Tarp nelegalių vandens naudotojų – visas kvartalas

Verslas

AB „Klaipėdos vanduo“ praneša, kad pernai nustatė 44 savavališkų prisijungimų prie vandens ir nuotekų centralizuotų tinklų atvejus. Didžioji dalis nelegaliai prisijungusių buvo naujų individualių namų savininkai. Taip pat nustatyta, kad nelegaliai paslaugomis naudojosi ir visi vieno gyvenamųjų namų kvartalo gyventojai.

„Nors nelegalių prisijungimų skaičius mažėja, tačiau gaila, kad Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono gyventojai nenorėdami mokėti už paslaugas vis dar bando gudrauti. Bendrovės kontrolieriai yra nustatę, kad kai kurie žmonės savavališkai net nupjauna vamzdį ant kurio pritvirtintas apskaitos skaitiklis arba skaitiklio rodmenys nesisuka, nes į jį įkišama metalinė viela. Taip pat dažnu atveju, ypač kaimo teritorijose, nuo centralizuotų tinklų nelegaliai nutiesiamos daržų laistymo žarnos. Norime įspėti gyventojus, kad savavališkų prisijungimų netoleruojame ir griežtai kontroliuojame“, – pranešime cituojamas AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

AB „Klaipėdos vanduo“ nuolat kontroliuoja suvartoto vandens kiekį daugiabučiuose, atskirose gatvėse, kvartaluose ar gyvenvietėse. Nustačius, kad iš teritorijos gaunamos pajamos mažesnės už vandens kiekį nei fiksuoja tarpinis skaitiklis, ieškoma priežasčių ir dažnu atveju nustatomas savavališkas prisijungimas prie centralizuotų vandens tinklų.

Nelegalaus prisijungimo prie buitinių nuotekų tinklų nustatymui naudojamos moderni įranga – vaizdo filmavimo kameros, leidžiamos į tinklus ar net sauso garo įranga, kurios pagalba dūmai ventiliatoriumi pučiami į buitinių nuotekų tinklą, o šiems sklaidantis vamzdyne ir kylant pro atviras angas, matomi nelegalūs prisijungimai.

„Nustačius nelegalius prisijungimus prie centralizuotų tinklų, gyventojams vandens ir nuotekų kaina apskaičiuojama pagal teisės aktus. Gyventojams skaičiuojama, kad nuotekos ir vanduo be perstojo tekėjo visą parą ir visą mėnesį. Dažnu atveju už nelegalų prisijungimą prie vandens tinklų gyventojams tenka sumokėti iki 300 eurų, o už nuotekas net iki 7-8 tūkstančių eurų priklausomai nuo vamzdžio skersmens. Nelegaliai prisijungę bendrovei „Klaipėdos vanduo“ susimoka tik už suteiktas paslaugas, kuriomis naudojosi, tačiau visais atvejais apie savavališkus prisijungimus yra perduodama savivaldybėms, kurios pradeda administracinę teiseną“, – sako B. Jonikas.

Siekdama mažinti aplinkos taršą ir skatinant gyventojus naudotis geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugomis Klaipėdos mieste, savivaldybė nusprendė mažinti gyventojų finansinę naštą. Savivaldybė įsipareigojo gyventojams kompensuoti pusę patirtų prisijungimo prie centralizuotų tinklų išlaidų, bet ne daugiau kaip 1 tūkst. eurų. Socialiai remtiniems asmenims,  savivaldybė už vandentiekio bei nuotekų šalinimo įrenginių nutiesimo darbus skiria iki 20 valstybės remiamų pajamų dydžio (2500 eurų) paramą.

Lėšos skiriamos užbaigus prijungimo darbus ir su AB „Klaipėdos vanduo“ sudarius vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sutartį.

Norint, kad išlaidos būtų kompensuotos, būtina pateikti prašymą Klaipėdos m. savivaldybės administracijai adresu: Liepų g. 11, Klaipėda, tel. (8 46) 396082.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This