Telšių skulptoriai prisidėjo prie Ferdinando skvero rekonstrukcijos

Fotoreportažai, Miestas

Vilniaus dailės akademija (VDA) praneša, kad jos Telšių fakulteto magistrantai ir bakalaurantas išgraviravo Ferdinando skvero Klaipėdoje grindinį.

Skveras suplanuotas pagal 1903 m. Vitės priemiesčio planą, sumažintą 10 kartų. Jo takai atkartoja buvusių gatvių tinklą, šalia jų matosi stovėjusių pastatų kontūrai, kuriuos graviravo VDA Telšių fakulteto skulptoriai Taikomojo meno studijų programos pirmo kurso magistrantai Mantas Petreikis bei Donatas Repeika ir Taikomosos skulptūros studijų programos antrakursis Kazimieras Justinas Vaitkus. Darbams vadovavo skulptorius ir VDA Dizaino inovacijų centro projektų vadovas doc. Marius Norkus.

Anot pranešimo, skulptorių komandai teko susidurti su nemažai iššūkių. Ypač daug netikėtumų kėlė oro sąlygos.

„Lietus, stiprus vėjas kėlė ne tik sunkumų mums patiems, bet ir taršė įrankius, kuriuos tekdavo slėpti po plėvelėmis. Bandėme statytis pavėsinę, bet ir ji nepadėjo, nes pajūrio oras tokias pastangas greitai nupūsdavo į šoną. Orai kartais būdavo tokie nepakenčiami, kad darbus tekdavo atidėti kitai dienai“, – pranešime cituojamas M. Petreikis.

Vėliau Ferdinando skvero grindinyje išgraviruotuose pastatų kontūruose turėtų atsirasti lentelės su numeriais, pagal kuriuos informaciniuose stenduose bus galima atsekti gatvių ir namų pavadinimus.

D. Repeika buvo atsakingas už namų kontūrų šablonų darymą. Pats darbas, anot kūrėjo, buvo pakankamai mechaniškas.

„Gautus skvero brėžinius reikėjo apdoroti kompiuterine programa, nusibraižyti ant popieriaus ir išpjaustyti. Per kelis mėnesius buvo panaudota virš 500 metrų popieriaus, o braižant tokį kiekį natūraliai atsiranda neatitikimų, kurių taisymas atima nemažai laiko“, – apie iššūkius, kuriuos turėjo įveikti kalbėjo D. Repeika.

Perkeltas brėžinys ant grindinio buvo graviruojamas su specialiomis staklėmis. Kūrėjų komanda jas pritaikė graviruoti akmenį. Skulptoriams teko įvaldyti darbą būtent su tokiais įrankiais.

„Dirbti su šiais įrankiais rankomis nėra lengva. Tačiau šios staklės leido graviruoti tiesias linijas ir nustatytą gylį, jos supaprastino darbo procesą, o tai buvo labai svarbu tokiame dideliame plote“, – aiškino M. Petreikis.

Paties skvero plotas yra maždaug 2,7 tūkst. kv. metrų. Tai sudaro maždaug trečdalį futbolo stadiono ploto. Tokių projektų net ir įsitvirtinusiems skulptoriams pasitaiko retai, todėl M. Petreikis ir D. Repeika šią patirtį savo biografijoje įsirašo kaip ypatingą, turėsiančią išliekamąją vertę.

Sutartį dėl Ferdinando skvero rekonstrukcijos Klaipėdos savivaldybė su bendrove „Tilta“ pasirašė 209 m. spalį. Sutarties vertė – beveik 796 tūkst. eurų. Vėliau ji išaugo iki 858 955 Eur.

3 Comments

  1. Nojus

    Gražu. Lauksim kavinukių ir kitų traukos objektų čia.

    Reply
  2. O kut medžiai

    Fu vien akmuo. Kaip neskoninga ir šlikštu

    Reply
    • ezys

      medziai nuotraukose 😉

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Sakurų parkas vis dar - už tvoros

Nors šių metų pradžioje Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė „Atvirą Klaipėdą” tikino, jog pavasarį bus oficialiai ...
2023-04-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Sakurų parkas kol kas - už aukštos tvoros: darbai pabrango beveik 400 tūkst. eurų

Nors šiomis dienomis įvairiose viešosios erdvės platformose džiaugiamasi esą baigtu Sakurų parku, įsikūrusiu uostamiestyje tarp Žvejų rūmų ir Naujosios apaštalų ...
2023-01-06
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Tarnautojai nesusikalba - erkės veisiasi

Malūno tvenkinio parke kartojasi tokia pati situacija kaip ir kovo pradžioje atidarytame rekonstruotame Dangės skvere, kuriame kurį laiką dėl Savivaldybės ...
2022-05-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This