Dėl Girulių apklausos – prašymas Vyriausybei

Miestas, Svarbu

Klaipėdos politikai prašys Vyriausybės, kad ji atsižvelgtų į uostamiesčio gyventojų apklausos rezultatus ir neplanuotų geležinkelio plėtros Girulių miške. Tačiau ketinimų aktyviai įsitraukti į planavimo veiksmus kol kas atsisakyta.

Beveik 15 tūkst. klaipėdiečių pasisakė už tai, kad Pauosčio kelynas Girulių miške nebūtų plečiamas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, klaipėdiečių apklausa, kai žmonių buvo klausiama, ar jie pritaria Pauosčio geležinkelio kelyno plėtrai Melnragės-Girulių miške, vyko beveik du mėnesius, nes tris kartus buvo pratęsta. Tačiau ji vis tiek laikoma neįvykusia, nes nuomonę joje pareiškė beveik 15 tūkst. žmonių, o reikėjo, kad pasisakytų apie 19 tūkst. klaipėdiečių. Absoliuti dauguma apklausoje dalyvavusių žmonių pasisakė prieš geležinkelio plėtrą Girulių miške.

Nors apklausa oficialiai ir neįvyko, praėjusių metų gruodžio mėnesio taryboje buvo pristatytas sprendimo projektas – reakciją į vykusią apklausą.

Jam pritarus, miesto taryba būtų nusprendusi „teikti Vyriausybei Klaipėdos miesto gyventojų apklausos rezultatus ir prašyti atsižvelgti į 15 000 gyventojų išsakytą nuomonę, kad geležinkelių plėtra nebūtų planuojama Klaipėdos Girulių miške“.

Sprendimo projekte taip pat buvo numatyta, kad miesto taryba nusprendžia prašyti Vyriausybės, kad ji užtikrintų Klaipėdos miesto savivaldybės atstovų dalyvavimą Klaipėdos geležinkelio mazgo plėtros galimybių analizės procedūrose, kurias atlieka AB „Lietuvos geležinkeliai“, o vėliau Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius šiuo analizės rezultatus pristatytų miesto tarybai.

Tačiau kai kuriems Klaipėdos miesto tarybos nariams užkliuvo, jog toks sprendimo projektas buvo pateiktas tik likus parai iki posėdžio. Todėl esą nebuvo įmanoma suspėti pateikti pastabų, pasitarti su bendruomenėmis.

Frakcijos „Už ateities Klaipėdą“ vardu jos pirmininkė Elida Mantulova paprašė visus svarstymus mėnesiui atidėti, kad siūlymus dėl parengto sprendimo projekto galėtų pateikti visų frakcijų atstovai, bendruomenės.

Miesto tarybos narių dauguma balsavo už tai, kad šis klausimas iš naujo būtų svarstomas kitame posėdyje.

Sausį šis klausimas svarstytas nebuvo, o kitą savaitę vyksiančio miesto tarybos posėdžio darbotvarkėje jis jau yra. Ketvirtadienį jį nagrinėjo ir Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai.

„Dabar sprendimo projekte liko tik vienas punktas – teikti Vyriausybei apklausos rezultatus ir prašyti atsižvelgti į gyventojų nuomonę. Šio sprendimo projekto aptarimuose su frakcijų pirmininkais, nuspręsta jį skaidyti į dvi dalis. Pirmiausia teikti Vyriausybei gyventojų apklausos rezultatus, o dėl kitų klausimų, kurie yra susiję su Seimo nutarimo koregavimu, specialiųjų planų korekcijomis, šiuo metu nesvarstyti, nes nepavyko pasiekti susitarimo“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narys Arūnas Tuma teiravosi, tai kam toks sprendimas, koks yra dabar, išvis reikalingas, kur jis atsidurs.

„Jei apklausa būtų įvykusi, tai pagal įstatymą miesto taryba turi priimti sprendimą svarstytinu klausimu. Jei pamodeliuotume situaciją, koks galėtų būti sprendimas, tai visi sprendimai dėl geležinkelio plėtros yra susiję su valstybės, o ne savivaldybės kompetencija. Todėl ir sprendimas yra toks – kreiptis į Vyriausybę, į kompetentingą instituciją, kad ji atsižvelgtų į gyventojų nuomonę. Be to, pati Vyriausybė, planuodama teritorijas, turi konsultuotis su visuomene“, – teigė A. Kačalinas.

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai vienbalsiai pritarė pateiktam sprendimo projektui.

1 Comment

  1. Jonas

    Klaipėdos politikai, ypač Grubliauskas su svita, niekada pernelyg aktyviais veiksmais, kas liečia gamtosaugą, ir nepasižymėjo, tai nieko nuostabaus. Iš esmės Klaipėdai trūksta lyderystės, norime, kad Vyriausybė už mus nuspręstų. Ačiū valdžiai už tai, kad nedaro aktyvių veiksmų – taip ir gyvenam, neaktyviai…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Skelbia lažybas dėl Skautų gatvės*

Ponai ir ponios iš Skautų gatvės su ponais ir poniom iš Liepų gatvės šiuo metu yra nugrimzdę į giluminę mediaciją ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This