Dėl Klaipėdos miesto bendrojo plano sprendinių

Mums rašo

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos valdyba
2021-02-15

Komentarų: 8

Klaipėdos miesto merui Vytautui Grubliauskui

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos valdyba ir Architektų taryba susipažino su keičiamais Klaipėdos miesto bendrojo plano sprendiniais ir jiems nepritaria, dėl planuojamo skuboto Baltijos pajūrio ir Kuršių marių pakrančių užstatymo naujais neaiškios paskirties kvartalais.

Miškai tarp Melnragės ir Girulių, tarp Vilhelmo kanalo ir marių, yra ypatingai svarbūs ir vertingi miesto gyventojų sveikatai ir bendrai gerovei. Dabar galiojantis, 2007 m. patvirtintas, miesto bendrasis planas ir jo koncepcija dar dešimčiai metų į priekį numato šių teritorijų naudojimą želdynams, rekreacijai gamtoje. Todėl nesuprantamas naujojo bendrojo plano organizatorių ir rengėjų noras pirmuoju ateinančio dešimtmečio uždaviniu įteisinti naujų „specializuotos paskirties“ kvartalų statybą šiuose miškuose. Toks skubėjimas nepagrįstas, kol greta ir mieste tebėra daugybė padrikai užstatytų ar tik suplanuotų užstatyti teritorijų, kuriose jau sukurta infrastruktūra, o plėtros potencialas neišnaudojamas daug dešimtmečių.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kiekvienai statybai teisiškai yra būtinas sklypas, kurio savininkų teises gina šalies Konstitucija. Ribotam skaičiui būsimų sklypų savininkų planuojama suteikti išskirtines teises į šiuos visai šaliai, o ypač klaipėdiečiams svarbias bendro naudojimo teritorijas. Patyrėme, kaip gyvenamųjų namų kvartalais virto „specializuotos“ vaikų vasaros stovyklos ir paplūdimio infrastruktūros objektai (dušinės, užkandinės). Matome, kaip agresyviai, prisidengiant kitomis paskirtimis, statomi gyvenamieji namai kitose pajūrio vietose. Siūlomi rengiamo bendrojo plano sprendiniai naujoms statyboms pajūryje neturi ir negali turėti pakankamai saugiklių nuo piktnaudžiavimo ir iškraipymo, kol nėra teisės aktų galinčių tai sustabdyti kitose pajūrio vietose. Tai akivaizdu mums, projektavimo srities profesionalams. Todėl logiškas ir suprantamas sprendimas būtų neskubėti.

Noras plėsti statybas pajūrio ir pamario miškuose jau įtvirtintas Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu 2019 m. patvirtintoje naujoje miesto bendrojo plano koncepcijoje 30-ies metų perspektyvai. Šio plano sprendiniai detalizuojami 10 metų ateičiai. Šį pradinį laikotarpį būtina skirti pasiruošimui ir konsultacijoms. Būtina parengti koncepciją detalizuojančias studijas, įvertinti gamtinio rekreacinio potencialo išsaugojimo, integravimo į urbanistines struktūras galimybes ir priemones, nustatyti būtinos infrastruktūros (socialinės, inžinerinės) apimtis, suformuluoti urbanistinio integralumo (t. y. statinių derėjimo aplinkoje) reikalavimus – galimą konkrečių sklypų užstatymui plotą, pastatų aukštį užstatymo tipą ir kitus rodiklius. Dabar siūlomo bendrojo plano sprendinių mastelis nepakankamas šiems klausimams spręsti.

Užstatymui atiduodamos teritorijos pajūrio ir pamario miškuose turi būti įvardintos kaip Klaipėdos miesto savitumo išsaugojimui architektūriniu, urbanistiniu ir viešo intereso požiūriu reikšmingi objektai.

Tokių objektų planavimo ar projektavimo atvejais turi būti rengiami architektūriniai konkursai, skirti geriausiai urbanistinei idėjai išreikšti, kaip nurodyta LR Architektūros įstatyme ir Klaipėdos miesto tarybos 2018 m. sprendime „Dėl architektūrinių konkursų organizavimo“. Tik viešai pristatyta ir aptarta urbanistinė idėja galėtų pašalinti įtarimus dėl sprendinių kokybės ir skaidrumo bei tapti bendrojo plano sprendiniu.

Prašome miesto mero palaikymo, kad išliktų sąlygos nuoseklios politikos įgyvendinimui ir darniai teritorijos raidai, kaip to reikalauja įstatymai – Teritorijų planavimo, Architektūros. Darni raida gali būti, jei tenkinant šios kartos poreikius, nebus atimtos galimybės ateities kartoms tenkinti savuosius.

Kviečiame miesto visuomenę aktyviai dalyvauti būsimame bendrojo plano sprendinių svarstyme išreiškiant savo nuomonę.

8 Comments

  1. as

    Viskas , jau vėlu, nereikėjo miegoti.

    Reply
  2. Kodėl?

    Kodėl LASKAO kreipiasi būtent į Klaipėdos miesto merą? Ką tas meras padarė, nepadarė ar turi padaryti? Šiaip jau Klaipėdos bendrojo plano planavimo organizatorius yra savivaldybės administracijos direktorius G. Neniškis, kuris yra atsakingas už tą darbą. Tad, geriausiu atveju, meras V. Grubliauskas galėtų tą iš esmės l.teisingą kreipimąsi perduoti G. Neniškiui, kad susipažintų pats, supažindintų visas pavaldžias amšiejienes, (kad padarytų atitinkamus rengiamo KLBP pakeitimus) ir mandagiai atsakytų pareiškėjams. Tad perduokit, Vytautai, tą raštą Gintarui. Ačiū.

    Reply
  3. Anonimas

    š.m. sausio 1d. įsigaliojo teritorijų planavimo įstatymo pataisa. Kaip viešai aiškino pats AM ministras Simonas Gentvilas tam, kad Vilniaus ir Klaipėdos bendrųjų planų nebereikėtų dar kartą su visuomene ilgai svarstyti. Kažkas, kažką pataisys ir tą KAŽKĄ suderins. Tada tik liks miesto tarybai VIENINGAI pabalsuoti. Ji tai tvarkingai moka. Tik va, kaip jis pritaikys savo naujai iškeptą teisės aktą atbuline data ir senai pradėtam rengti planavimo dokumentui, lieka paslaptis.

    Reply
  4. Anonimas

    Kad taip drąsiai apie Pelenyna…

    Reply
    • Anonimas

      pervargs nuo drąsos

  5. Antanas

    Kur reikia siųsti bendro plano siūlymu diskusijai , kuriuos galėtų analizuoti kompetetingi arhitektai ,urbanistikos nepriklausomi ekspertai,specialistai. Prašome paviešinti.

    Reply
    • Anonimas

      viešo svarstymo su visuomene procedūros senai pasibaigė. Klausimas uždarytas. Naujos (pakartotinos) nepaskelbtos ir jokie pakeitimai neviešinami todėl nėra nei ką nei dėl ko siūlyti ir juo labiau siųsti. Tai vadinasi – IŠDŪRĖ KAIP CIUCIKUS

  6. Pritariu teksto autoriams

    Iki kada ir kur galima teikti pasiūlymus dėl b. Plano?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This