas maisto gamybai, o tai gali turėti neigiamų pasekmių.

Ketvirtuoju variantu siūloma vadinamojo abonentinio mokesčio išvis nedidinti, palikti jį 15 eurų, o rinkti daugiau pinigų už maisto produktus, tad tėvams mokestis per mėnesį padidėtų 9 eurais. „Tačiau išlaidas maisto gamybai reikėtų kompensuoti iš miesto biudžeto, o tai per metus pareikalautų apie 650 tūkst. eurų“, – teigė L. Prižgintienė.

Todėl darbo grupė nurodė, jog geriausias yra antrasis variantas, kai mokestis už maitinimo paslaugą per mėnesį padidėtų 16 eurų.

„Viskas buvo labai detaliai išanalizuota ir pagal produktų kokybę, kitų savivaldybių patirtis. Darbo grupė bendru sutarimu siūlo antrą variantą. Kitos savivaldybės jau praėjusių metų pradžioje pasitvirtino naujus įkainius, mūsų šitas projektas buvo paruoštas praėjusių metų rugsėjui, galvojome, kad nuo tada jis įsigalios“, – kalbėjo kolegijos narė, kuri yra ir uostamiesčio ugdymo įstaigų profesinės sąjungos atstovė, Laima Juknienė.

Miesto tarybos kolegijos nariai vienbalsiai pritarė antrajam variantui, kuriuo mokestis už lopšelius ir darželius tėvams vidutiniškai per mėnesį išaugs 16 eurų. Tačiau tokiam sprendimui dar turi pritarti miesto taryba.

6 Comments

  1. ....

    Jus truputi lyginkite gyvenimo lygi Lietuvoj ir Airijoje.lendat ten kur jums nereikia.jus geriau listumet ten kur mokiescius didina .

    Reply
    • ...

      Raktinis žodis mano komentare ” nedirba ” tėvai ,o vaikai darželyje ! Kaip tai ne mano reikalas ? Jūs matyt net nežinote iš kieno mokesčių darželiai ” pigūs ” ? Dirbantiems turėtų būti viena kaina , nedirbantiems ar negyvenantiems Klaipėdoje – kita . O šiaip ne jūsų reikalas ką aš turėčiau komentuoti .

  2. Zao

    „L. Prižgintienės teigimu, nuo 2016 metų virėjų atlyginimai išaugo nuo 458 iki 808 eurų” teigia lyg tiek būtų padidėjusi našta darbo užmokesčiui mokėti… Bet didžioji skaičiaus pokyčio dalis yra darbdavio mokesčių perkėlimas darbuotojui „ant popieriaus”, tad tik manipuliuoja skaičiais. Jeigu jau norėjo parodyti pokytį, tai kodėl nepateiktas realus prieaugis.

    Reply
  3. Už mokesčio didinimą

    Komunizmas dar=eliuose. Už 60eur. visą mėnesį??? Užtat ir tempia tuos vaikus į darželį – karantinas ar ne…kur pigiau rasi??

    Reply
    • ...

      Mano galva darželiai per pigūs . Jei net nedirbantys tėvai gali vaikus į darželį vesti . Mano vaikas gyvena Airijoje , turi tris vaikus , 2 mokiniai , mažoji ikimokyklinukė , abu tėvai dirbantys , neskursta . Jiems darželis per brangus , samdo auklę .

    • Anonimas

      Paziureciau ka jus sakytumete jei turetumete vaiku.pradetum saukti kad darzeli pabragino.ir vel eilini karta matau kad lendat ten kur jums nereikia.ko nesauki kad mokesti uz automobilio tarsa kelia.ko tyli.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurias švietimo įstaigas remontuos šiemet

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, kad uostamiesčio švietimo įstaigų infrastruktūrai gerinti 2024 metais numatoma skirti 11,5 mln. Eur. Be to, šiemet ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Švietimas

Savivaldybė planuoja darželių plėtrą

Klaipėdos valdžia ieško sprendimų, kaip padidinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo vietų skaičių mieste, ypač ten, kur jų labiausiai trūksta – ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This