Miesto sporto politikoje – žaidimas be taisyklių?

Sportas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybėje svarstant strateginius miesto sporto ateities klausimus visuomenės atstovai pasijuto ignoruojami – sprendimai priimti su jais nepasitarus, o nagrinėti svarbius klausimus paskirti žmonės, kurie net neinformuoti apie tokias pareigas. Aiškinamasi, ar tokie veiksmai nepažeidžia nustatytos tvarkos.   

PxHere nuotr.

Praėjusį dešimtmetį įsteigta Klaipėdos miesto sporto taryba – visuomenės interesams atstovaujanti patariamoji institucija, kuri konsultuoja miesto politikus ir valdininkus formuojant strateginius ir praktinius sporto klausimus. 

Taip siekiama ne tik platesnės diskusijos, bet ir skaidrumo priimant svarbius sporto politikos sprendimus.

Bet suabejota, ar savivaldybėje sausio 21-ąją priimtas sprendimas nepaneigia abiejų šių principų. 

Tądien administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta teikti siūlymus dėl naujo Klaipėdos miesto sporto sistemos finansavimo modelio. Į jos narių sąrašą įtraukti ir 4 sporto tarybos nariai.

Pati taryba į šią komisiją nedelegavo nė vieno nario – kažkas priėmė sprendimą nepasitarus su visuomenės atstovais, ignoruojant pačios tarybos nustatytas veiklos taisykles. 

Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ vasario 1-osios vakare pranešė sporto tarybos nariai Dainius Šilingas, Vaclovas Gedvilas ir Robertas Skurdenis.

Po tokio direktoriaus įsakymo belieka paleisti sporto tarybą, arba sporto tarybos nariams „in corpore“ atsistatydinti, nes ji iš esmės tampa nebereikalinga“, – teigiama minėtų tarybos narių pasirašytame pranešime.

Anot jų, savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis apie tai informuotas, jam toks komisijos sudarymo metodas esą yra netikėtas.

„Atvira Klaipėda“ vasario 2-osios ryte pateikė užklausą Klaipėdos savivaldybės administracijai dėl šios istorijos, iki darbo dienos pabaigos atsakymai negauti – tik pažadas, kad aplinkybės bus išsiaiškintos.

Gavę atsakymus informaciją atnaujinsime.

Įsakyme nurodoma, kad aiškinantis naujas miesto sporto finansavimo galimybes sporto tarybai atstovaus jos pirmininkas Liudvikas Mileška, nariai Virginijus Jurgelevičius, Vilius Sukonas ir Robertas Skurdenis.  

„Tai administracijos sprendimas – jiems atrodo, kad būtent šie mūsų tarybos nariai yra kompetentingi spręsti svarstomus klausimus. Toks pakvietimas į komisiją yra labiau įvertinimas, nei pažeidimas. Jokio piktybiškumo tame neįžvelgiu. O jeigu administracijoje kas nors ir pažeidė taisykles – tai jos atsakomybė. Mūsų tarybos įstatų pažeidimo šioje istorijoje taip pat nėra“, – sakė Klaipėdos sporto tarybos pirmininkas Liudvikas Albertas Mileška.

Jis, beje, taip pat nežinojo, kad yra įtrauktas į komisijos sudėtį.

„Tai sprendžia savivaldybė. Mano vardo įtraukimas neįpareigoja manęs dalyvauti komisijos darbe, aš galiu ir atsisakyti. Tokią teisę turi bet kuris pakviestas“, – aiškino jis.

Klaipėdos miesto sporto taryboje iš viso yra 15 narių. 

Įsakymo aplinkybes paviešinę visuomenininkai pabrėžė dar vieną aplinkybę.

Minėta komisija turėtų aiškintis galimybę ateityje biudžetinių ir privačių sporto organizacijų veiklą finansuoti vienodomis sąlygomis, tačiau į ją įtrauktas tik vienas privačios organizacijos atstovas, likusieji – susiję su savivaldybe.

Įvertinti naują Klaipėdos sporto sistemos finansavimo metodą nutarta šių metų pradžioje, po diskusijų sporto taryboje.

Klaipėdos savivaldybės komentaras (atsiųsta vasario 4 d.).

„Klaipėdos miesto savivaldybės taryba 2019 m. liepos 25 d. sprendimu Nr. T2-247 „Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės 2019-2023 metų veiklos prioritetų patvirtinimo“ nusprendė patvirtinti veiklos prioritetus. Sporto srityje patvirtintas prioritetas – motyvuojančios sporto sistemos (fizinio aktyvumo ir aukšto sportinio meistriškumo) modelio įgyvendinimas t. y. naujos sporto sistemos įgyvendinimą Klaipėdos mieste iki 2023 metų.
 Klaipėdos miesto mero 2019 m. spalio 31 d. potvarkiu Nr. M-71 sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta parengti Klaipėdos miesto sportininko krepšelio apskaičiavimo metodiką pagal sporto šakas ir jos veikimo principą bei biudžetinių sporto mokymo įstaigų pertvarkymo priemonių įgyvendinimo planą, pateikė išvadas/siūlymus t. y. įdiegti Klaipėdoje 2021–2023 metais naują sporto organizacijų pagal sporto šakas finansavimo modelį, pagrįstą motyvuojančio sportininko krepšelio principu (3 lygių diferencijavimas pagal sportinius pasiekimus) pradedant nuo futbolo sporto šakos kaip bandomojo projekto.

Įgyvendinant aukščiau pateiktas išvadas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius 2020 m. spalio 19 d. įsakymu Nr. AD1-1139 patvirtino BĮ Klaipėdos miesto futbolo sporto mokyklos pertvarkos bei naujo finansavimo modelio, pagrįsto motyvuojančio sporto krepšelio principu, įgyvendinimo priemonių planą. Viena iš plano priemonių yra parengti motyvuojančio sporto krepšelio futbolo sporto šakai finansavimo metodiką ir sportinio ugdymo organizavimo normatyvus. Tam ir buvo sudaryta darbo grupė, kuri pateiks išvadas iki gegužės 31 d.

Administracijai iš kai kurių Sporto tarybos narių sužinojus apie Sporto tarybos viduje esamas skirtingas nuomones ir/ar nesutarimus dėl sporto finansavimo sistemos modelio rengimo eigos galimybių bei narių įtraukimo į darbo grupės sudėtį, buvo apsispręsta pakviesti dalyvauti Sporto tarybos narius, turinčius didžiausias darbo grupei iškeltų tikslų ir uždavinių įgyvendinimui reikalingas kompetencijas bei patirtį (…).

Atkreiptas dėmesys, kad viešo pareiškimo autorius jau yra įtrauktas į kitą Administracijos direktoriaus sudarytą darbo grupę, t. y. dėl Klaipėdos miesto reprezentacinių sporto komandų specialiųjų kriterijų nustatymo. Pažymėta, kad į darbo grupę kviečiami net keturi Sporto tarybos atstovai, kurie turėtų savo pozicijas susiderinti su visa sporto bendruomene ir apibendrintą nuomonę išreikšti darbo grupės veikloje.

Pabrėžiama, jog Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos nuostatų, patvirtintų Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2020 m. balandžio 29 d. sprendimu Nr. T2-94, 10.3 punkte numatyta, kad Klaipėdos miesto savivaldybės administracija, įgyvendindama jai pavestus uždavinius ir atlikdama jos kompetencijai priskirtas funkcijas, turi teisę pagal savo kompetenciją pasitelkti įstaigų, įmonių, organizacijų atstovus bei sudaryti darbo grupes sprendžiamoms problemoms nagrinėti.

Administracijos direktorius yra atsakingas už vidaus administravimą, įstatymų, Vyriausybės nutarimų bei Savivaldybės tarybos sprendimų įgyvendinimą savivaldybės teritorijoje jo kompetencijai priskirtais klausimais. Darbo grupių sudarymas yra viena iš darbo organizavimo formų, todėl direktorius turi teisę nuspręsti, kokių kompetencijų ir kokios optimalios sudėties sudaryta darbo grupė geriausiai atliks jai patikėtas užduotis.

Atsižvelgiant į pareiškimo autoriaus parodytą iniciatyvą dalyvauti darbo grupės veikloje, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ketina išnagrinėti šią galimybę  ir esant poreikiui kvies dalyvauti nevyriausybinių organizacijų atstovus pagal sporto šakas.

1 Comment

  1. ...

    Ir tas vienas susijęs su savivaldybe…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This