Administratoriaus rinkimai per karantiną – papildoma grėsmė gyventojams?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos valdininkai esą kelia grėsmę kai kuriems uostamiesčio daugiabučiams namams tapti koronaviruso židiniais. Tokius nuogąstavimus „Atvirai Klaipėdai“ išdėstė keli klaipėdiečiai, kurių daugiabučiams namams šiuo metu, kai šalyje paskelbtas griežtas karantinas, vyksta naujo administratoriaus parinkimo procedūra.

Bet kurio daugiabučio namo gyventojai savo balsų dauguma gali pradėti naujo administratoriaus parinkimo procedūrą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Naujus daugiabučių namų administratorius Klaipėdos savivaldybė šiuo metu renka Sausio 15-osios g. 12 ir Naikupės g. 11 namams.

„Visuotinio karantino metu pareigūnai kontroliuoja žmonių susibūrimus pajūryje, gainioja ant ledo žvejus, o Klaipėdos miesto savivaldybė skatina gyventojus išsirinkti naujus namo administratorius. Praktika rodo, kad daugiabučių gyventojai, priimdami svarbius klausimus dėl jų nuosavybės valdymo, visada tariasi tarpusavyje, renkasi į susirinkimus laiptinėse ar kieme, eina vieni pas kitus į butus pasitarti. Vadinasi, savivaldybė tik skatina COVID plitimą, nors prieš TV kameras aiškina, kad griežtai kontroliuoja, jog žmonės vengtų susibūrimų. Ar suvokiama, kokios gali būti pasekmės, jei daugiabutyje išplis židinys? Ar negalima to daryti po karantino?“ – klausė „Atvirai Klaipėdai“ laišką parašę klaipėdiečiai.

Jie pabrėžė, jog daugiabučio namo administratoriaus rinkimai tikrai nėra pirmo būtinumo reikalas, tad rinkimus esą drąsiai galima atidėti ir mėnesiui ir dviem, kad vėliau jie vyktų saugiai.

Tačiau Klaipėdos savivaldybės administracijos Statinių administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Janina Vaulinienė aiškino, kad ir dabar daugiabučio namo naujo administratoriaus rinkimai esą vyksta saugiai.

„Jokie visuotiniai susirinkimai nėra šaukiami. Procedūros organizuojamos taip, kad nebūtų jokių kontaktų. Tiesą sakant, nematau nė vieno nesaugaus veiksmo“, – tikino specialistė.

Ji aiškino, jog informacija apie daugiabučio namo administratoriaus rinkimus pakabinama laiptinių skelbimų lentose. Balsavimo raštu biuleteniai bus patalpinti atskirai į kiekvieno gyventojo pašto dėžutę.

„Kai gyventojai biuletenius užpildys, jie gali tiesiog mobiliuoju telefonu juos nufotografuoti ir atsiųsti nuotrauką man. Pasirašytą biuletenį galima ir nuskenuoti bei atsiųsti. Be to, pasirašyti biuletenį galima ir elektroniniu parašu, tada nieko nereikės fotografuoti. Žodžiu, alternatyvų yra labai daug. Jei gyventojai aiškina, kad jie turi susirinkti ir pasitarti, tai noriu priminti, kad pasikalbėti galima telefonu ir kontaktas tikrai nėra būtinas“, – pabrėžė J. Vaulinienė.

Skelbimuose rašoma, kad balsai bus skaičiuojami Savivaldybėje, viename iš jos kabinetų, o jos balsų skaičiavimo komisijoje gali dalyvauti ir namo patalpų savininkų išrinktas ir atitinkamą įgaliojimą turintis atstovas arba patalpų savininkas, raštu pareiškęs pageidavimą būti komisijos nariu. Tačiau, anot tarnautojos, gyventojų atstovai per karantiną į balsų skaičiavimo komisiją atvykti nėra kviečiami. Esą komisijos nariams nusiunčiami nuskenuoti balsavimo biuleteniai, o jei kyla kokių neaiškumų, komisijos posėdis vyksta virtualiai.

J. Vaulinienė atkreipė dėmesį, kad nors šalyje ir galioja visuotinis karantinas, tačiau nei savivaldybės funkcijos nėra sustabdytos, nei ribojama gyventojų teisė pasirinkti norimą daugiabučio namo administratorių.

„Rinkimai organizuojami todėl, kad dauguma tų namų gyventojų savo parašais išreiškė valią ir norą keisti administratorių. Naikupės gatvės 11-ajame name to prašė beveik 100 procentų gyventojų. Tai ar turėtume nereaguoti į daugumos norą ir neorganizuoti naujo administratoriaus rinkimų?“ – retoriškai klausė J. Vaulinienė.

Renkant naują daugiabučio namo administratorių, balsavime turi dalyvauti daugiau nei 50 proc. gyventojų. Jei gyventojai yra neaktyvūs, organizuojamas pakartotinis balsavimas, bet tik vieną kartą.

Sausio 15-osios g. 12 ir Naikupės g. 11 dabar administruoja UAB „Mano Būstas Baltija”. 

2 Comments

  1. Mindaigas

    Tai gi rašo, kad anonimiškai parašė ,,keli Klaipėdiečiai” , kad organizuoja administratoriaus pakeitimą, o skundą ir rašė Mano būstas, bijo prarasti auksine žąsį. Baltijos pr. 9 irgi galėtų atsisakyti mano būsto, sąskaitos kosminės.

    Reply
  2. keistas reikalas

    Taip išeina, kad patys gyventojai prašė keisti administratorių, bet patys skundžaisi kad organizuojami rinkimai?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

„Mobingo problema“ savivaldybėje: užteko mokymų?

Sausio viduryje kilęs ažiotažas dėl naujosios Klaipėdos valdančiosios daugumos esą vykdomo mobingo Savivaldybės administracijoje bent jau instituciniame lygyje užsibaigė. Per ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Savivaldybė savo darbuotojus terorizuoja, bet premijuoja?

Klaipėdos miesto savivaldybės viešai skelbiami duomenys apie darbuotojų paskatinimus ir apdovanojimus kardinaliai skiriasi nuo neseniai išplatintos žinios, kad čia klesti ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This