Ginčas dėl naujų autobusų baigtas taikiai

Transportas

Teisiniame ginče dėl 2019-ųjų rudenį Klaipėdos autobusų parko su Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir ES finansinių fondų parama įsigytų 18 naujų autobusų, varomų suslėgtomis gamtinėmis dujomis, padėtas taškas.

Teismai šioje istorijoje prasidėjo po to, kai dokumentus tikrinusi Centrinė projektų valdymo agentūra nustatė galimus procedūrinius pažeidimus bei savivaldybei skyrė sankciją – pareikalavo grąžinti 10 proc. projekto lėšų (per 488 tūkst. eurų sumą, prilygstančią kone dviem naujiems autobusams).

Pagrindine pažeidimų priežastimi tikrinanti institucija įvardino aplinkybes, jog techninėje specifikacijoje buvo numatyta, kad autobusas turi būti užvedamas „start/stop“ jungikliu bei naujos transporto priemonės rida negali viršyti 1000 kilometrų, kas vėliau patikslinta formuluotėmis, jog autobusas turi būti užvedamas „start/stop“ jungikliu arba raktu, o naujos transporto priemonės rida negali viršyti 6000 kilometrų. Taip pat abejota, ar apie šiuos pakeitimus tinkamai buvo informuoti potencialūs autobusų tiekėjai.

Nesutikdami nei su įvardintais pažeidimais, nei su skirtomis sankcijomis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir Klaipėdos autobusų parkas kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kur pasiekė dalinę pergalę – sankcijų suma sumažinta perpus. Tačiau toks sprendimas uostamiesčio bei autobusų parko vadovams nebuvo priimtinas, tad jis buvo apskųstas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Visgi teisėjų kolegijai šįkart neteko nagrinėti autobusų įsigijimo istorijos peripetijų – abi ginčo šalys teismui pranešė sutinkančios sudaryti taikos sutartį.

„Džiaugiuosi, kad pavyko rasti kompromisą ir Klaipėdos miestas išvengė finansinių nuostolių. Esu dėkingas, kad tikrinanti institucija išgirdo mūsų argumentus ir priėmė logišką bei racionalų sprendimą. Vertinant iš miesto ir klaipėdiečių pozicijos, tai geriausias sprendimas, koks galėjo būti“, – pranešime cituojamas Gintaras Neniškis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Pagal teismo patvirtintą taikos sutartį nė vienai šaliai nėra skirta jokių sankcijų. Ši teismo nutartis neskundžiama.

„Esu dėkingas projektų valdymo agentūrai, kad ne tik teisminio ginčo metu gilinosi į mūsų pateikiamus argumentus bei faktus. Neįmanoma numatyti visų situacijų, kokios kyla vykdant didelės apimties tarptautinius pirkimus. Tai mūsų bendrovės istorijoje buvo didžiausias, sudėtingiausias projektas. Vykdėme jį maksimaliai rūpestingai, laikydamiesi įstatymų, ir galų gale konstatuota, jog viskas buvo padaryta teisingai ir tinkamai bei niekam nepadaryta žala“, – teigia Vaidas Ramanauskas, UAB Klaipėdos autobusų parkas generalinis direktorius.

INFORMACIJA

Uostamiesčio gatvėmis kursuojantys naujieji ekologiški MAN autobusai per metus į Klaipėdos orą išmeta 100 tonų mažiau teršalų nei dyzeliniai. Jų įsigijimo formalumus vykdė savivaldybei priklausanti bendrovė Klaipėdos autobusų parkas. Bendra autobusų įsigijimo ir jų techninio aptarnavimo paslaugų suma siekė 5,017 mln. eurų.

2 Comments

  1. taip

    CPVA visada ieško sliekų. Nors logika nesuprantama, bet ta institucija labiausiai dirba savo naudai. Tikrai ne valstybės. Tokios baimės akyse seniai neteko regėti. Slieką atrado, o baudžia kaip už ežero pabaisą.

    Reply
  2. Jėga

    Iškart matėsi kad bandoma sliekų ieškoti s…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Transportas

100 000 000-asis keleivis gaus dovanų metinį bilietą

Šį ketvirtadienį peržengsime reikšmingą simbolinę ribą – šimtamilijoninę kelionę naujojo elektroninio bilieto sistemoje. Po šio fakto turbūt jau ir nebederės ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This