Laikas peržiūrėti karantino ribojimus

Politikų tribūna

Andrius Bagdonas, Seimo narys
2021-02-04

Komentarų: 0

Skaičiuojame trečią mėnesį gyvenimo karantino sąlygomis. Nors iššūkiai sveikatos srityje išlieka svarbiausiu valstybės prioritetu, tai nėra vienintelės pandemijos atneštos problemos. Kasdien vis labiau ryškėja grėsmės ekonomikos ir psichikos sveikatos srityse. Todėl gerbdamas ekspertų argumentus bei Vyriausybės darbą, pasisakau už kai kurių karantino ribojimų laisvinimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmiausia, noriu pagirti šios Vyriausybės veiksmus, valdant COVID-19 sukeltą krizę. Per kelis mėnesius padarytas didžiulis progresas – medikai gali atsikvėpti nuo nežmoniškų krūvių, verslams ruošiamas paramos paketas, o svarbiausia – informacija apie realią padėtį šalyje komunikuojama aiškiai bei sąžiningai. Viso to, deja, negalėčiau pasakyti apie praeitos Vyriausybės darbą, dėl kurio rudenį pirmavome pasaulyje pagal susirgimų skaičių. Tačiau dabar, atvejų skalei tendencingai leidžiantis, turime iš naujo aptarti taikomus ribojimus – jų naudą, o kartu ir žalą.

Nors valstybės ekonominiai rodikliai išlieka stabilūs, smulkieji verslininkai susiduria su išgyvenimo dilemomis. Šiuo metu bene labiausiai ekonomiškai pažeista grupė – savarankiškai dirbantieji, kurių veikla visiškai apribota karantino. Šie žmonės gauna viso labo 260 eurų mėnesinę išmoką. Nuomojantis būstą ar mokant paskolą bei auginant vaikus tokia suma nepadengia net būtiniausių išlaidų. Ką daryti? Leisti jiems dirbti, laikantis visų saugumo reikalavimų.

Pasisakau už tai, jog grožio paslaugų sektorius galėtų atnaujinti veiklą.

Ne paslaptis, jog galiojant draudimams, dalis šios srities specialistų renkasi dirbti nelegaliai. Taip ribojimas ne tik neatlieka savo pradinės funkcijos, bet ir į šešėlį stumia valstybės biudžeto lėšas. O juk grožio specialistai dar pavasarį įrodė, kad geba vykdyti veiklą ribodami klientų srautus bei kontaktus.

Kitas sektorius, susiduriantis su išskirtiniais iššūkiais, tačiau nesulaukiantis tiek dėmesio viešojoje erdvėje – kavinės, barai ir klubai. Nemaža dalis tokių įmonių įsikūrusios prestižinėse lokacijose bei moka nuomą už nenaudojamas patalpas. Taip, dalis kavinių ir restoranų tiekia maistą išsinešimui, tačiau pelno tai negeneruoja – tik padeda išlaikyti verslą ir prekinį ženklą. Norint padėti šiems žmonėms, neužteks lengvatinių paskolų – apyvartos kritusios ne 30%, 70%, o visu 100%. Būtina vėl taikyti nuomos mokesčio kompensavimo mechanizmą bei skirti šiam sektoriui efektyvias subsidijas. Juk tai – ne didžiosios tarptautinės įmonės, o jūsų kaimyno baras ar mėgstamiausia pusryčių vieta Vilniaus senamiestyje.

Palaikau Vyriausybės sprendimus valdant pandemiją, tačiau kartu kviečiu labiau pasitikėti visuomene bei savarankiškai dirbančiais.

Juk ši pandemijos banga nuo pirmosios turi vieną esminį skirtumą – žmonės jau tapo sąmoningais ir išmoko gyventi su virusu šešėlyje. Mums netrūksta apsaugos priemonių bei gebame riboti socialinius kontaktus – prisitaikėme.

Vertinu ekspertų tarybos išsakytus argumentus, tačiau kaip Seimo Ekonomikos komiteto narys negaliu likti nuošalyje. Leiskime dirbti tiems, kurie tai gali daryti saugiai bei skirkime efektyvią paramą pamirštiems. Daliai mūsų šis karantinas – viso labo darbas iš namų prie kompiuterio, nepatiriant jokių didesnių išlaidų, tačiau kitiems – didžiulės finansinės dilemos bei psichikos sveikatos iššūkiai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Politika

Liberalų sąjūdį į Europos Parlamento rinkimus ves Eugenijus Gentvilas

Sekmadienį Liberalų sąjūdžio Taryba patvirtino galutinį kandidatų į Europos Parlamento rinkimus sąrašą. Sąrašą ves parlamentaras, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas ...
2024-02-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This