Rusijos pilietis į Lietuvą vežė kontrabandą – 30 tūkst. eurų

Kriminalai ir nelaimės

Per patikrą Klaipėdos teritorinės muitinės poste pareigūnai išaiškino keleivio nerimo priežastį – asmuo kontrabanda gabeno grynuosius pinigus.

Klaipėdos teritorinės muitinės nuotr.

Sausio 27 d. į Panemunės kelio postą iš Rusijos Federacijos Kaliningrado srities atvyko Rusijos piliečio vairuojamas lengvasis automobilis „Bentley Continental GT“. Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnams asmuo žodžiu nurodė gabenantis 75 litrus dyzelino ir 4120 eurų bei 1150 Rusijos rublių. Tokią pat gabenamų pinigų sumą asmuo nurodė ir Grynųjų pinigų deklaracijoje.

Kilus įtarimui, kad Rusijos pilietis gali gabenti ir nedeklaruotus pinigus, buvo atlikta asmens apžiūra. Jos metu asmuo labai sutriko. Pasirodo, jog būta dėl ko sunerimti – išorinėje asmens striukės kišenėje muitinės pareigūnai aptiko 30 000 eurų. Šie pinigai nebuvo deklaruoti muitinėje teisės aktų nustatyta tvarka. Rusijos pilietis apgailestavo dėl savo poelgio, pareigūnams teigė, jog už šiuos pinigus ketino pirkti transporto priemonės priekabą.

Kontrabanda gabenti pinigai bei asmens mobilusis telefonas buvo paimti, Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso 199 str. 3 d. Už tai įstatymas numato baudą arba laisvės atėmimą iki 8 metų.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Klaipėdos teritorinės muitinės nuotr.

Šiemet tai yra pirmas fiksuotas grynųjų pinigų kontrabandos atvejis Panemunės kelio poste. Pernai buvo nustatyti 2 atvejai, dėl kurių Muitinės kriminalinėje tarnyboje buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai. Vienu atveju Lietuvos Respublikos sieną kirtęs asmuo muitinės pareigūnams nedeklaravo daugiau nei 23 500 eurų, kitu – per 20 500 eurų.

Muitinės pareigūnai primena, jog kiekvienas asmuo, atvykstantis į Lietuvą iš trečiosios šalies ar išvykstantis į ją ir gabenantis ne mažesnę kaip 10 000 eurų grynųjų pinigų sumą (arba ją atitinkančią sumą kita valiuta), privalo ją deklaruoti muitinės įstaigoje. Užpildytą ir pasirašytą Grynųjų pinigų deklaravimo formą asmuo turi pateikti be atskiro muitinės pareigūno reikalavimo. Prievolė deklaruoti grynuosius pinigus leidžia efektyviau taikyti Lietuvos Respublikos įstatymų nustatytas pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones.

Lietuvos muitinėje 2020 metais buvo pradėta 12 ikiteisminių tyrimų dėl grynųjų pinigų kontrabandos. Sulaikyta 488 tūkst. eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdietis kontrabandininkas įpročių nekeičia

Uostamiestyje pasieniečiai sulaikė klaipėdietį, jau pernai baustą už neteisėtą disponavimą akcizais apmokestinamomis prekėmis. Šįkart savo namuose ir pagalbinėse patalpose jis ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Regionas

Pėstute per sieną auksą gabenęs latvis užsidirbo solidžią baudą

Klaipėdos teritorinė muitinė praneša, jog Latvijos pilietis iš Rusijos Kaliningrado srities į Lietuvą atvyko pėsčiųjų taku. Panemunės kelio poste dirbantiems ...
2024-03-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This