Šeštadienį barai bei restoranai protestuos ir Klaipėdoje

Verslas

Denis Kišinevskij
2021-02-19

Komentarų: 15

Šį šeštadienį, vasario 20-ąją, visoje Lietuvoje numatoma protesto akcija – į miestų ir miestelių gatves išeis barų, restoranų, užkandinių, naktinių klubų darbuotojai, norintys atkreipti dėmesį į tragišką šio sektoriaus padėtį. Akciją inicijavo organizacija „Vilnius Night Alliance”.

Klaipėdoje prie akcijos ketina jungtis mažiausiai devynių įstaigų kolektyvai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Barai ir restoranai šalyje duris dėl karantino buvo priversti užverti dar lapkričio 7 d. po to, kai padirbo keletą mėnesių pasibaigus pirmajam karantinui. Nors epidemiologinė padėtis šalyje gerėja ir 14 dienų sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų sumažėjo iki 250 atvejų, šalies valdžia kol kas šiam sektoriui ribojimų atšaukti neketina. Vyriausybė neskuba patvirtinti ir antrojo pagalbos paketo skolose skęstančiam verslui. Tad maitinimo ir laisvalaikio sektoriaus atstovai sako jau pavargę nuo pažadų ir reikalauja konkretumo – jei jau nesiruošiama leisti dirbti, prašoma finansinės paramos, kad būtų galima išlaikyti darbo vietas ir patį verslą.

„Vilnius Night Alliance” atstovai „Atvirai Klaipėdai“ teigė, kad uostamiestyje protestuoti ketina „Faksas”, „Bardakas”, „Raketa Social Club”, „TABU Restobar”, „Dock”, Kiss naktinis baras, „Švyturys B House” ir „Bukowski Bar Klaipėda”. Neoficialiais duomenimis, prisijunsiančių prie akcijos gali būti gerokai daugiau.

Protesto akcija prasidės šeštadienį, 14 val. Planuojama, kad prie įstaigų durų susirinks darbuotojai ir paskelbs tylos minutę. Prie jos prisijungti kviečiami visi, bet organizatoriais ragina nesibūriuoti bei paistyti saugumo reikalavimų.

Barų „Bardakas” ir „Faksas” direktorius Mantas Burba sako, kad Vyriausybė turi suvokti, jog virusas nedings ir reikia išmokti gyventi su juo, o pagal dabartinę vadžios logiką barai ir restoranai tikriausiai niekada nebegali atsidaryti.

„Dalyvausime ir Klaipėdoje, ir Kaune, ir Vilniuje. Pastovėsim prie uždarytų durų, atkreipsim į save dėmesį. Mes juk neprašome išmaldos – mes tik prašome leisti mums dirbti. <…> Mums ir taip buvo sunku dirbti su apribojimais, bet pirmo karantino metu bent jau gavome daugmaž adekvačią pagalbą, kuri leido laikytis paviršiuje, o dabar mus tiesiog pamiršo. Be to, valdžia paskelbė, kad mums leis viduje aptarnauti žmonės tik perėjus prie vadinamojo A scenarijaus (14 dienų sergamumo rodiklis 100 tūkst. žmonių turi siekti mažiau nei 25 atvejus – D. K.). Atsiprašau, bet juk visi suprantame, kad ta liga niekur neišeis, tad gali būti, kad niekada tokio scenarijaus ir nepasieksime. Ar tai reiškia, kad niekada ir dirbti mes jau negalėsime? Mano ir kolegų nuotaika – apgailėtina. Atrodo, kad dabar mūsų sektoriaus niekas iš viso neprisimena”, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad sektoriaus padėtį sunkina besikaupiančios skolos, tad jei ir artimiausi metu įstaigoms bus leista vėl dirbti, didžiąją laiko dalį reiks dirbti vien tam, kad neliktų įsiskolinimų.

М. Burbos teigimu, svarbu nepamiršti ir to, kad šis sektorius labai svarbus ir emocinei žmonių sveikatai.

„Spalio pabaigoje Vilniuje buvo patikrinti 75 barai ir tik viename buvo aptikta pažeidimų. Tai rodo, kad mes galime teikti paslaugas paisydami taisyklių ir saugumo reikalavimų. Reikia suprasti ir tai, kad norint išlaikyti miestuose gyvą naktinį gyvenimą, laisvalaikio sferas, barai ir restoranai yra labai svarbūs. Klaipėda – puikus to įrodymas, nes centras ir senamiestis atgyja tik tada, kai barai būna pilni. Jei pavasarį ir vasarą bus tokia pati situacija kaip dabar, miestas paprasčiausiai išmirs”, – sako barų vadovas.

Klaipėdos laisvalaikio asociacijos vadovas Jevgenijus Sokolovas, vienas iš restobaro „Gaisrinė” vadovų, dėsto panašią nuomonę.

„Remdamiesi kitų šalių patirtimi ir tuo, kad daliai verslo jau leidžiama aptarnauti klientus, sergamumo lygiui išliekant ne didesniam nei 200 atvejų 100 000 gyventojų, mes prašome leisti įstaigoms pradėti dirbti”, – sako jis.

Mokesčių inspekcijos sudarytame nuo pandemijos nukentėjusių įmonių sąraše yra daugiau nei 4 tūkst. Klaipėdoje registruotų subjektų. 113 iš jų – maitinimosi ir viešbučių paslaugų įmonės.

15 Comments

  1. Dalia

    Visada klausau ir skaitau, ką sako ekspertai. Tikri, nelietuviški. Tai štai, žymiausias Vokietijos virusologas, Bonos virusologijos direktorius prof.Hendrik Streeck , netekęs kantrybės ,PAREIKALAVO pagaliau atidaryti restoranus ir kavines. Nes, pagal jį, galimybė užsikrėsti virusu daug didesnė namų ūkyje, šeimoje nei kavinėje laikantis higienos. Remkitės top ekspertais iš užsienio!

    Reply
    • Baro darbuotoja

      Gerai sakot Dalia. Net ir toj pacioj Estijoj, veikia barai ir kavines, nes supranta, jog zmonems reikia socialinio bendravimo, menesiu menesiais negali zmogus bendrauti vien telefonu ir but i kompiuteri sulindes ir tai daro didesne zala, nei covid. Paskiepijom medikus, paskiepinkim senjorus, bei rizikos grupes zmones, o jaunimui leiskit pasirinkti patiems, ar sedet namuose uzsidarus, ar surizikuoti ir 99 proc, lengvai persirgti tuo covid

  2. Klp

    Klp valdzia senmiesti specialiai nori numarinti, kad visi plūstų tik į Akropolį. Tam, be karantino, dar ir mokęsčius už parkavima ,padidins dvigubai.

    Reply
  3. Valdžia mus laiko durniais

    „Nematyti koronaviruso apgaulės – tai psichinė liga. Turėjome mėnesių mėnesius, kad analizuoti visą šią informaciją ir pamatyti, kas vyksta aplink mus. Jei vis dar nesuprantate, kad tai afera, vadinasu jūs sergate psichine liga. Liga pasireiškia tuo, kad žmogus nemoka logiškai mąstyti ir negali daryti išvadų“ – David Icke

    Reply
  4. Anonimas

    Šiaip labai keista, kad tokios vietos kaip barai, kavinės, restoranai bus atidaryti taip vėlai pagal dabartinį planą (prie to paties ir atskirų ūkių bendravimą pridėčiau). Laikyt žmones be normalaus socialinio kontakto pusę metų yra katastrofa. Jau nekalbant apie tai, jog iš esmės viskas veiks ir dirbs, vaikai į mokyklas eis, bet susitikti saugiai namuose 2 šeimoms draudžiama. Taip, daug šalių užsidarė, sustabdė veiklas, apribojo viską, bet pažiūrėkit kokiam laikui tai buvo. Pas mus numatoma, kad kavinėje kavos neatsigersime apie 7 mėnesius… Nuostabu ?

    Reply
    • jop

      Ta pati mastau. Lietuvoj niekas negalvoja, apie ta zmoniu emocine busena, tiek del bendravimo, tiek ir del kaukiu, antra savaite sneka,kad na neprotinga ju lauke deveti visuomet, bet vistiek laiko su antsnukiais arba baudzia. Bet tokia jau ta musu valdzia, viska atima, po to duoda duonos riekele ir vandens gurksni ir visi laimingi, isgelbeti

  5. Martynas

    Labai teisingai pasakyta! Klaipėda be barų vasarą, visiškai miręs miestas. Tik atidarys, pažadu kiekvienoj terasoj Žvejų g. išgert po bokaliuką nealhoholinio. Tada jau pasijaus laisvė nuo koronos

    Reply
  6. Tomas

    Įdomu kaip pastovėsite, kai beveik visi barai jau atleido darbuotojus. Liko po vieną, du.
    Streikuoja Klaipėdoje Vilniečių barai, nes Klaipėda asociacijos neturi. Ta asociacija, apie kurią mini sokolov yra nepadori ir sukurta tik barui gaisras pareklamuot. tokias asociacijas, kaip Klaipėdoje, reikia uždaryt. vien gėda

    Reply
    • Taip

      Šaunuoliai!!!!!!!!

  7. liudna siaip

    Kiek to protelio tera…

    Reply
  8. Darbuotoja

    Čia turėtų VISI SUKILTI kaip ir per sausio 13…. ir ne tik maitinimo įstaigos, bet VISI DARBUOTOJAI!

    Reply
    • Darbuotojai

      Ir? Tai po visko atidarymo pradėsit kaip lapai rudeniniai kristi, ar ne Vyriausybė liks kalta? Aišku, sėdint namuose ir neturint ką veikti, geriausias būdas savo „išmintį” demonstruoti- piktintis. Bet taip jau daugybė pasaulio šalių tokios kvailos užsidarinėdamos? Visi pavargom nuo lokdauno, bet ar turit ką protingo pasiūlyti, ne vien išeiti į gatves?

    • Supras

      Tai, o negirdėjot, kad dėl to jog nėra ką veikt, žmonės ir „tūsina” nelegaliai. O ten ar pagal taisykles būna ar kas žiūri. Atlaisvinus, bent kažkiek sumažėtų tokie nelegalūs vakarėliai, ir baruose bent jau tvarkingiau atsipalaiduotų žmonės.

    • Darbuotojai

      Faktas, pats lankiausi baruose pries uzdarant. Buvo ir registracija privaloma ir skysciu visur pilna ir su kauke but, jei nuo staliuko pakyli, bet vistiek emocijos kitos, kai sedi, matai zmoniu, matai gyvybe. O dabar irgi randi kaip atsipalaiduoti, bet pas draugus namuose, ar i kokia pirtele kai isleki, tikrai nei apie kaukes, nei apie skyscius, nei apie registracija negalvoji 😀 Po karantino is namu islys daug prasigerusiu zmoniu, kas is nervu, kas is streso, kas is to, kad neturi darbo ir nera ka veikt.

    • Anonimas

      taip

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Organizuoja piketą prieš „Bastionų namus“

Klaipėdos miestiečių draugija skelbia, jog šį ketvirtadienį, 8.15 val., prie Klaipėdos savivaldybės (Liepų g. 11) organizuos pilietinę akciją–piketą „Sutramdykime senamiesčio ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Politika

Vytautas Grubliauskas toliau kuria intrigą

Laisvės partija pirmadienį paskelbė, kad tarp septynių asmenų, dalyvaujančių vidiniuose rinkimuose tapti partijos kandidatu į mero postą, yra ir dabartinis ...
2022-11-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This