Šiųmetis Klaipėdos biudžetas – su minuso ženklu

Miestas, Svarbu

Planuojamas šiųmetis Klaipėdos miesto biudžetas yra net apie 13 mln. eurų mažesnis nei buvo pernai. Nepaisant to, išleisti numatoma 3,5 mln. eurų daugiau nei bus gauta pajamų.

Planuojamas šių metų Klaipėdos miesto iždas – beveik 204 mln. eurų. Asociatyvi nuotr.

Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams pirmadienį buvo pristatytas šių metų miesto biudžeto projektas. Numatoma, kad šiemet jis bus 203 mln. 785 tūkst. eurų. O tai yra beveik 13 mln. eurų mažiau nei buvo faktinis 2020 metų biudžetas, kurio dydis po visų patikslinimų siekė apie 217 mln. eurų.

Tiesa, pernai vasarį miesto taryba patvirtino, jog 2020-ųjų metų planuojamos biudžeto pajamos yra apie 201 mln. eurų.

Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė patikino, kad ir šiemet biudžetas bus ne kartą tikslinamas, jo pajamos didinamos, nes kol kas į jas nėra įtrauktos net lėšos, kurias valstybė skiria tiesti ir prižiūrėti gatves.

Didžiąją biudžeto pajamų dalį (apie 47 proc.) tikimasi surinkti iš gyventojų pajamų mokesčio. Jo planuojama gauti apie 530 tūkst. eurų daugiau nei pernai. Pagrindinės didėjimo priežastys yra tai, kad išaugo minimalus bei bazinis atlyginimai.

Šiemet į Klaipėdos biudžetą tikimasi gauti ir daugiau tikslinių dotacijų, nes valstybė skiria daugiau pinigų, pavyzdžiui, kultūros ir meno darbuotojų algoms didinti.

Praėjusių metų lygyje išlieka planuojami surinkti nekilnojamojo turto, žemės bei žemės nuomos mokesčiai. Anot K. Petraitienės, nekilnojamojo turto ir žemės vertė išaugo, o tai leistų tikėtis surinkti ir daugiau mokesčių, tačiau nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusiems verslams planuojamos lengvatos, susijusios su šiais mokesčiais, todėl didelio jo prieaugio nesitikima.

Šiemet gerokai sumažėja į Klaipėdos biudžetą pateksiančių ES lėšų. Jų planuojama gauti vos apie 8,2 mln. eurų. „Šios pajamos mažėja, nes šiemet daug ES lėšomis finansuojamų projektų jau bus baigti. Tai – ir Futbolo mokyklos rekonstrukcija, ir pėsčiųjų tako palei Taikos prospektą sutvarkymas, ir „Vaidilos“ aikštės konversija. Kai bus gautos papildomos ES lėšos, biudžetas bus tikslinamas“ – teigė K. Petraitienė.

Klaipėdos savivaldybė šiemet planuoja išleisti 207,3 mln. eurų, o tai yra 3,6 mln. eurų daugiau nei tikimasi gauti pajamų.

Šis skirtumas bus dengiamas paskolos lėšomis, nes Finansų ministerija pateikė naujus skaičius, kiek savivaldybės galės skolintis. Klaipėdos savivaldybė šiemet ketina imti 5,3 mln. eurų naujų paskolų.

3 Comments

  1. Pasaka kartosis

    Metų gale vėl koks 0,5 mln. EUR bus išsidalinta kalėdinėms premijoms. Makaronus kabindamas Neniškis vėl porins ir kvailins, neva savivaldybės klerkai daug plušo ir prakaitavo dirbdami nuotoliniu būdu, o premijos mokamos laisvų etatų sąskaita.

    Reply
  2. O paskolos tai ištaškys

    Juokiu paskolu negali.a imti. Tai nusikaltimas pandemijos metu

    Reply
    • Tik

      Marš į mokyklą, mažarašti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Uostininkai ir valdininkai įsigali savivaldybės įmonėse

„O ar jūs man galite parodyti nors vieną valdybą, kuri yra nepriklausoma?” Šio retorinio mero Arvydo Vaitkaus klausimo per savivaldybės ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

ELTA

Šalies prezidentas pasirašė kitų metų biudžetą

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį pasirašė 2024 m. valstybės biudžeto projektą. Prezidentūros išplatintame pranešime teigiama, kad sudarant biudžetą „valdančioji dauguma neišnaudojo ...
2023-12-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This