„Pats laikas mums išmokti ne iš kranto į jūrą, o iš jūros į krantą žiūrėti“

Laiškai iš jūros

Lietuvos jūrų muziejus antrojo karantino metu siūlo lankytojams ir gerbėjams neapleisti jo ir lankytis virtualiai tinklalapyje www.muziejus.lt bei socialinėse „Facebook“, „Instagram“ paskyrose. Čia, o kartu ir interneto dienraštyje „Atvira Klaipėda” nuolat publikuojami įdomūs faktai.

Šįkart muziejus trumpai pristato įžvalgų geopolitiką ir aistringą keliautoją Kazį Pakštą (Maironio lietuvių literatūros muziejaus nuotr.).

„1934 m. rugpjūčio 2 d. Klaipėdoje vyko pirmoji Jūros diena (kelis kartus vardą keitusį renginį šiandien vadiname Jūros švente). Į šventę atvyko įspūdingas skaičius svečių – apie 50 000 lietuvių. 1934 m. knygynuose pasirodė geografo ir keliautojo Kazio Pakšto knyga „Baltijos jūra“. Jūros dienos komiteto išleistas 84 puslapių apimties leidinys kainavo 2 litus. Burių nuotrauka papuoštoje knygoje buvo aptariama jūros svarba Lietuvai. „Pats laikas mums išmokti ne iš kranto į jūrą, o iš jūros į krantą žiūrėti. Ne kojoms mirkyti Dievas mums jūrą davė, o ja plaukioti laivais“, buvo įsitikinęs K. Pakštas. Nors Klaipėdos kraštas prie Lietuvos prijungtas buvo tik 1923 m., geografas buvo įsitikinęs, kad Baltijos jūra yra atsakymas ieškant ekonominės nepriklausomybės ir tiesiausių kelių į Vakarus. Profesorius net svarstė, kad Lietuvos sostinę būtų logiškiausia iš Vilniaus perkelti į Klaipėdą, kur kryžiuojasi pagrindiniai prekybiniai keliai”, – Lietuvos jūrų muziejaus gide „Jūros istorijos“ rašo Kristina Sadauskienė.

K. Pakštas (1893-1960 m.) ir šiandien prisimenamas kaip įžvalgus geopolitikas ir aistringas keliautojas, propagavęs Baltoskandijos idėją, buvo išmąstęs, kad lietuviams reikia atsarginės šalies, kurią siūlė įkurti iš pradžių Brazilijoje, vėliau Afrikoje. Šveicarijoje ir JAV studijavęs K. Pakštas pasižymėjo toliaregiškumu – jis baiminosi dėl nepriklausomos Lietuvos išlikimo neramiame to meto Europos realijų kontekste.

„Svarstydamas apie Baltijos jūros prisijaukinimą, K. Pakštas buvo išgryninęs dešimt svarbiausių Lietuvos jūrinių uždavinių, kurių įgyvendinimas padėtų tapti tikra jūrine valstybe. Tų uždavinių tarpe minima Jūros departamento steigimo svarba, jūreivystės mokyklos steigimo būtinybė, tautinio laivyno kūrimas, jūrinės žvejybos plėtojimas, Šventosios uosto statyba, mokslinio Baltijos instituto formavimą hidrobiologiniams tyrimams ir kitoms jūrinėms studijoms. Profesorius kaip svarbius uždavinius įvardijo ir jūros populiarinimą lietuvių tarpe, jūrinio turizmo ir sporto skatinimą, minėjo ir pajūrio lietuvinimo būtinybę”, – rašo K. Sadauskienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This