Alaus gamyklos teritorijos renesansui – nauji vystytojai

Svarbu, Verslas

Senuosius alaus gamyklos pastatus, esančius Bangų gatvėje, rekonstruoti ir per trejus metus paversti visuomenei atviru daugiafukciniu kompleksu planavusi bendrovė „Švyturys-Utenos alus“ galiausiai priėmė kitą sprendimą. Pastatus ir teritoriją ji praėjusią savaitę pardavė, tačiau tikina, jog naujieji pirkėjai ketina plėtoti ankstesnius planus.

Tikinama, kad planai sutvarkyti visą teritoriją tarp Bangų ir Kūlių vartų gatvių neatsisakyta, tik juos perėmė kiti vystytojai. Projektuotojų vizualizacija.

„Pagrindinė priežastis, kodėl pardavėme vystomą projektą – šiuo metu pandemiją supantis ekonominis neapibrėžtumas. Šiomis sąlygomis nutarėme koncentruotis į pagrindinę savo įmonės veiklą – gėrimų gamybą, atsisakydami mums nebūdingų veiklų – statybos, ir perleisdami jas tiems, kas turi daugiau patirties ir įdirbio statybų projektų vystymo srityje. Perleidžiame ne vien nekilnojamą turtą, bet kartu ir visą teritorijos vystymo koncepciją, kurios tikslas – buvusias industrines Klaipėdos erdves atverti viešam naudojimui – kurti naujas darbo vietas, laisvalaikio zonas ir įtraukti miestiečius į teritoriją, kuri ilgą laiką buvo neprieinama ir nematoma. Tuo pačiu siekėme, kad naujieji sprendimai būtų stilistiškai vientisi, prisidėtų prie urbanistinės ir architektūrinės miesto plėtros kūrimo, išlaikant unikalų Klaipėdos architektūros stilių. Turime pirkėjų patikinimą, kad jiems priimtinos šios mūsų idėjos ir jie jomis vadovausis tolimesniame projekto vystyme“, – teigė bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ komunikacijos ir korpotaratyviųjų reikalų direktorius Dainius Smailys.

Išsamesnės sandorio detalės nėra skelbiamos. „Tik svarbu pabrėžti, kad kalbame apie tą dalį mūsų teritorijos, kuri buvo likusi nenaudojama. „Švyturys Brewery“ darykla ir aplink ją esanti teritorija liko mūsų nuosavybe“,- teigė D. Smailys.

Jis patikino, kad ir greta „Švyturys Brewery“ esančios teritorijos vystymas jau buvo įgavęs pagreitį. Pernai vasarą buvo paviešinti rekonstrukcijos projektiniai pasiūlymai, vėliau vyko pasitarimai ir su Klaipėdos savivaldybės specialistais, kurių tikslas – išsiaiškinti, kokių visuomenei naudingų erdvių būsimame komplekse reikėtų. „Iki statybų leidimo tikrai liko labai nedaug“, – tvirtino D. Smailys.

Projekto vizualizacija © NEBRAU

Pernai liepą paviešintuose projektiniuose pasiūlymuose buvo rašoma, kad numatoma kapitaliai suremontuoti Bangų g. 2 esantį gamybos pastatą, kuris liko tuščias, kai išsikėlus „Švyturio“ daryklai buvo išvežta ir visa gamyklos įranga. Siekis yra pakeisti šio pastato paskirtį iš gamybos į sandėliavimo. Tačiau siekiant užtikrinti pastato koncepcinius sprendinius taip pat numatomos kitos patalpų paskirtys: gyvenamosios, administracinės, sporto, prekybos, maitinimo.

Sklype taip pat numatyta kapitaliai suremontuoti produkcijos pakavimo pastatą, o jo paskirtį pakeisti iš gamybos į garažų. Tvarkant sklypą, planuota nugriautas jame esantį prekybos kioską, katilinę, kitus inžinerinius statinius, pavyzdžiui, dabar sklypą juosiančią mūrinę tvorą, kurios aukštis yra daugiau nei 2 metrai.

Bangų g. 2 esantys sklypas priklauso valstybei, jis yra išnuomotas bendrovei „Švyturys-Utenos alus“, kuri buvo šio projekto užsakovė ir statytoja, o projektinius pasiūlymus parengė bendrovė NEBRAU (projekto vadovas Vaidas Tamošiūnas, architektai Lukas Tarnauskas, Rytis Račiūnas, Edvinas Stašys, Gediminas Mačiulis).

„Pastato (Bangų g. 2 – V. S) pietinėje pusėje formuojama viešoji erdvė, kuri užduoda tolimesnį urbanistinės plėtros modelį siekiant sujungti viešąsias erdves žmogiškajame mastelyje. Istoriškai susiformavusi situacija remontuojant pastatą formuojama pėsčiųjų alėja jungianti senamiestį, Jono kalnelį (Bastionų kompleksą) su gyvenamosiomis teritorijomis. Pietinėje alėjos dalyje formuojama viešoji erdvė, kaip jungtis, kuri pabrėžia pastato ir teritorijos atvirumą viešajam naudojimui. Pagrindinė architektūrinė idėja, kad statinių kompleksas išlaikytų istoriškai susiformavusį vientisumą“, – teigta projektiniuose pasiūlymuose.

Projekto vizualizacija © NEBRAU

Juose pabrėžiama, jog gamybos paskirties pastato, kuris taps ir sandėliavimo, ir gyvenamosios, ir administracinės, ir sporto, ir prekybos, ir maitinimo pastatu, tūris dabar yra kelių lygių ir to neketinama keisti. „Pagal pateiktą projektavimo užduotį pastatas tik kapitališkai remontuojamas, tai reiškia, kad esamas pastato užstatymo plotas, tūris, aukštis nekinta, tvarkomi tik fasadai, o patalpų plotas patikslinamas sutvarkius patalpas. Siekiant užtikrinti buvusių miesto vartų komplekso vientisumą, bet taip pat reaguoti į gretimybes, skirtingi pastato tūriai pabrėžiami naudojant skirtingas fasado medžiagas“, – rašyta projektiniuose pasiūlymuose.

Juose pabrėžta, kad tvarkomos teritorijos sprendiniai atveria uždarytas industrines erdves viešam naudojimui ir papildo Klaipėdos miesto urbanistinę ir architektūrinę plėtrą.

Projekto vizualizacija @NEBRAU

7 Comments

  1. Prijaučiantis Klaipėdai

    Tabako fabrikas miręs,dabar alaus fabrikas miręs,laivyno nebėra pzdec Klaipėdai nera kuom didžiuotis,dar pašto pastatą nugriaus bus mirus Klaipėda.

    Reply
  2. Xute

    Liko tik prisiminimas gero lietuviško alaus! Gera alų gamino Klaipėdos aludariai. Gaila kad išparduoda viską, perėmė kiti nugriaus ir viską istampys. Ir kokia iš to nauda? Gėda kad paveldas nėra saugomas o viskas tik iš parduodama ir griaunama.

    Reply
  3. Klp

    Prisiminimai liko- gera alų gamino Klaipėdoje.Ne gėda buvo ir svečią pavaišinti ir patys klapėdiečiai gėrė tik Švyturio alutį. Baigia viską sunaikinti, išparduoti….

    Reply
  4. Alutis

    numarino vystytojai alaus darykla

    Reply
  5. manau

    sandeliams ir garažams čia netinkama vieta

    Reply
  6. ČESKA

    kokių erdvių reiktų, tai hmm tikriausiai infocentro, apžvalgos bokšto, čia TOP veiklos kurių klaipėdai labiausiai reikia. Jas ir jono bažnyčioje planuoja ir pilies didžiajame bokšte, tai siūlau ir čia šitas atidaryti, liuks 🙂

    Reply
  7. Anonimas

    kas iš tų ofisų??? dabar visa minijos gatvė pilna tusčių ofisų, visa tiltų gatvė pilna tusčių parduotuvių ir kavinių.. kas dar reikia? žmonių nebėra, kad kas lankytusi.. o vat pramonė su darbo vietomis išsikėlė

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos jaunimo teatras kviečia į premjerą - monospektaklį „Švyturys"

Klaipėdos jaunimo teatras pristato premjerą monospektaklį „Švyturys“. Balandžio 12 dieną, penktadienį, Klaipėdos Kultūros fabrike Pauliaus Pinigio režisuotame spektaklyje pirmą kartą ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Be kategorijos, Sportas

Dėl lengvatų sportui savivaldybė negaus 209,7 tūkst. eurų

Klaipėdos savivaldybė ne tik tiesiogiai remia profesionalųjį sportą, bet ir teikia mokesčių lengvatas asmenims, remiantiems reprezentacines komandas. Meras siūlo savivaldybės ...
2023-12-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This