VMI pataria dėl per karantiną patiriamų įmonių išlaidų

Konsultacijos

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) primena, kad karantino metu įmonės patirtos išlaidos dėl darbuotojų, negalinčių dirbti iš namų, vykimui į darbą ar parvykimui iš darbo, maitinimui gali būti priskirtos įmonės leidžiamiems atskaitymams kaip būtinosios darbo saugos ir darbuotojų apsaugos išlaidos.

Kai darbdavys suteikia darbuotojui visas reikalingas darbo priemones ar patiria papildomų sąnaudų nuotolinei darbo vietai namuose įrengti, tokios darbuotojo gautos pajamos GPM neapmokestinamos. Palmiros Mart nuotr.

„Kai darbdavys, siekdamas užtikrinti efektyvų darbo organizavimą, veiklos tęstinumą ir sklandumą, karantino dėl COVID-19 metu savo darbuotojams apmoka tam tikras paslaugas, įsigyja tam tikras prekes ar leidžia naudotis įmonės turtu, tokiu būdu apsaugodamas dirbančius darbuotojus, atliekančius įmonei svarbias užduotis, pajamų natūra nuostatos netaikomos, nes laikoma, kad tokias išlaidas įmonė patiria savo, o ne darbuotojo naudai“, – pranešime spaudai cituojamas Klaipėdos AVMI viršininkas Audrius Morkūnas.

Jo teigimu, taip pat leidžiamiems atskaitymams galima priskirti ir įmonės patirtas išlaidas darbuotojams atliktiems COVID-19 testams ir skiepams. Tokiu atveju laikytina, kad darbuotojas asmeninės naudos negavo, todėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo nuostatos netaikomos.

Pažymima, kad tuo atveju, kai organizuodamas nuotolinį darbą darbdavys suteikia (neperduodamas nuosavybėn) darbuotojui visas reikalingas darbo priemones (pvz., kompiuterį, spausdintuvą, telefoną ir kt. darbo priemones) ar patiria papildomų sąnaudų nuotolinei darbo vietai namuose įrengti ar su to turto naudojimu tik darbo tikslais susijusioms išlaidoms apmokėti, pagal GPM įstatymo nuostatas nepripažįstama, kad darbuotojas gavo pajamų natūra ir tokios darbuotojo gautos pajamos GPM neapmokestinamos.

Pelno mokesčio įstatymo taikymo prasme, jeigu įmonė turtą naudoja savo veikloje pajamoms uždirbti ar ekonominei naudai gauti (įskaitant ir nuotolinio darbo organizavimo atvejais darbdavio suteiktą darbuotojui anksčiau minėtą įrangą), tai apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną, trumpalaikio turto įsigijimo išlaidos, ilgalaikio turto nusidėvėjimo bei kitos su turto eksploatavimu susijusios išlaidos yra priskiriamos leidžiamiems arba ribojamų dydžių leidžiamiems atskaitymams.

Primenama, jog šiuo metu visos VMI paslaugos yra teikiamos ir konsultacijos vyksta tik nuotoliniu būdu. Konsultacijas mokesčių klausimais galima gauti paskambinus 1882 ar pateikus paklausimą elektroniniu būdu per Mano VMI.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

VMI: įsibėgėja verslo liudijimų išdavimas 2024 metams

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad atvėrus galimybę įsigyti verslo liudijimus 2024 m., per pirmąją savaitę tuo pasirūpino ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

Verslas

VMI: jau galima įsigyti verslo liudijimus 2024 metams

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo pirmadienio gyventojai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2024 metams. Norintys tęsti veiklą kitais ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

VMI: perkant automobilius vis dar dominuoja atsiskaitymas grynaisiais

Statybos bei prekybos įmonės vis dar įvairiais būdais bando išvengti sąžiningo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sumokėjimo, paskui jas seka ir ...
2023-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This