Klaipėdoje per metus iškirsta 170 tūkst. eurų vertės medžių

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje pernai už nukirstus medžius į savivaldybės biudžetą sumokėta beveik 170 tūkst. eurų kompensacijų, tačiau naujų želdinių pasodinta už perpus mažesnę sumą. Šiemet medžiams sodinti pinigų numatoma šiek tiek daugiau.

Klaipėdoje, tikėtina, pernai medžių buvo iškirsta daugiau nei pasodinta naujų. Palmiros Mart nuotr.

Kompensacijos už kertamus medžius patenka į specialiąją Aplinkos apsaugos rėmimo programą, iš kurios įgyvendinami įvairūs aplinkosaugos projektai, tarp jų – ir naujų želdinių sodinimas.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė aiškino, kad pernai pasikeitė tvarka, o naujojoje numatyta, kad už kertamus medžius gali būti sumokamos tik kompensacijos, atsodinimas nebelaikomas kompensacijos forma.

Todėl praėjusiais metais Klaipėdos savivaldybė gavo ir į Aplinkos apsaugos rėmimo programą nukreipė 169 tūkst. eurų, kurie buvo sumokėt už kertamus želdinius.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete R. Jievaitienė pristatė, kaip praėjusiais metais sekėsi įgyvendinti visą Aplinkos apsaugos rėmimo programą, kurioje buvo daugiau nei 1 mln. eurų. Politikams bene daugiausia klausimų sukėlė medžiai.

Ataskaitoje rašoma, kad naujų ir esamų želdynų tvarkymui ir kūrimui išleista 78,4 tūkst. eurų. Bendrovė ,,Klaipėdos želdiniai“ už šiuos pinigus medžius pasodino palei Joniškės g. – 42 liepas, prie Šilutės pl. ir Statybininkų pr. sankryžos – 10 liepų, 70 kalninių pušų, prie Šilutės pl. ir Vingio g. sankryžos – 6 liepas, 3 egles, 4 beržus, 4 šermukšnius, 20 kalninių pušų, Vingio g. ir Šilutės pl. – 12 liepų, 4 maumedžius, 2 ąžuolus ir 2 klevus. Šios teritorijos esą pasirinktos, nes yra labiausiai veikiamos taršos

Pernai 26 medžiai taip pat pasodinti Sąjūdžio parke, 8 medžiai prie Pietinės g. vandens telkinio, 6 medžiai palei Smiltelės g., 14 medžių Stadiono g., 37 liepos I. Simonaitytės g. parke ir kt. vietose.

„Atrodytų, jog pasodinta labai mažai. O gal kažkur papildomai dar sodinta? Man sunku suvokti, nes ataskaitoje nepateikta informacija, kiek Klaipėdoje per metus medžių iškertama, kiek pasodinama naujų želdinių“, – išsamesnių skaičių teiravosi komiteto narė Lina Skrupskelienė.

R. Jievaiteinė aiškino, kad ataskaitoje išvardytos tik pačios didžiausios teritorijos, bet tikrai dar buvo ir pavienių sodinimų. Anot jos, kiekvienas leidimas kirsti medžius yra viešinamas Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje, tad kiekvienas norintis gali susiskaičiuoti bendrą iškirstų medžių skaičių.

„Ir man kyla klausimų, kai matau želdiniams išleistas sumas ir pasodintus kiekius. Grubiai skaičiuojant, išeina, kad pasodinti vieną medį kainuoja 260 eurų. Bet juk kalnapušės kainuoja po 3-4 eurus, pats pirkau ir sodinau“, – medžių klausimas aktualus buvo ir komiteto nariui Arūnui Tumai.

R. Jievaitienė patikino, kad jis ir neapsiriko, nes sodinamų didelių medžių kaina ir siekai apie 220 eurų.

Šiemet naujų ir esamų želdynų tvarkymui ir kūrimui numatoma skirti 91,2 tūkst. eurų. Tokia suma numatyta šiųmečiame Aplinkos apsaugos rėmimo programos priemonių plane

Jame taip pat numatyta 30 tūkst. eurų skirti želdynų ir želdinių inventorizavimui ir jų geografinių duomenų bazės tikslinimui ir papildymui, 5 tūkst. – detaliam (instrumentiniam) medžio būklės vertinimui.

„Finansavimas želdiniams didėja, bet neaišku, kodėl. Ar daugiau sodinime, o gal tiesiog brangsta sodinami medžiai?“ – klausė L. Skrupskelienė.

R. Jievaitienė aiškino, kad Klaipėdos savivaldybėje yra parengtas „aplinkosauginis želdinių sodinimo planas“.

„Pagal jį viskas ir vyksta. Jis dar galioja šiais ir kitais metais. Ten pavieniai želdiniai nenumatyti, o tik masyvesnės teritorijos“, – Aplinkosaugos skyriaus vedėja nesugebėjo konkrečiai atsakyti, kiek naujų medžių Klaipėdoje planuojama šiemet pasodinti.

5 Comments

  1. Mieste netvarka

    Ar kas tikrina kiek tų medžių prigija?? Pas.mus pasodino keturis medžius, stovi dabar stagarai. Nera tvarkos, kontrolės ir ATSAKOMYBĖS!

    Reply
  2. KAD TIE MEDŽIAI NEUŽVIRSTŲ...

    … ant Jūsų, Mūsų, Mano automobilio kada nors, būtina juos visus (medžius) nedelsiant išpjauti.
    Miestas tai sėkmingai ir daro. Du medžius nupjauna, vieną atsodina. Kryptis labai aiški.

    Reply
  3. :/

    Užmušk bebrą ir išsaugok medį 😀 O jei rimtai, tai ko jūs čia seilėjatės? Kai tas nenupjautas medis nuvirs ant jūsų auto ar, neduok Dieve, ant jūsų artimo, kaip tada kalbėsite?

    Reply
  4. Lauk savivaldybės vagys

    Meras neniskis kubilienė javaitienė lauk

    Reply
  5. Tai tik saugotinių

    O nesaugotinių savivaldybė vagia kas dien

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This