Baldų kombinato kaminas padiktavo būsimų biurų architektūrą

Miestas, Svarbu

Buvusio baldų kombinato „Dangė“ teritorijoje esantis kaminas „prisidėjo“ prie greta jo esančių pastatų rekonstrukcijos vizijos. Pačiame kamine numatoma įrengti tualetus.

Projektuotojų vizualizacija

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad buvusio baldų kombinato „Dangė“ teritorijoje planuojami biurai ir maitinimo paskirties patalpos. Jie bus įrengti keturiuose rekonstruotuose sandėliavimo bei gamybiniuose pastatuose.

Šie pastatai yra Liepų g. 54 esančio sklypo rytinėje dalyje, kuri jau ribojasi su Mokyklos gatvės viaduku.

Ketvirtadienio vakare vyko šios rekonstrukcijos projektinių pasiūlymų viešas svarstymas. Jis nesudomino nė vieno visuomenės atstovo.

Anot projektinius pasiūlymus parengusio bendrovės „A 405“ architekto Sauliaus Plungės, ir iki viešo svarstymo nesulaukta jokių skundų bei pastabų.

Visus keturis pastatus, kuriuos planuojama rekonstruoti, iš „Dangės“ bankroto administratoriaus pernai įsigijo Klaipėdos rajone registruota bendrovė „Baltic Short Sea Line“.

Rekonstrukcijos esmė – pastatus ne tik sutvarkyti, bet ir sandėliavimo bei gamybinę paskirtį pakeisti į administracinę ir maitinimo.

Projektuotojų vizualizacija

Rekonstruojant pastatų plotas ir tūris keisis labai nežymiai. Jie bus apšiltinti, fasadų apdailai numatytos klinkerinės plytos, o langai – dažyto aliuminijaus vitrinos.

Vienas rekonstruojamas pastatas yra buvusi katilinė, greta kurios yra išlikęs aukštasis kaminas. Anot S. Plungės, jis ir padiktavo, kokias medžiagas apdailai naudoti po rekonstrukcijos.

„Kaminas yra iš raudonų plytų, todėl ir apdailai naudosime įvairaus dydžio raudonas plytas, nes norime išlaikyti esamą dekorą. Be to, siekiame išlaikyti pramoninį stilių, todėl ir pasirinkti tokie sprendimai“, – viešame svarstyme komentavo architektas.

Pačiame kamine numatoma įrengti tualetų patalpas, nes jis yra arti planuojamų maitinimo paskirties patalpų. Be to, investuotojai vis dar svarsto, ar tikslinga yra išsaugoti visą kaminą. Galutinis sprendimas bus priimtas, kai bus atlikta kamino būklės ekspertizė.

Po rekonstrukcijos bus išdidinti dabar esantys langai, o tuose pastatuose, kuriuose numatyti biurai, planuojama įrengti stoglangius, kad ofisų darbuotojams tektų kuo daugiau natūralaus apšvietimo.

Beje, ant vieno pastato planuojama atvira terasa, kurioje vasaromis bus galima organizuoti net ir šventes.

Projektuotojų vizualizacija

Šiuo metu sklype nėra jokių želdinių, o numatoma pasodinti klevų ir taip teritorijos viduryje sukurti savotišką poilsio zoną.

Apie šią žaliąją salą numatomas automobilių parkavimas. Numatoma įrengti 34 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Sklypo tvarkymo sprendiniuose numatoma panaudoti esamas bėgių linijas kaip pėsčiųjų takus, išgrindžiant tarpus tarp jų klinkerinėmis plytelėmis.

Bendrovės „Baltic Short Sealine“ vadovas Giedrius Valainis jau anksčiau „Atvirai Klaipėdai“ sakė, jog pastatų rekonstrukciją numatoma pradėti šių metų pabaigoje.

„Realiai tai yra 2022 metų projektas. Pagal sutartį techninį projektą turime turėti šiemet balandį, o tada ir matysime tolimesnę eigą. Techninis projektas dar turi atsakyti į šiuo metu kelis neaiškius klausimus“, – komentavo G. Valainis.

Jis kol kas negalėjo įvardinti ir planuojamų investicijų sumos, nes esą ji bus aiški, kai bus parengtas techninis projektas.

Projektuotojų vizualizacija

10 Comments

  1. KAMINAI PRISIDEDA PRIE KLAIPĖDOS IDENTITETO!

    Klaipėda – be kaminų, Klaipėda – be ateities! Locmanų namo senamiestyje išsaugoti nebūtina, o kaminą – būtina. Tokia jau ta mūsų Klaipėda ir mūsų požiūris į miestą, jo istoriją ir pramoninių teritorijų konversiją.

    Reply
  2. lankytojas

    siksim į kaminą ?

    Reply
  3. Bus

    Dangoraižiams trūksta pinigų, tai bus daug kaminų…

    Reply
  4. Anonimas

    Visą laiką galvodavau kada pagaliau miestas apsivalys nuo tų kaminų, kurie gadina miesto vaizdą, o pasirodo čia kažkam tai net puošmena.. Kadangi Klaipėdą galima tituluoti taršos miestu, tai kaminai gal ir gerai asocijuojasi su tarša. O jeigu rimtai, jeigu jau jis reikalingas tualetui, tai gal vertėtų jį ir sumažinti bent jau iki pastato aukščio..

    Reply
  5. Gyventojas

    Klaipedoje labai populiari biuru rinka su kaminais 😀

    Reply
  6. Romas G.

    Sveikintina pramoninių pastatų konversija miesto centre. Mažai info iš kelių paveiksliukų, bet pirmas įspūdis -tvarkingas, kultūringas darbas. Šaunuoliai savininkai, kad „nešluoja” nebereikalingų pastatų ir deda pastangas, lėšas išsaugant šios istoriškai buvusios pramoninės teritorijos „kvapą” jį modernizuojant ir pritaikant šiuolaikinėms reikmėms. Gal pavyks ir kaminą išsaugoti kurio paskirtis ateityje neabejotinai ras šmaikštų pritaikymą. Gal dar viduje yra likę pramoninio staklyno ar kt. įrangos, pastato vidaus inžinerinių konstrukcijų kurią gal būtų prasmės panaudoti teritorijos mažosios architektūros funkcijai (suoliukai, šiukšlinės, apšvietimas….) tuo pačiu tvarkomai teritorijai suteikiant savitumo, unikalumo, edukacijos, o gal ir jūrinės, klaipėdietiškos dvasios tuo pačiu išvengiant normatyvinio ofisynų prieigų šabloniškumo. Pvz. Klaipėdoje dar yra likę keli autentiški kniedyti metaliniai elektros stulpai kurie manau tikrai papuoštų kiemą. Sveikinimai, sėkmės G.Valainiui ir A405 kolektyvui realizuojant.

    Reply
  7. eziui

    Taves niekas neklausia, tavo nuomone niekam neidomi.

    Reply
  8. vsd

    Kažkokia kyšančių „kaminų” manija. Įdomu, ar tas pats projektuotojas kuris projektavo biurų pastatą Liepų g 83?

    Reply
    • ezys

      jie gi neprojektuoja tu kaminu, abiejuose vietose kaminai jau buvo.

    • Aldas

      Būtina išsaugoti autentiškus kaminus. Jie puošia miestą. Šaunuoliai, kad paliko.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Donelaičio paminklas - konspiracijos ir diplomatijos rezultatas

Šį sekmadienį sukanka lygiai 50 metų, kai tuometinė Klaipėdos miesto paminklų taryba palaimino Kristijonui Donelaičiui skirtos „skulptūrinės kompozicijos statinio dydžio ...
2023-07-30
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Sovietmečio katilinei vėl projektuoja naują gyvenimą

Praėjusio amžiaus 6 -9 dešimtmečio skurdžios pramoninės architektūrinės išraiškos silikatinių plytų katilinę, esančią sklype Liepų g. 54, numatoma rekonstruoti į ...
2022-12-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This