Dėl taršos Kuršių mariose – neplaniniai „Klaipėdos vandens” ir „Grigeo Klaipėda” patikrinimai (dar papildyta)

Svarbu, Uostas ir jūra

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) pranešė, kad antradienį, darbo dienos pabaigoje, buvo gautas pranešimas apie pastebėtą taršą Kuršių mariose, Klaipėdos pusėje, ties naująja perkėla.

Michailo Andrijanovo nuotr.

Aplinkosaugininkai nuvyko į minimą vietą, buvo iškviesta ir Aplinkos apsaugos agentūros laboratorija paimti vandens mėginių.

Trečiadienį po pietų surengtoje spaudos konferencijoje AAD direktorės pavaduotojas Jurgis Kazlauskas sakė, jog dėl neaiškaus taršos šaltinio departamentas pradėjo du neplaninius patikrinimus. Jie atliekami bendrovėse „Klaipėdos vanduo”  ir „Grigeo Klaipėda”.

„Šį rytą jau dalyvaujant akcinės bendrovės „Klaipėdos vanduo” atstovams buvo paimti mėginiai iš lietaus nuotekų išleistuvo ties Smiltynės perkėla”, – informavo J. Kazlauskas.

Jo teigimu, šiuo metu aplinkosaugininkai kartu su „Klaipėdos vandens” atstovais tikrina įmonės eksploatuojamų paviršinių nuotekų tinklų šulinius, ieško galimo taršos šaltinio.

„Tuo pačiu pradėtas neplaninis „Klaipėdos vanduo” patikrinimas (…) Nustačius ribinių verčių viršijimus [nuotekų išleistuve], bus taikoma atitinkama greičiausiai mokestinė ir administracinė atsakomybė, jeigu tai būtų nustatyta”, – sakė AAD direktorės pavaduotojas.

Pasak jo, taip pat tikrinama ir viešojoje erdvėje paskelbta informacija dėl laivo „Banga” galimo dalyvavimo taršos incidente.

„Tikrinamos laivo vykdytos operacijos, kurios atliekamos su taršiomis medžiagomis, taip pat pradėtas neplaninis akcinės bendrovės „Grigeo Klaipėda” patikrinimas”, – komentavo J. Kazlauskas, pridūręs, jog šiuo patikrinimu kartu siekiama patikrinti ir viešojoje erdvėje pasirodžiusią  informaciją dėl „galimai į Kuršių marias išleidžiamų nuotekų”.

„Versijos visos tiriamos nuo iki: nuo laivo „Banga” dalyvavimo iki kažkokių statybviečių ir panašiai ir iki „Grigeo Klaipėda” dalyvavimo”, – aplinkosaugininkų atliekamo tyrimo apimtis apibendrino pavaduotojas, pažadėjęs taršos tyrimo rezultatus visuomenei pranešti jau rytoj.

Savo ruožtu AB „Klaipėdos vanduo“  jau anksčiau pranešė, jog taip pat aiškinasi, kokia tarša pateko į Kuršių marias. Ieškant taršos šaltinio jos specialistai tikrino paviršinių nuotekų tinklus nuo Nemuno iki Dubysos gatvės. Tinklų tarnybos ir nuotekų laboratorijos darbuotojai nustatė, kad didžiausia rusvai gelsvos spalvos teršalų koncentracija atiteka iš Dubysos gatvės. Rusvai gelsvos spalvos teršalai neturi specifinio kvapo.

Pažadėta, kad nustatant taršos šaltinį bus pasitelktos tinklų vaizdo filmavimo kameros.

Tarša – ne buitinės nuotekos

Trečiadienį po pietų „Klaipėdos vanduo“ pranešė, jog laboratorija skubos tvarka atliko paimtų mėginių tyrimus. 

Atlikus fosforo, azoto, pH ir bendro užterštumo tyrimus nustatyta, kad tarša neviršija leistinų normų, nurodytų paviršinių nuotekų tvarkymo reglamente. Vertinant cheminį deguonies suvartojimą ir nustatytas koncentracijas, taip pat fosforo ir azoto koncentraciją, įtarimus, kad į Kuršių marias ištekėjo buitinės nuotekos, atmetame”, –  teigiama bendrovės pranešime spaudai.

Jame taip pat sakoma, jog aiškinamasi, ar teršaluose nėra naftos produktų ir sunkiųjų metalų padidintos koncentracijos. Tyrimų rezultatų tikimasi sulaukti artimiausiu metu.

Lietaus nuotekos yra valomos valymo įrenginiuose. Juose įrengta naftos produktų gaudyklė ir dumblo nusodintuvas. Į Kuršių marias lietaus nuotekos išteka tik jį išvalius nuotekų valymo įrenginiuose. Todėl vasario 2 d. į Kuršių marias ištekėję rusvai gelsvos spalvos teršalai buvo išvalyti valymo įrenginiuose Nemuno gatvėje. Taip pat AB „Klaipėdos vanduo“ Tinklų tarnybos specialistai kartu su Aplinkos apsaugos departamento pareigūnais dar kartą patikrino paviršinių nuotekų tinklų išleistuvą į Kuršių marias”, – rašoma pranešime.

Ketvirtadienį išplatintame dar viename pranešime teigiama, jog daroma išvada, kad į paviršinių nuotekų tinklus galėjo patekti smėlio, žvyro, molio priemaišos.

Skelbiama, jog bendrovės „Klaipėdos vanduo“ tinklų tarnybos darbuotojai toliau tęsia darbus ieškant galimo taršos šaltinio. Papildomai tikrinami įmonių lietaus nuotekų tinklų vamzdynai, kurie susijungia su centralizuotu paviršinių nuotekų tinklu.

Bendrovė informuoja, kad lietaus nuotekos yra valomos valymo įrenginiuose Varnėnų g. ir Nemuno g. Juose įrengta naftos produktų gaudyklė ir dumblo nusodintuvas. Į Kuršių marias lietaus nuotekos išteka tik jį išvalius nuotekų valymo įrenginiuose.

Šiuo metu yra vykdomi valymo įrenginių statybos baigiamieji darbai. Į Nemuno g. ir Varnėnų g. įrengtus valymo įrenginius lietaus vanduo atiteka net iš 391 hektarų ploto nuo miesto centrinės dalies, t.y. Šilutės pl., Taikos pr.,Kauno g., Dubysos g., Agluonos g. ir kitų gatvių.

5 Comments

  1. ...

    Sunku suvokti abejingumą… Tačiau aišku, kokie užtemę protai valdžioje sėdi. Piniginė nauda, o kitkas nesvarbu. O kaip jie moka kalbėti prieš rinkimus… Nors prie žaizdos dėk.
    Žodžiu, bet kuri valdžia, netarnaujanti ją rinkusiems žmonėms, yra nusikaltėlė ir teisiama. Gerų vardu niekas jų istorijoje neminės. Tačiau ar kiaulėms tai svarbu?

    Reply
  2. Ekocida vykdo meras ir savivaldybė

    Baigia iškirsti miesto medžius. Dabar kirs 500 skulptūro parko medžių. Tikra nusikalstova veikla. Savivalda sulipės su prokuratura ir teisesauga. Daro ką nori .atstovauja veslo grupotėms

    Reply
  3. D.ž.

    Dažnai pradėjau naudoti baisų žodį EKOCIDAS. Beje, pernai Prancūzija paskelbė, kad už Gamtos taršą, naikinimą Įstatymuose bus šis žodis, numatantis dideles bausmes kalėti.
    Žinome ,ką reiškia žodis „genocidas”. O EKOCIDAS labai panašus žodis. Juk cidas , gr.caeda, reiškia -žudau…. Taigi klausimėlis : kodėl prieš Dangę, K. marias, B. jūrą vykdomas EKOCIDAS? nesigilinant į žinias iš Aplinkos apsaugos departamentų, agentūrų, inspekcijų ir ministerijų, tegul KL.miesto SAVIVALDYBĖ atsako klaipėdiečiams : KODĖ tai vyksta ?
    Ačiū Atviraiklaipedai.lt už pagalbą Gamtai ir MUMS, klaipėdiečiams….

    Reply
  4. Ir vėl savivaldybės savi teršia

    Ar butu tokie dalykai jai neleistu savivaldybė?

    Reply
    • Hm

      Man toks jausmas kad mes nwtyrime savivaldybės mero ir visų kitų kas užtai vauna pinigus

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This