Į misijas išlydėti Lietuvos kariai

Uostas ir jūra

Pirmadienį Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje į Europos Sąjungos (ES) vadovaujamas karines jūrų operacijas ATALANTA ir IRINI buvo iškilmingai išlydėtos dvi Lietuvos kariuomenės karių grupės, sudarytos Karinių jūrų pajėgų karių pagrindu.

Ceremonijos metu Karinių jūrų pajėgų štabo viršininkas kmdr. Egidijus Oleškevičius į operaciją ATALANTA išvykstančios Autonominės laivo apsaugos grupės (ALAG) vadui kpt. ltn. Gžegožui Lašakevičiui ir į operaciją „IRINI“ išvykstančios Laivų apžiūros grupės (LAG) vadui kpt. ltn. Rapolui Jurgeliui įteikė Lietuvos Respublikos vėliavas ir palinkėjo sėkmingai įvykdyti prisiimtus įsipareigojimus. Klaipėdos įgulos vyresnysis kapelionas kmdr. Remigijus Monstvilas palaimino į tarptautines operacijas išvykstančius Lietuvos karius.

Į tarptautinę operaciją ATALANTA prie Somalio krantų išlydėta jau 6-oji Lietuvos kariuomenės ALAG. Operacijos metu ALAG keturis mėnesius Indijos vandenyne vykdys Pasaulio maisto programos laivo, gabenančio humanitarinę paramą Somalio žmonėms, apsaugą.

Pirmą kartą į ES vadovaujamą operaciją IRINI išlydėta ir Lietuvos kariuomenės LAG, kuri veikdama iš Vokietijos karinio laivyno aprūpinimo laivo FGS „Berlin“, Viduržemio jūroje prie Libijos krantų keturis mėnesius dalyvaus ginklų embargo Libijai operacijoje, siekiant užkardyti ginklų ir amunicijos patekimą į šią valstybę.

2013–2020 metų laikotarpiu Lietuvos kariuomenė, dalyvaudama ES vadovaujamoje operacijoje ATALANTA buvo dislokavusi iš viso penkias ALAG. Tuo pačiu laikotarpiu buvo skiriamas ir vienas Lietuvos karinių jūrų pajėgų karininkas tarnybai operacijos ATALANTA kariniame laive įsikūrusioje pajėgų vadavietėje.

ES karinę jūrų operaciją ATALANTA pradėjo vykdyti 2008 metų pabaigoje, reaguodama į itin išaugusį piratavimų skaičių prie Somalio krantų. Operacijoje dalyvaujantys karo laivai Adeno įlankoje ir Somalio vandenyse eskortuoja Pasaulio maisto programos laivus, gabenančius paramą Somalio gyventojams, atgraso ir sulaiko piratus, ginkluotus plėšikus operacijos rajone, palaiko kitas ES tarptautines operacijas ir organizacijas, siekiančias stiprinti jūrų saugumą ir pajėgumus regione.

Viduržemio jūroje vykstanti ir ES vadovaujama karinė operacija IRINI buvo pradėta pernai kovo 31 d. Šios operacijos tikslas – įgyvendinti Jungtinių Tautų ginklų embargą Libijai.

2017–2019 metais Lietuvos kariuomenė į prieš tai vykusią beveik analogišką ES vadovaujamą karinę operaciją SOPHIA, kuri buvo nukreipta prieš neteisėtą žmonių gabenimą Viduržiemio jūroje ir ginklų embargą Libijai, buvo išsiuntusi keturias LAG, sudarytas Karinių jūrų pajėgų karių pagrindu ir vadovaujamas KJP karininkų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Islandijoje treniravosi ir Karinių jūrų pajėgų atstovai

Rugsėjo 21 – spalio 4 dienomis Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Uosto ir priekrantės gynybos tarnybos Povandeninių veiksmų komandos narai, ...
2023-10-04
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Į tarptautinę operaciją Viduržemio jūroje išlydėjo laivų apžiūros grupę

Antradienį Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje įvyko Lietuvos kariuomenės penktosios Laivų apžiūros grupės (LAG) išlydėjimo ceremonija – ji išvyksta ...
2023-03-14
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Lietuvos kariai vėl saugos nuo piratų

Į Europos Sąjungos tarptautinę operaciją ATALANTA trečiadienį išvyksta iš 14 Lietuvos karių sudaryta ketvirtoji Autonominė laivo apsaugos grupė (ALAG-4). Lietuvos ...
2017-11-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This