Kiek pernai atsiėjo politinė Klaipėdos valdžia?

Politika, Svarbu

Klaipėdos savivaldybės paskelbtos ataskaitos už pirmus pilnai išdirbtus šios kadencijos miesto Tarybos metus rodo, kad tik du politikai yra panorę darbuotis visiškai neatlygintinai – neima nei simboliško atlyginimo, nei išmokų vadinamosioms kanceliarinėms išlaidoms.

Visas iki cento Tarybos nario veiklos aprūpinimui skirtas išlaidas pernai išnaudojo vienintelis meras Vytautas Grubliauskas, už savo pareigas gaunantis jau ne simbolinį atlyginimą ir turintis nuolatinę, aprūpinamą darbo vietą. Nedaug pagal šį pasiekimą nuo mero atsilieka ir jo pavaduotojai Arūnas Barbšys bei Arvydas Cesiulis, irgi dirbantys rotušėje tokiomis pačiomis sąlygomis, tik su šiek tiek kuklesniais atlyginimais nei miesto vadovas.

Klaipėdos miesto taryba. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kokios tos algos?

Klaipėdos miesto tarybos reglamentas numato, kad jos nariams, išskyrus merą ir mero pavaduotojus, už darbo laiką atliekant pareigas kartą per mėnesį mokamas atlyginimas, apskaičiuojamas pagal šalies vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydį ir atsižvelgiant į faktiškai dirbtą laiką. Į pastarąjį įskaičiuojami Tarybos, jos komitetų, Kolegijos, komisijų, tarybų bei darbo grupių posėdžiai, savarankiškai deklaruotas pasiruošimas šiems posėdžiams (ne daugiau 40 valandų per mėnesį) bei tarnybinės komandiruotės, patvirtintos mero potvarkiu.

Tarybos narys turi teisę atsisakyti atlyginimo pateikdamas atitinkamą prašymą. Tokio atlyginimo nuo pat kadencijos pradžios yra atsisakę valstietis Vidmantas Dambrauskas, konservatoriai Aidas Kaveckkis ir Andrius Petraitis, liberalas Edmundas Kvederis, mero komandos nariai Artūras Razbadauskas ir Rimantas Taraškevičius, frakcijos „Už ateities Klaipėdą“ narė Vaida Raugelė. Nuo pernai kovo tokios algos atsisakė ir šiai frakcijai priklausantys Vytis Radvila bei Elida Mantulova. Tokį pat sprendimą padarė ir mero komandos nariu Taryboje lapkričio pabaigos tapęs Vidmantas Plečkaitis, o nuo rugsėjo algos nebeima ir liberalė Lina Skrupskelienė.

Tuo metu valstietis Viktoras Senčila padarė priešingą sprendimą – kadencijos pradžioje atsisakęs algos, jis nuo praėjusio vasario pakeitė nuomonę.

Per praėjusius metus iš viso miesto Tarybos nariams į rankas buvo išmokėti 15 503 eurai. Didžiausią algą – 1490,18 Eur – gavo frakcijos „Už ateities Klaipėdą“ narė Judita Simonavičiūtė. Tik 38 centais nuo jos atsiliko valstietis Arūnas Andziulis. Visai realu, kad jei nebūtų išrinktas į Seimą, juos būtų aplenkęs konservatorius Audrius Petrošius, iki gruodžio užsidirbęs 1464,05 Eur.

Mažiausiai iš visus 2020-uosius gavusių algą užsidirbo Jurijus Šeršniovas – jam išmokėti tik 378,53 Eur.

Veiklai pinigus leidžia beveik visi

Minėtasis reglamentas numato, jog su Tarybos nario veikla susijusioms kanceliarijos, pašto, telefono, interneto ryšio, transporto, biuro patalpų  nuomos išlaidoms, kiek jų nesuteikia ar tiesiogiai neapmoka Savivaldybės administracija, kompiuterinės technikos nuomai, techninei priežiūrai, remontui apmokėti kas mėnesį skiriama 300 eurų išmoka, už kurią reikia atsiskaityti pateikiant išlaidas patvirtinančius dokumentus.

Nepagrindus išlaidų artimiausio mėnesio išmoka yra mažinama ne pagal paskirtį panaudota ar dokumentais nepateisinta suma, o jeigu tokios galimybės nėra – išieškoma teisės aktų nustatyta tvarka.

Tokių išmokų iš miesto biudžeto neima tik Arūnas Tumas, V. Dambrauskas ir V. Raugelė, tad pastarieji du yra vieninteliai Tarybos nariai, negaunantys jokių pajamų iš miesto biudžeto.

Iš viso tokioms išlaidoms pernai politikams buvo išmokėti 79 726 eurai.

Absoliučiai visą galimą sumą – 3 600 eurų – išnaudojo miesto meras V. Grubliauskas, kurio mėnesinė alga paskutinį 2020-ųjų ketvirtį sudarė 4 347 eurus neatskaičius mokesčių.

Tik 1,33 Eur iki maksimalios sumos pritrūko mero komandos nariui Alvidui Šimkui, 3595,71 Eur išleido J. Šerkšniovas.

Tarp daugiausiai tokioms reikmėms pinigų išleidžiančių yra ir vicemeras konservatorius A. Barbšys (3586,29 Eur) bei kitas mero pavaduotojas A. Cesiulis (3465,05 Eur). Vicemerų alga neatskaičius mokesčių IV 2020-ųjų ketvirtį sudarė 3168 Eur.

Iš dirbusiųjų visus 2020-uosius metu tokių išlaidų mažiausiai turėjo E. Mantulova – ji išsivertė išleisdama 802,55 Eur.

15 Comments

  1. Anonimas

    Martynai, skaitytojams bręsta lūkestis sulaukti išsamaus ir susiteminto straipsnio apie mūsų miesto mero ir jo sutuoktinės finansus,pajamas, sukauptą turtą, automobilius, vertybinius popierius, santaupas ir pan., šių rodyklių dinamiką ilgame laikotarpyje. Pvz. kaip merienės santaupos per 2018 m. padidėjo virš 30 tūkst. EUR ir tais pačiais metais pas merą nebeliko anksčiau deklaruotos 90 tūkst. EUR paskolos ir netgi 14 tūkst. EUR santaupų sukaupti sugebėjo (Delfi inf.)

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Kai skaitytojams pribręs lūkestis ne tik skaityti ir pageidauti, bet ir pradėti finansuoti „Atvirą Klaipėdą”, pradėsime rašyti ir tokius susisteminus bei daug laiko reikalaujančius straipsnius ne tik apie merą ir jo sutuoktinę. Dabar manau, kad skaitytojai gali pasidžiaugti, kad bent jau ne susistemintose, ne tiriamosiose publikacijoje dažniausiai pranešame tai, kas kitiems kolegoms galbūt prasprūsta pro akis. Gana dažnai ir įprastas žinias pranešame pirmi. Trys nuolat „Atviroje Klaipėdoje” dirbantys žmonės ne tik sukelia visą kaip pranešimai spaudai atsiunčiamą informaciją, parašo per mėnesį beveik maždaug apie 150 publikacijų, aš dar papildomai užsiimu projektu rašymu, ataskaitų pildymu, bendrauju su galimais rėmėjais, kartu dar ir dirbame su itin imliais laikui kultūriniais projektais, kad šaldytuve pelės nepasikartų. Manau, kad esamomis sąlygomis padarome labai daug. Norite dar daugiau? Tiriamosios žurnalistikos? Skirkite po eurą per mėnesį. Niekas jums jos ant lėkštutės neatneš ir nepadovanos. Užteks, kad bent dešimtadalis skaitančiųjų tai pradėtų daryti. Perfrazuojant personažą Afonią – idėjų pas mane nors su vežimu vežk, o pinigų, deja, tam nėra.

  2. Apgailėtinas meras

    Dudorius – miesto parazitas or jis niekada nesulauks pagarbos. Nevykėlis pinigų veras, kad jį kur koronė.

    Reply
  3. T

    Klaiku.

    Reply
  4. Bože bože

    Kaip geras, Grubliauskas turi valdišką automobilį, vairuotoją, reprezentacinių lėšų kokius 10 000 eur. ir dar ima kanceliarines išlaidas? Važinėja su džiazo festivalio automobiliu, oij….. geras…..

    Reply
  5. Primityvūs darbdaviai

    mes. Tos algikės dar tik zuikio ašaros, bet jei V. Martynas iškapstytų Liepų ir Danės gatvių nors abiejų pastatų visas komunalines, eksploatacines, remontėlių, auto ūkio išlaidas, + algikes ir sodros mokęsčius ir visa tai sudėjus ir padalinus iš galvų skaičiaus sužinotumėm mūsų valdžiukės vidutinę valandos darbo mums kainą. Pvz. – kiek kainuoja 1val. 10 klerkų pezalų posėdis. Aišku nenormalu ir didelis klausimas kodėl tai turi daryti V.Martynas ir tai neviešinama savivaldybės tinklapyje, nors „samdome mes” ir jie sako, kad „labai dirba” tik dėl mūsų. Bet man labai įdomu, kiek man kainuoja savos miesto valdžios išlaikymas ir kokia sprendimų kaina mums.

    Reply
  6. simona

    Įstatymas imperatyviai nustato atlyginimo skaičiavimą Tarybos nariams. Tačiau dirbantis Tarybos narys, pagrindinėje darbovietėje gauna atlygį. Gauti du atlyginimus būtų tikrai nepadoru. Iš to kas pateikta, nesimato kokias pajamas gauna tie Tarybos nariai, kurie atsisako atlyginimo.

    Reply
    • O koks Jums Simona

      skirtumas kiek uždirba atsisakę algos ? Jums mažai atsisakiusių padorumo ? 🙂 Man labai nemalonu buvo savu laiku girdėti konservatoriaus Petrošiaus kovą dėl algos padidinimo , nes jis ” nespėja visų dokumentų greit perskaityti ” . Kažkaip panašiai 🙂 Nors aš manau , žmogui reikėjo pinigų ir tiek . Mane tokie tarybos nariai , kuriems darbas taryboje yra vienintelis pajamų šaltinis , labiau stebina . Nesugebantis užsidirbti ? Kam miestiečiams tokių reikia ? Man ne .

    • Nu jei kiekvienas

      Tiek būtų dirbęs, kiek tas Petrošius, tai Klaipėda kitaip atrodytų. Žmogus neskaičiavo darbų ir laiko, priklauso jam pagal kompetenciją ar ne

    • Nejuokinkite pone dėl Petrošiaus darbo

      Plaktis po duobes ir fotkintis daug ” smegenų ” nereikia . Visi jas matom , o štai kaip tarybos narys kokius pasiūlymus ar iniciatyvas teikė , kad tų duobių nebūtų ? Nespėjo dokumentų skaityti ? 🙂 Mane pašiurpino jau seimo nario konservatoriaus Petrošiaus + liberalo ministro Gentvilo klaipėdiečių problemų sprendimo būdas : taršius krovinius iš centro iškelti į pietinį rajoną . Ten žmonės negyvena ? Tikrai Klaipėda pasikeis 🙂 Būdami seimo nariais galėjo inicijuoti įstatymo pakeitimus dėl taršių krovinių krovos . Kodėl nedarė ? Ėmė ir ” perkėlė ” ? Problemos neliko ? Bravo , balsavusiems už šias personas . Man bjauru .

    • Tai bjaurėkitės ir toliau

      Žinot, kaip ten su tuo karavanu būna, kol kiti, kuriems daug smegenų nereikia, duobes matė, tas nepatingėdavo rašto kokio suregzt ir pasirūpindavo kad jų neliktų. Būkim teisingi, ir tikrai ne vien duobes tvarkė

  7. Miestietis

    Bravo AK -Martynas Vainorius. Tokios išsamios informacijos apie miesto biudžeto pinigų naudojimą miesto tarybos nariams -dar niekas nerašė,
    Gaila ,o gal ir gerai, kad tas mūsų miestelis mažas,kaip provincija – pažįstame vieni kitus… Lygtai būtų ir ne gaila tiems kurie gali parodyti savo konkrečius darbus . Bet, atleiskit jei gali gauti mūsų-mokesčių mokėtojų pinigus- toks tinginys kaip mero pavaduotojas Barbšys. Arba pats meras, arba tarybos narys ar A.Petraitis ir daugelis kitų
    Dabar ,per pandemiją, juk atostogos, tinginiavimas… Aišku, ką ką bet rinktų į miesto tarybą narių pažadėtų darbų atlikimą ar ne galime tik mes rinkėjai įvertinti. Reikia „pakelti” jų įsipareigojimus ir detaliai paanalizuoti…

    Reply
  8. Informacija

    Yra anekdotas: žmogus įsidarbina į valstybinį sandėlį dirbti, praėjus pusmečiui jam skambina iš buhalterijos ir klausia: kodėl neateinate algos pasiimti? Žmogus nustemba: tai ką tokioje vietoje dirbant dar ir algą moka? Moralas tie kurie (kai kurie) už savo darbą neima pinigų, gal jų kitaip „uždirba” ir, kad nekristi į „akis” pavaidinti „geruolį” atsisako tų varganų euriukų. O kam jei galimai……….???? Jei rimtai suprantu kodėl neima Dambrauskas, Tuma jie milijonieriai. Raugelė iki šiol gerai turėjo, gerą darbą, kol buvo mero komandoje, dabar pamatysime kaip ims. Radvilevičius įsidarbino universitete, Mantilovienė dirba autobusų parke, tai savivaldybės įmonė, tai gal jiems labai tinka versija kaip paminėtame anekdote. Štai tau ir ateities..Lina išėjo į dekretą, gauna Sodros išmokas, tai turbūt kitų gauti negali, todėl atsisakė.

    Reply
    • Anonimas

      tai gal žinai ir kur meras su vicemerais kanceliarines kiekvieną mėnesį išleidžia gaudami algą ir būdami viskuo aprūpinti? O už šmeižimą, kad nereikėtų vietoje anekdotų viešai ne anonimiškai atsiprašyti ir atsakyti. Tada bus moralas tokiems kaip tu.

    • Euras

      Raugelė vadovaudama Mano būstas Baltija tikriausiai duonos nestokoja…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This