„Klaipėdos naftai” baltarusiškų naftos produktų nenusimato

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta” teigia, jog jos veiklai 2020 m. didžiausią poveikį turėjo koronaviruso pandemijos sukeltas pasaulinės ekonomikos sulėtėjimas, dėl ko krito naftos produktų paklausa, rekordinėse žemumose nusistovėjo naftos perdirbimo maržos. Visgi, neaudituotais duomenimis KN grupei pavyko užsitikrinti panašias pajamas kaip ankstesniais metais ir uždirbti 10,4 mln. eurų koreguoto grynojo pelno (2019 m. buvo 12,7 mln. eurų).

Iš sausį Baltarusijos perdirbimo gamyklų skelbiamų konkursų pobūdžio matoma, kad Klaipėda neminima kaip galima alternatyva produkcijos eksportui.  Baltarusiškų naftos krovinių vasario ar vėlesniems laikotarpiams per KN valdomus naftos terminalus nėra nominuota. Martyno Vainoriaus nuotr.

Neaudituotais duomenimis 2020 m. KN grupė uždirbo 80,5 mln. eurų pajamų. 2019 m. KN grupės pajamos siekė 104,4 mln. eurų, tačiau didžiausią įtaką pajamų mažėjimui 2020 metais turėjo KN priimti sprendimai siekiant mažinti SGD terminalo saugumo dedamąją 26,8 mln. eurų per metus.

„Deja, bet pradėjus 2021 metus vis dar turime konstatuoti, kad koronaviruso pandemija ir toliau turės įtakos naftos perdirbimo segmentui bei visam energetikos sektoriui. Greito atsigavimo tikimybė tiesiogiai priklausys nuo vakcinavimo tempo pagrindinėse vartojimo rinkose ir su tuo susijusių paklausos augimo prognozių. Todėl 2021-ieji išliks iššūkių kupinu laikotarpiu ne tik mums, bet ir didelei daliai kitų verslų“, – pranešime cituojamas KN generalinis direktorius Darius Šilenskis.

Dar praėjusių metų pabaigoje KN gavo Baltarusijos įmonės BNK (UK) pranešimą apie laikinai stabdomą naftos produktų eksportą sudarant
naujus kontraktus per KN terminalą Klaipėdoje. Iš sausį Baltarusijos perdirbimo gamyklų skelbiamų konkursų pobūdžio matoma, kad Klaipėda neminima kaip galima alternatyva produkcijos eksportui.  Baltarusiškų naftos krovinių vasario ar vėlesniems laikotarpiams per KN valdomus naftos terminalus nėra nominuota.

„2021 metais nesitikime stabilaus baltarusiškų naftos produktų srauto per KN terminalus, o tai neišvengiamai reiškia tolimesnį spaudimą KN veiklos rezultatams bei, atitinkamai, mūsų pastangas tęsti veiklų efektyvinimo ir tobulinimo procesus siekiant toliau diversifikuoti veiklas bei kompensuoti galimus praradimus kitų paslaugų alternatyvomis ir kaštų taupymu. Transformuoti savo veiklą turėsime greičiau nei nusimatėme pirminėse strateginėse prielaidose, tad organizacijai tenkantis iššūkis tikrai didelis. Visgi ši situacija kartu patvirtina, kad mūsų priimta ilgalaikės strategijos kryptis yra teisinga ir pagrindinis strateginis uždavinys nesikeičia – KN turi turėti kelias lygiavertes veiklos sritis, prisidedančias prie grąžos akcininkams kūrimo, šitaip mažinant galimą vieno ar kito verslo segmento trumpalaikę neigiamą įtaką KN rezultatui“, – pabrėžia D. Šilenskis.

Teigiama, kad atsižvelgiant į aplinkybes, KN šiemet peržiūrės investicinius planus, atidėdama investicijas, kurios nesusijusios su veiklos tęstinumu, imsis kitų projektų, susijusių su sąnaudų mažinimu ir veiklos efektyvumo didinimu, dirbs su paslaugų ir produktų portfelio diversifikavimu.

2 Comments

  1. Anonimas

    Kiek laiko gali tęstis teatralizuotas KN vadovų verkšlenimas – seniai neišnaudojami turimi naftos terminalo pajėgumai. Kodėl neatsistatydina bedaliai „vadovai”, tegul jie viešai paskelbia, ką jie personaliai nuveikė, kad MN gamykla visą produkciją vežtų per KN?

    Reply
  2. Kas per problemos? Paskirkit KN vadovu kucharka bulbiašova, tai ta įves tvarką ir padarys proveržį

    Daba prieš nusimaunant kelnes galima ir rankytem susikibti

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This