KUL: onkologiniai ligoniai dėl skiepų nuo COVID-19 konsultuojami per 1-2 dienas

Svarbu, Sveikata

„Atvira Klaipėda” sulaukė skaitytojo laiško, kuriame žmogus tvirtino, kad Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) neužtikrinama teisė onkologiniams ligoniams prioriteto tvarka pasiskiepyti nuo koronaviruso. Esą privalomos konsultacijos reikia laukti nuo 4 iki 8 savaičių.

Tačiau KUL tikina, kad onkologo chemoterapeuto ar onkologo radioterapeuto konsultaciją šiuo metu planine tvarka galima gauti po 1-2 dienų, o skubos tvarka – net ir tą pačią dieną.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Šeimos gydytojai pradėjo informuoti onkopacientus apie pradedamą vakcinaciją. Buvo pateiktas KUL koordinatorės telefono numeris, kuriuo pacientai galėjo užsiregistruoti skiepui. Pasak koordinatorės, onkoligonis įprasta tvarka turėtų gauti gyd. onkologo konsultaciją ir jis pats užregistruos ligonį skiepui. Šiuo metu konsultacijai gauti reiktų nuo keturių iki aštuonių savaičių. Tokie terminai visiškai eliminuoja skiepų prioriteto principą, pagal kuri pirma skiepus gauna pažeidžiamiausi gyventojų sluoksniai”, – rašoma redakcijai atsiųstame laiške.

KUL vyriausioji specialistė komunikacijai Aistė Noreikaitė patvirtino, kad pagal pernai gruodžio 23 d. sveikatos apsaugos ministro pasirašytą įsakymą viena iš prioritetinių gyventojų grupių, skiepijamų nuo COVID-19 ligos, yra sergantieji remisijos nepasiekusia onkologine liga, kuriems taikomas aktyvus priešvėžinis gydymas. Taip pat prioritetinėje grupėje yra persirgusieji onkologine liga ir aktyviai stebimi, kai po aktyvaus priešvėžinio gydymo pabaigos yra praėję ne daugiau kaip 24 mėn.

Šios gyventojų grupės skiepijimo organizavimas yra pavestas specializuotą onkologinę pagalbą teikiančios asmens sveikatos priežiūros įstaigoms. Klaipėdos regione tai atlieka KUL.

„Pagal nurodytus reikalavimus sudaryti asmenų sąrašai, kuriems individualiai jau paskambino ar dar paskambins ligoninės darbuotojai, pasiaiškinę situaciją ir sutinkančiuosius skiepytis užregistruos gydytojo onkologo chemoterapeuto ar onkologo radioterapeuto konsultacijai – nuotolinei arba kontaktinei. Gydytojas, įvertinęs paciento būklę, rekomenduos pasiskiepyti arba ne, jei yra tam kokių nors priešparodymų. Dėl konsultacijos prieš vakcinaciją pacientas gali būti registruojamas pas bet kurį gydytoją onkologą chemoterapeutą ar onkologą radioterapeutą”, – aiškino A. Noreikaitė.

Pasak jos, teiginys,  kad šiuo metu tokios konsultacijos reikia laukti 4-8 savaites yra visiškai nepagrįstas.

Specialistės teigimu, onkologo chemoterapeuto ar onkologo radioterapeuto konsultaciją šiuo metu planine tvarka galima gauti per 1-2 dienas (laisvus talonus galima pasitikrinti ligoninės internetiniame puslapyje per išankstinės pacientų registracijos prieigą), o skubos tvarka – tą pačią dieną.

1 Comment

  1. Anonimas

    Nesamonė, pas onkologus tikrai yra laisvu laiku registracijai, o patekus į konsultaciją jei tik norit iškart paskiriamas laikas skiepui. Atvykus skiepui daromas antikūnių testas, jei testas neigiamas iškart skiepija, o jei teigiamas gyd. Česas sužinojęs jūsų ligos istoriją, jei reikia pasikonsultavęs su jus gydančiu gydytoju priima iškart vietoje sprendimą ar dabar skiepiti ar vėliau. Paprasčiausiai palinkėčiau kantrybės, mums visiems šita pandemija yra naujiena, daug visko nežinom, bijom ir panikuojam. Aš asmeniškai be jokios panikos sulaukiau pirmo skiepo, nebuvo jokiu nesklandumu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This