Tvarkys Preilos bibliotekos pastatą

Regionas

Neringos savivaldybė kartu su biudžetine įstaiga E. F. Svetlanovo vardu pavadinta Kaliningrado srities filharmonija įgyvendina projektą, kurio metu numatoma restauruoti bei įveiklinti buvusį mokyklos pastatą Preiloje, kuriame yra įsikūrusi biblioteka.

Preilos mokyklos istorija dėl mažo mokinių skaičiaus baigėsi 2001 metais. Buvusiose gyvenamosiose pirmo aukšto patalpose šiuo metu yra įsikūręs Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos filialas. neringa.lt nuotr.

Neringos savivaldybė ir UAB „Žimpra“ jau pasirašė statybos rangos sutartį. Pastato pirmo aukšto patalpos bus pritaikytos šiandieniniams viešosios bibliotekos poreikiams – buvusioje klasėje numatoma įrengti skaityklą, galinčią priimti 8 lankytojus, bei atvirus knygų fondus. Buvusiose gyvenamosiose patalpose – uždaras knygų fondo saugyklas, pagalbinę patalpą ir sanitarinį mazgą, pritaikytą žmonėms su negalia. Atliktų pastato tvarkybos darbų dėka mansardinis aukštas bus skirtas bendruomenės gyventojų užimtumo patalpoms.

Siekiant išsaugoti vertingąsias savybes bei atkurti sunykusias, bus tvarkoma ir pastato išorė – atliktas mūro ir tinko remontas, restauruotas fasado sienose esančių nišų tinkas, plytų mūras ir mūriniai elementai. Atliktas mūrinių kaminų, medinių stogo detalių remontas. Pakeistos molinės stogo čerpės. Restauruotos bus išorinės dvivėrės įėjimo durys bei marmuro lenta su vokišku užrašu „Preilos mokykla. Statyta 1907 m.“. Taip pat mediniai vidaus laiptai.

Prie įėjimų į pastatą bus įrengti išoriniai laipteliai ir pandusas žmonėms su negalia. Pastato rytų pusėje į marias numatoma įrengti medinių lentų terasą, taip pat sutvarkyti greta pastato esančio šulinio uždengimą.

Ant Kuršių marių kranto rymančiame, valstybės saugomame raudonų plytų mūro pastate anksčiau veikė Preilos mokykla – apie tai skelbia ir iki šių dienų išlikęs užrašas vokiečių kalba. Mokyklos klasė buvo rytinėje pastato dalyje – prie Kuršių marių, o vakarinėje ir mansardoje – mokytojų gyvenamosios patalpos. Preilos mokyklos istorija dėl mažo mokinių skaičiaus baigėsi 2001 metais. Buvusiose gyvenamosiose pirmo aukšto patalpose šiuo metu yra įsikūręs Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešosios bibliotekos filialas. Buvusi mokyklos klasė ir mansardinio aukšto patalpos – nenaudojamos.

Projekto biudžeto dalis, tenkanti Neringos savivaldybės administracijai sudario 517 996 EUR, iš jų – 466 196 EUR finansuojama programos lėšomis, 51 1799 EUR – Neringos savivaldybės biudžeto lėšomis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Per parą - vos 15 susirgusiųjų COVID-19

Trečiadienį Lietuvoje buvo patvirtinta 15 naujų susirgimų COVID-19, iš kurių du žmonės užsikrėtė antrą kartą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This