Vasario 14-ąją – intymus pokalbis „Sau pačiam”

Kultūra

„Kas gali būti natūraliau šiais visuotinės saviizoliacijos laikais už pokalbį su savimi pačiu? Akistatoje su nežinomybe neišvengiamai kyla paprasčiausi gyvenimo ir išgyvenimo klausimai. Juos sau užduodame sunkiais gyvenimo momentais. Ir ieškome atsakymų, kas religijoje ar filosofijoje, o kas tiesiog paliesdamas artimo žmogaus ranką… Retas literatūros kūrinys gali talpinti savyje filosofinę ir paprastą humanišką išmintį. Toks yra Marko Aurelijaus užrašų rinkinys „Sau pačiam“, – taip Valstybinis jaunimo teatras pristato šį sekmadienį, vasario 14-ąją, vyksiančią tiesioginę spektaklio „Sau pačiam“ transliaciją.

Aktorės Viktorijos Kuodytės kūrybinis projektas pagal ištraukas iš „Sau pačiam“ gimė pirmojo, pavasarinio karantino metu. Lauros Vansevičienės nuotr.

Romos imperatorius ir paskutinis žymus stoicizmo filosofijos atstovas Markas Aurelijus užrašus „Sau pačiam“ rašė II a. viduryje dalyvaudamas karo žygiuose Romos imperiją apėmusios raupų pandemjos metu. Markui Aurelijui teko neišpasakytai sunki užduotis – mirtinos ligos akivaizdoje vienam priimti sprendimus, kaip išsaugoti valstybę, kariuomenę, visuomenės moralę ir gerovę. Vadovaudamas tuometinei milžiniškai Romos imperijai, Aurelijus vengė šlovinimo, save patį mokė santūrumo ir kuklumo, nuolat primindamas sau apie visa ko laikinumą.

„Sau pačiam“ – tai intymus pokalbis su savimi akistatoje su tikrove. Tai – apmąstymai apie žmogaus gyvenimo prasmę, ieškant jos per pareigą kitam žmogui, ir susitaikymą su natūraliais gyvenimo dėsniais. Nedidelėje knygelėje dienoraščio forma Markui Aurelijui pavyko įvardinti kasdienio žmogaus santykio su pasauliu ir pačiu savimi esmę.

Aktorės Viktorijos Kuodytės kūrybinis projektas pagal ištraukas iš „Sau pačiam“ gimė pirmojo, pavasarinio karantino metu. Jo premjera įvyko Jaunimo teatro didžiojoje salėje, tačiau antruoju pandemijos laikotarpiu „Sau pačiam“ rodymai nutrūko. Teatro uždarymas dėl karantino pasufleravo naują virtualią šio meninio projekto formą su tiesiogine transliacija.

„Aktorė akis į akį susitinka su individualiu virtualiu žiūrovu pokalbiui su juo, kaip su pačia savimi. Gal teatrui būtiną tiesioginį kontaktą trumpam gali pakeisti čia ir dabar gimęs minčių ryšys? „Sau pačiam“ – kaip sau ir pačiam tuo pat metu. Nekasdieniškai apie kasdienybės dalykus”, – rašoma teatro pranešime.

Bilietus į tiesioginę spektaklio „Sau pačiam“ transliaciją vasario 14 d. 18.30 val. galima įsigyti platformoje tiketa.lt.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Digna Kulionytė: „Man aktorystė yra labiausiai nepažinus dalykas"

„Kas ta Digna?“ – apibendrindama kai kurias reakcijas juokėsi trečius metus Klaipėdos dramos teatre dirbanti jauna aktorė Digna Kulionytė. „Auksiniu ...
2023-04-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Valentino Masalskio „Raudona" – Klaipėdos dramos teatre

Spalio 28 dieną Klaipėdos dramos teatro didžiojoje salėje viešės Valstybinio jaunimo teatro spektaklis: aktoriaus, režisieriaus, teatro pedagogo Valentino Masalskio režisuota ...
2021-10-12
Skaityti daugiau

Regionas

SOFIJOS festivalis penktą kartą kviečia į Kulius

Liepos 4-11 dienomis Plungės rajone esančiuose Kuliuose vyks Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės vardu pavadintas meno festivalis. Penktą kartą rengiamas SOFIJOS festivalis tęsia ...
2021-06-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This