Savivaldybė už mokesčių mokėtojų pinigus griaus tai, ką verslas pageidauja nupirkti

Miestas, Svarbu

Klaipėdos valdininkai sugalvojo, miesto politikai pritarė nugriauti, o keliasdešimt tūkstančių eurų už griovimą sumokėti iš biudžeto, Perkėlos gatvėje esančius kelis apleistus statinius.

„Tai yra ne tik nelogiškas, net ir neūkiškas sprendimas“, – teigė dar prieš pusantrų metų norą įsigyti šias griuvenas pareiškę verslininkai.

Klaipėdos valdininkai ir politikai sutarė nugriauti Perkėlos g. 3 esančius pastatus, nors verslininkai pasiryžę juos nupirkti ir pritaikyti veiklai. Virginijos Spurytės nuotr.

Pasiūlė uostui

Pastarajame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje buvo svarstomas, atrodytų, paprastas sprendimo projektas „Dėl nekilnojamojo turto“ nurašymo.

Juo numatyta pripažinti netinkamu naudoti ir nugriauti Klaipėdos savivaldybei priklausantį nekilnojamąjį turtą. Sąraše atsidūrė ir Perkėlos g. 3 esantis sandėlis, buvusi mokykla, pagalbinės patalpos, tvora bei vandens rezervuaras.

Paskaičiuota, jog nugriauti visus suplanuotus statinius gali kainuoti apie 40 tūkst. eurų.

Perkėlos g. 3 esantys statiniai, kuriuos valdininkai prašė nugriauti, jau Finansų ir ekonomikos komitete sukėlė diskusijų. Miesto tarybos narys Saulius Budinas aiškino, kad juos nugriauti yra neracionalu. Todėl jis pasiūlė, o komitetas pritarė, kad šie statiniai būtų išbraukti iš viso sąrašo. Be to, Klaipėdos savivaldybės administracija buvo įpareigota kreiptis į Valstybinio jūrų uosto direkciją, kad išsiaiškintų, ar ši nenorėtų statinių perimti, nes jie stovi valstybinėje žemėje, kurią patikėjimo teise valdo ši įmonė.

„Gavome atsakymą, kad Uosto direkcija negali perimti šitų pastatų, nes jie nesusiję dėl funkcijų vykdymo. Tad ji pasiūlė priimti sprendimą dėl nugriovimo“, – jau miesto tarybos posėdyje politikus informavo Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Todėl jis dar kartą pasiūlė statinius pripažinti netinkamais naudoti, nes jų būklė yra labai bloga ir juos nugriauti.

Sprendimas šokiravo

„Mes kalbame apie savivaldybės nekilnojamąjį turtą, kurio rinkos vertė yra beveik 146 tūkst. eurų. Taip, jis stovi uosto rezervinėje teritorijoje. Bet ir praėjusią kadenciją šituos pastatus buvome įtraukę į sąrašą kaip galimų mainams su Turto banku ar Vyriausybe, kai norime gauti kitus pastatus. Uosto rezervinėje teritorijoje esantis turtas tikrai yra vertingas ir tikrai būtų galima, ypač vertinant dabartinę situaciją, kai girdime, kad į biudžetą nesurenkame planuojamų mokesčių, kad jį numatome mažinti, planuoti šių pastatų pardavimą kaip papildomas investicijas. Arba bent jau derėtis, kaip šiuos statinius išmainyti į kitus pastatus. Be to, planuojame skirti apie 40 tūkst. eurų nugriovimui. Tad apie 200 tūkst. eurų lengva ranka nurašome ir tuo viskas pasibaigia“, – miesto tarybos posėdyje kalbėjo politikas Saulius Budinas.

Tačiau miesto tarybos nariai, gavę teisę balsuoti už tai, ar šiuos pastatus Perkėlos gatvėje reikėtų išbraukti iš nugriaunamų statinių sąrašo, išreiškė kitą poziciją. Devyni balsavo už, 8 – prieš, o net 13 politikų susilaikė.

Todėl ir gautinis miesto tarybos sprendimas buvo šiuos Perkėlos gatvėje esančius pastatus nurašyti ir nugriauti.

Toks sprendimas šokiravo bendrovės Inovatyvaus verslo centras direktorių Žilviną Žilinską. Jis tvirtino, kad bendrovės atstovai dar prieš pusantrų metų kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės Turto skyrių, nes norėjo Perkėlos g. 3 esančias griuvenas nusipirkti ar išsinuomoti.

Pirktų ir dabar

„Mes visai greta vystome savo veiklą, turime 400 kvadratinių metrų ploto administracinį pastatą ir iš Nacionalinės žemės tarnybos išsinuomojome 2 hektarus žemės. Planavome veiklą, susijusią su uostu, norėjome statyti sandėlius, šaldytuvus, todėl mums papildomai buvo reikalingas tiek plotas, tiek patalpos. Išsinagrinėjome visas gretimybes, pamatėme, kad tie pastatai Perkėlos gatvė 3 priklauso Klaipėdos savivaldybei, todėl ir kreipėmės į ją prašydami parduoti ar išnuomoti. Mums atsakė, kad pastatus ketina perduoti Turto bankui, kad viskas yra procese, todėl nėra jokios galimybės iš savivaldybės jų įsigyti. Ilgai sekėme Turto banko skelbimus, tikėjomis rasti informaciją apie parduodamus šiuos pastatus. Ir tada miesto taryba nusprendė juos nugriauti. Koks tikslas juos griauti, jei mes norime pirkti? Tai ne tik nelogiškas, bet ir neūkiškas sprendimas?“ – dėstė Ž. Žilinskas.

E. Simokaitis „Atvirai Klaipėdai“ aiškino, kad parduoti šiuos pastatus esą yra neįmanoma, nes jiems nėra priskirtas žemės sklypas.

„Teoriškai jį priskirti būtų galima, bet tada reikia keisti visą uosto valdomą sklypą, kurio plotas daugiau nei 1000 hektarų. Padaryti tuos pakeitimus kainuotų daug brangiau nei gautume pardavę tuos pastatus. O parduoti statinius be jiems priskirto eksploatuoti būtino sklypo neleidžia teisės aktai“, – tvirtino E. Simokaitis.

Jis, beje, patikino, jog apie tokį verslininkų prašymą parduoti Perkėlos g. 3 esančius pastatus girdi pirmą kartą.

„Jei negalima parduoti, mes galime išsinuomoti. Mes ir siūlėme įvairiausius variantus, bet tada gavome patikinimą, kad turime laukti sprendimų iš Turto banko. Tikrai viską įmanoma padaryti, reikia tik išnagrinėti galiojančius teisės aktus. Mes juos nagrinėjome, matėme galimybę pastatus nusipirkti, todėl ir kreipėmės į savivaldybę, bet niekas mūsų prašymo nenagrinėjo. Mes ir dabar pasiruošę arba nupirkti, arba išsinuomoti tuos pastatus. Jei miestui per brangu suformuoti sklypą, mes galime padengti išlaidas. Juk savivaldybė gali pati iškelti sąlygas, kurias mes privalėtume įvykdyti. Viską įmanoma padaryti“, – tvirtino Ž. Žilinskas.

22 Comments

  1. siaip

    Pirma diletantiška mintis – jei egzistuoja NT tai vadinasi valstybe privalo suteikti tam NT sklypą ir prieigas prie jo, to NT eksploatacijai ir priežiūrai. Vadinasi bet kuris teismas įpareigos valstybe priskirti tiems sandėliams žemes sklypą ir taip bus suformuotas sklypas su NT. Kodėl to nesiima daryti savivaldybė? Gal tingi ar yra kitu interesu ar panašiai. Antra diletantiška mintis – jei netyčia savivaldybė sugalvojo nugriauti savus pastatus , galima daryti prielaida jog ji taip vadinamuose užkulisiniuose tarpduriuose susitarė su kažkuo dėl kažko tad galvoti kad kažkas yra su interesu labai normalu. Trečia diletantiška mintis – bet kuri esanti Klaipėdoje pastatą tai yra savivaldybes balanse galima pripažinti netinkamu naudoti jei yra poreikis toje vietoje pastatyti prekybos centrą, viešbuti ar medicinos centrą. Tokia ta savivaldos kasdienybe. Ir paskutinė diletantiška mintis – jei valstybei reikalinga žemė esanti po pastatais ji privalo kompensuoti NT turto turėtojui už ta turtą ir paimti valstybės reikmėms. Tad savivaldos skubėjimas šio NT atsikratimu o net neišlaukimu pvz. nuomos pagrindu privačiam asmeniui kad ir tos valstybinės kompensacijos, turi dar daug klaustuku apie savivaldos valdininku darbelius.

    Reply
    • Šiaip

      šiuo atveju galimi du variantai: elementarus neūkiškumas arba galima atitinkamos formos korupcija. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia savivaldybėje. Kad ir garsiosios Šakalienės atveju. Iš spaudos suprantu, kad tuomet viskas vyko panašiai.

  2. Auksinis Kardas

    Atsiprašau visų , bet siūlau pasižiūrėkite kieno sandėliai šalia savivaldybės nusprendusios nusigriauti savo pastatus stovi ir sužinosite kas šio tarybos sprendimo iniciatorius . Nes pagal įstatymą, nusigriovus statinius , sandėlių savininkui , vieninteliam turinčiam nekilojamą turtą tame sklype ir atiteks jo nuoma , kur dabar stovi savivaldybės pastatai . Keista kad taip aiškiai baltais siūlais susiūto tarybos sprendimo , nemato STT .

    Reply
  3. rašančiam didžiosiomis raidėmis

    Paistalini, neigiamoje informacijoje matyti pozityvą ir valdžiai linkėti taip toliau ir panašiai dirbti gali tik su protu susipykę arba labai nervuoti, daužantys klaviatūrą ir rašantys didžiosiomis raidėmis. Valdžia visada turi būti kritikuojama, nes idealių sprendimų nebūna . Tai yra demokratijos variklis. Jos nekritikuoja tik joje esantys, po jos sparneliu besišildantys arba tie, kuriems niekas neįdomu. Kuriai grupei priklausai tu? Pirmai arba antrai.

    Reply
    • Rašantis didžiosiomis raidėmis

      Viskas kas vyksta mieste domina. Nepriklausau jokiai politinei jėgai ir nesišildau po valdžios sparneliu ir skiriuosi tuo, kad palaikau valdžios sprendimus ir geriau suprantu kaip sunku juos priimti, nors jie ir nepopuliarūs Niekas neapsaugotas nuo klaidų. Bet iš klaidų mokomės . Artai netiesa?

  4. Faktas

    Grubliauskas leis, o Budinas tikrai būtų radęs naudingą varijantą miestui ir miestelėnams… išsirinkot ir turit dūdų festivalius

    Reply
    • Tam faktui

      Nejuomink!

    • Jonas

      Spaudoje pasirodė ir kita informacija, dėl pastatų likimo. Taip ir lieka klaustukas??Niekada nereikia skubėti viešinti, neišsiaiškinus tikros tiesos.

  5. Hansas

    Aišku, pretekstas atiduoti plotus uostui. Pamatysim, kaip uosto teritorija bus iki Jakų.

    Reply
  6. Anonimas

    Gaila, kad tokie dalykai dedasi. Menkina miesto vertę.

    Reply
  7. Sigitas

    Klaipėdos miesto savivaldybės neūkiškumo vagos tik dar labiau gilėja.

    Reply
    • Sigitui

      Dažnai bardako daug sukuria , kai Savivalda pasitiki verslininkais, todėl ir turime apleistų griuvėsių prestižinėse miesto vietose. Lazda turi du galus. ..

  8. T

    Eilinis bardakas, kaip turim tokia nevykėlių valdžia, kitų sprendimų nėra komentarų laukt.

    Reply
  9. Išnuomoti

    Kodėl nebaldavo už tai?

    Reply
  10. JONAS

    Nusipirktų ir tada užšaldytų amžiams ir taip stovėtų griuvenos. Turime mieste daug tokių pavyzdžių..

    Reply
    • Elementaru

      To nebūtų, jeigu savivaldybė parengtų sutartis su atitinkamais saugikliais, kuriuos pažeidus sutartys būtų anuliuojamos arba būtų taikomos tokios sankcijos, kad net mintis nekiltų jų nesilaikyti.

  11. na jau ne

    „… jį priskirti būtų galima, bet tada reikia keisti visą uosto valdomą sklypą …” – na va , uostas kaip ir galėtų kelti kanopas į papildomas miesto teritorijas, naujos palapinės -sandėliai išdygtų migom !

    Reply
    • Tai va

      Priskirti teritoriją galima pasirodo! Tik nereikia prisinengt ilgom procedūrom ar dar kuom , taip ir sakykit klerkai kad uostui reik tusčios teritorijos, be tų nustekentų pastatų, tai kodėl gi nenugriovus jų už mūsų mokėtojų pinigus ir aišku daug didesnę kainą kaip visada.Na tada jau uostas rastų kokią bačką ten pastatyt!!! Ir panuodyt Klaipėdiečius. O savivaldybė greit suras kaip pasipinigaut iš gyventojų—jau pučia rinkliavas už parkavimus, nepasidrovėjo šilumą pabrangint, į šiukšles jau įkibo,…… ir visa tai pandemijos metu!!!! Tiesa dar premijas susišlavė …….cinikai!

  12. Pūva Klaipėda

    Va, būtumėt pardavę ir būtų dar viena premija už 400 k išėjusi:( kur Grubliauskas? Vis dar kieme sniegą kasa?
    Kam man toks tarybos narys, kuris pastoviai susilaiko?
    Ar miestas turi šeimininką?

    Reply
  13. S

    Va tai ir turime vieną už kitą gudresnių simokaičių, dobranskių, neniškių, šakalienių savivaldybę. Svarbiausia, kad kalėdinėms premijoms užtektų ar kaip kitaip pasišildyti.

    Reply
    • Tam s

      Ką siūlai? Daug metų sėdėjo liberalai, bet sukūrė daug vizijų. Iš vizijų sotus nebūsi! LABAI LDNGVA RAŠINĖTI PAISTALUS , KURIE VISŠKAI NETURI ARGUNENTACIJOS. DEMOKRATIJA- DIDELĖ VERTYBĖ, BET DAŽNAI JA NAUDOJASI ŽMONĖS ,KURIE JOS NESUPRANTA . JEIGU TOKS IŠMINTINGAS- PARODYK TEISINGĄ KELIĄ. MANO GALVA NAUJAI IŠRINKTA VALDŽIA KOMPETETINGA IR DIRBA GERAI IR MATOSI ŠVIESA TUNELIO GALE. NORIU PALINKĖTI – MATYK IR POZITYVIŲ DALYKŲ, O NE KOMENTUOK BANALIAS TIESAS, KURIOS VISIEMS ATSIBODUSIOS.

    • To tam s

      Tau atrašyta viršuje, paistalini.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Planuojami ir mobilieji vandenilio pilstymo punktai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paskelbė konkursą dėl viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimo Klaipėdos mieste. Sunkiasvoriam ir lengvajam transportui skirti ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This