Klaipėdiečiams – pokyčiai dėl atliekų tvarkymo

Miestas, Svarbu

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) pradėjo ruoštis prievolei iš gyventojų surinkti ir tvarkyti rūšiuotas maisto atliekas. Tvirtinama, kad tai neturės jokios įtakos atliekų rinkliavos dydžiui.

Į atskirus maišus sudėtas maisto atliekas reikės išmesti į bendrus konteinerius Martyno Vainoriaus nuotr.

KRATC jau pateikė paraišką gauti finansavimą sukurti atitinkamą infrastruktūrą, tačiau sulaukė išaiškinimo, kad pirmiausia turi gauti Klaipėdos miesto tarybos pavedimą rinkti ir tvarkyti rūšiuotas maisto atliekas.

Toks prašymas ketvirtadienį sulaukė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto pritarimo, bet jam galutinai turi pritarti miesto taryba.

KRATC projektui „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“ įgyvendinimui planuoja gauti 1,331 mln. eurų, o dar 234 tūkst. eurų pridėti pats.

Už šiuos pinigus Dumpiuose numatoma įrengti maisto atliekų maišų rūšiavimo liniją, įrengti maisto atliekų paruošimo perdirbimui įrenginį (depakerį) ir talpą biomasei, įsigyti frontalinį kaušinį krautuvą, pastatyti priestatą su reikiama įranga, kuriame bus vykdomas maisto atliekų apdorojimas. Dalis pinigus bus skiriama klaipėdiečius informuoti maisto atliekų prevencijos ir tvarkymo klausimais.

Klaipėdoje planuojama įdiegti maisto atliekų surinkimo spalvotais maišais sistemą. Numatoma, jog gyventojams bus dalijami skirtingų spalvų maišai. Į vienus jų žmonės turės dėti maisto atliekas o į kitus – kitas komunalines atliekas. Visi maišai bus metami į bendrus konteinerius, jie į Dumpių sąvartyną bus išvežami įprastai, tik Dumpiuose tie maišai bus atskiriami, o maisto atliekų turinys tvarkomas naujuose įrenginiuose, kurie iš bus pastatyti už ES pinigus. Paruošta perdirbimui maisto atliekų masė bus išvežama į Vievį, kur iš jos bus gaminamos biodujos.

KRATC atstovė Ramunė Šličienė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams aiškino, jog šiuo metu kartu su mokslininkais įgyvendinamas projektas sukurti atliekoms rūšiuoti skirtus maišus. Juos numatoma gaminti iš gamybinių biologiškai skaidžių atliekų. Šie maišai gyventojams bus dalijami nemokamai. Be to, jie dvejus metus bus testuojami dėl patvarumo, skysčių laidumo ir kitų savybių.

Vėliausiai maisto atliekos Klaipėdoje turi būti pradėtos rūšiuoti iki 2023 metų pabaigos.

„Tarybiniais metais maisto atliekas jau bandė kažkas tvarkyti ir neišėjo. Gal žinote kodėl?“ – klausė Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narys Arūnas Andziulis.

Komiteto pirmininkas Alvidas Šimkus prisiminė, jog maisto atliekas turėdavo surinkti ir išvežti į fermas sušerti gyvuliams.

„Dabar viskas pavyks, nes atliekos bus ne į fermas vežamos, o perdirbimui“, – teigė A. Šimkus.

„Mes jau nebegalime galvoti – pavyks ar ne. Turime prievolę iki 2023 metų pabaigos pradėti tvarkyti maisto atliekas. KRATC ekspertai pasiūlė tokį būdą, kad nesusidarytų papildomos išlaidos aptarnavimui, nes nebus atskirų konteinerių, atskirų vežėjų“, – kalbėjo Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

R. Šličienė taip pat patikino, jog preliminariais skaičiavimais naujas maisto atliekų rūšiavimo procesas neturės įtakos atliekų rinkliavos dydžiui.

„Bent viena gera žinia, kad kainos nekils“, – pasidžiaugė komiteto narys Arūnas Tuma.

„Moterys meluoja geriau“, – jam replikavo A. Šimkus.

17 Comments

  1. Apolonija

    Anzelmute,jus teisingai pastebejote.Pritariu.

    Reply
  2. S

    O kiek kiekvienais metais kainuos maišelių gamyba ir dalijimas??? Kur skaičiai ?? Ar ne pigiau konteineriai su spalvotais dangčiais? Man labiau atrodo, kad KRATC’e kažkas kūria planą kaip pasišildyti iš maišelių gamybos. Taigi pabrangimas užprogramuotas.

    Reply
    • Stasė

      Išties kažkokia nesąmonė – vietoj to, kad atliekos būtų iš karto rūšiuojamos į atskirus konteinerius, tai dar maišelius gamins, po to iš bendrų konteinerių rúšiuos…tai didžiulės sąnaudos!!!

  3. Vietinis

    Rūšiavimui pritariu, bet maišeliams ne, tai dar daugiau plastiko, juokaujat? Nsudoju kai kuriuos maišelius po kelis k. ypač popieriams, plastikui. Ir perkasi žmones maišelius pagal kainą, o spalvoti brangiau. Galvokit, o nedarykit nesąmonių.

    Reply
    • Bus

      Bus biodegreduojantis plastikas

  4. Vaje!

    Vaje, vaje!!! Kokiu dar nesąmonių beprigalvos?! Juk pilnos gatvės benamių, kas juos gainios kad maišų neplesytu? Manau kad dar ne tik bomžai, dar ir paukščiai yra, varnos žuvėdros. Gaus samdyti žmonės kad saugotų konteinerius. Bomžai kabeliais maišus dabar drasko ir niekas nieko negali padaryti. O tada bus ant gatvės primesta ne tik maisto, bet ir raugalu pripilta. Nuo musių negalės atsiginti. Čia jums ne užsienis. Žmonės ir taip be mentaliteto, arba žemo mentaliteto. ?Dar kelnes nusimove atliekų dadės į tuos maišus. ?

    Reply
    • Bus

      Nebijokit maišai bus priešbomžiniai

  5. to klpd

    prieš komentarą rašydamas tekstą perskaityk 🙂
    80 proc. eurų šiam projektui duoda ES. Ji šį rūšiavimą sugalvojo – ji ir finansuoja.

    Reply
  6. Klpd.

    Vėl daromas niekam nebūtinas dalykas. Tikimasi kad išrūšiuotos piliečių maiso atliekos atneš gerą pinigą jas surenkančiai įstaigai ir maitins koki kiaulių verslą?:D).O kodėl negalėjot to rūšiavimo pastatyti prieš 10 metų, kai Europa davė lėšas? Taigi gražinot net 400 000 Litų, kur tais laikais būt išėje kas tik nori tame Klondaike vardu KRATC!? Dėl nesuprantamų dalykų nieks net piršto nepajudino. Manau kad piktybiškai nedarė.. Šitas meras (kur dabar) kartu su Masiuliu, kur visi seniai klausia kur jis yra:D), bei su nemaža savo išlaikomų pakalikų kompanija lakstė po pietinį rajoną ir net surengė susitikimą su vietine visuomene šiuo klausimu, ale bet tačiau tuo ir baigėsi. Kaip sakiau, šimtai tūkstančių buvo gražinti Europai, kadangi nieks lėšų nesiteikė įsisavinti…Va dabar gal netgi pakelsime šiukšlių mokestį, įvesime naujas baudas už šiukšlių metimą ne savo konteineryje ir žinoma, uoliai riksime maisto atliekas kurių tiesą sakant dabar kai gyvename ne pertekliuje beveik neišmetama..

    Reply
    • Kas

      Tai gi ir sako, kad darys iš ES lėšų, kas nepatinka ?

    • Apolonija

      Pritariu tamstos nuomonei.Tuo paciu atsakau i, KAS,, komentara.,,Kas,, , o,koks skirtumas,kieno pinigai?Ar ES,ar musu lietuviu biudzeto pinigus privaloma leisti atsakingai tikslingai ir,kad duotu isleisti pinigai nauda,o ne tik susikrauti i asmenines kisenes,vaidinant,kad daromi ..geri,,darbai.Jau gana,prisivaidinome.Imkime dirbti saziningai.

  7. "Genialu"

    Svarbiausia KRATCUI euriukų paprašyt, o kaip veiks tas maisto rūšiacimas jam dzin, įsivaisduokit kur tuose gyv virtuvėse tie maisiukai tilps, vienas tam kitas anam, i dar kur popierius, stiklas, plastikas!!!! O maisto atlikas kas jau čia raugins savo namuose kol maišiukas peisipildys, ….. utopinės vizijos! jau nekalbant kad jas į Vilnių vežti turės, kokios sąnaudos!!! Ir nemeluokit , kad po to neišpūsit kainų!!!!

    Reply
    • dzūkas

      Nuvažiuok į Alytų ir pamatysi, kaip dzūkai gražiai rūšiuoja maistą. Jau nekalbant apie civilizuotas Vakarų Europos valstybes, kuriose žmonės tai daro jau daugiau 10 metų.

    • Visi

      Visi maišiukai visur tilps, tik ar beturėsit ką į juos dėti ?

    • Virginija

      Pritariu 100% mūsų butai ne tiek dideli, kad dar rūšiavimui patalpą skirti

  8. T

    Puiku, nereiks šiukšlių maišų pirkt, o išjiedu tikrai nerušiuosiu, užsikniskit!

    Reply
    • Anzelmutė

      Kas pasirūpins, kad išmetamų šiukšlių maišų neišdraskytų paukščiai ir benamiai?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This