Parkavimo branginimas: jau daromos nuolaidos

Svarbu, Transportas

Klaipėdos savivaldybė pateikė dar labiau patobulintą variantą, kaip numatoma keisti vietinės rinkliavos už automobilių stovėjimo tvarką. Jame atsirado nuolaidų, kurias išsiderėjo verslo atstovai.

Daugiausia rinkliavos už automobilių stovėjimą pokyčių numatoma pajūryje ir senamiestyje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Patobulintas parkavimo branginimo variantas pirmadienį pristatytas Finansų ir ekonomikos komitete. Korekcijos atliktos po to, kai ankstesnis sprendimo variantas praėjusią savaitę buvo aptartas su Klaipėdos pramonės, prekybos ir amatų rūmų atstovais.

Anot Klaipėdos savivaldybės Transporto skyriaus vedėjo Rimanto Mockaus, verslo atstovai išsakė keturis konkrečius pasiūlymus, į du iš jų ir buvo atsižvelgta.

Todėl dabar jau siūloma, kad rinkliavos tarifas raudonoje zonoje nuo rugsėjo 16-osios, kai baigsis vasaros sezonas, būtų didinamas iki 1,5 eurų už valandą, o ne iki 1,8 euro už valandą, kaip buvo siūloma anksčiau.

Klaipėdos savivaldybė taip pat atsižvelgė į verslo pageidavimus, kad visi parkavimo leidimai verslui nuo kitų metų pradžios būtų branginami ne 100, o 50 proc.

Klaipėdos pramonės, prekybos ir amatų rūmų atstovai taip pat buvo išsakę pageidavimą, jog nuo 12 iki 13 valandos senamiestyje išvis nebūtų renkama rinkliava už automobilių stovėjimą.

Tačiau anot R. Mockaus, tai įgyvendinti yra techniškai beveik neįmanoma, todėl į tokį pasiūlymą nebuvo atsižvelgta.

Atmestas ir verslininkų pasiūlymas, kad automobilių stovėjimo aikštelė prie Klaipėdos piliavietės išliktų pigiausia – mėlynąja zona, kur valanda stovėjimo kainuoja 15 centų. Dabartiniame Klaipėdos savivaldybės siūlyme ši aikštelė yra numatyta geltonoji zona, kur valanda kainuoja 60 centų.

Finansų ir ekonomikos komiteto narys Arvydas Vaitkus, net ir pristačius labiau patobulintą sprendimo projektą, abejojo, ar dabar tikrai laikas yra kalbėti apie mokesčių didinimą, kai laikmetis toks, jog daugelis žmonių gyvena nepritekliuje.

„Mes derinome taip, kad šis sprendimo projektas būtų svarstomas tame pačiame miesto tarybos posėdyje, kaip ir strateginės veiklos planas bei šiųmetis miesto biudžetas. Jis yra išgyvenimo biudžetas, lėšų investicijoms neturime. Per sausį nerinkome apie 4 mln. planuotų pajamų, tad tendencijos nėra geros. Jei jos ir toliau išsilaikys, tai reikės peržiūrėti visas programas ir, deja, į mažesnę pusę. Be to, tame pačiame miesto tarybos posėdyje bus svarstomi ir ekologiniai sprendimai – aplinkosaugos programa, sveikatos gerinimo programa. Ši priemonė, rinkliavos didėjimas, ir yra numatyta kaip tiek ekologijos, tiek bendros sveikatos gerinimo priemonė. Kalbant apie ekonominę situaciją, kad žmonėms rinkliava bus našta, tai yra alternatyvų, gal galima pasieiti be automobilio ar jį pasistatyti ne senamiestyje, o prieigose. Ši rinkliava nėra gyventojų pajamų mokestis, kurį privaloma mokėti. Kriziniu laikotarpiu tokias rinkliavas kaip tik siūloma didinti, nes tada jų efektyvus didesnis, mat rinkliavos tikslas yra skatinti žmones keisti judumo rūšį“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Jam antrino ir Finansų ekonomikos komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis.

„Kalba eina, kad ne nuo rytojaus rinkliava padidės, o nuo rudens. Pandemija išeis ir bus adekvatu“, – pabrėžė A. Kaveckis.

Jis, be to, pasiūlė, jog kai tik atsiras techninės galimybės, pietų metu, o tai yra – nuo 12 iki 13 valandos, visame mieste rinkliava išvis nebūtų renkama.

„Manau, kad per kelis mėnesius būtų galima surasti techninę išeitį. Ta valanda restoranams, kavinėms, mažoms parduotuvėlėms atneša didelį pelną. Ir tai turi galioti visame mieste – ir senamiestyje, ir naujamiestyje, ir Giruliuose, nes verslas yra visur“, – teigė A. Kaveckis.

Tokiam jo pasiūlymui komiteto nariai pritarė, tačiau suabejojo G. Neniškis.

„Techniškai parkomatuose padaryti nemokamą vieną valandą dabar galimybės nėra. Bet jei bus toks sprendimas, poreikis, ieškosime itališkų, ispaniškų sprendimų, nes tokia priemonė populiari šalyse, kuriose yra siesta. Realiai vertinant, per tą nemokamą valandą turėsime visos dienos automobilių srautą, tad prasilenkiame su kitais savo tikslais“, – dėmesį atkreipė G. Neniškis.

Finansų ir ekonomikos komiteto narių dauguma pritarė Klaipėdos savivaldybės administracijos siūlomiems pakeitimams dėl mokamo automobilių stovėjimo. Prieš balsavo Saulius Budinas ir Ela Andrejeva, o A. Vaitkus susilaikė.

Ketvirtadienį galutinį sprendimą turi priimti miesto taryba.

INFORMACIJA

Miesto tarybai teikiamame sprendimo projekte numatyta, kad nuo gegužės 1-osios raudonąja zona butų paskelbta prie šiaurinio molo, Audros gatvėje esanti automobilių stovėjimo aikštelė. Pajūryje žaliąsias zonas numatoma pakeisti į geltonąsias. Žalioji zona būtų tik prie Girulių plento esančios automobilių stovėjimo aikštelės.

Nuo gegužės 1-sosios siūloma apmokestinti naują teritoriją – Poilsio parko prieigas planuojama paskelbti geltonąja zona.

Nuo gegužės 1-osios pokyčiai numatomi ir senamiestyje. Planuojama, kad raudonojoje zonoje rinkliava už automobilių stovėjimą bus renkama ne tik darbo dienomis nuo 8 iki 18 valandos, bet visomis savaitės dienomis nuo 8 iki 22 valandos. Nuo rugsėjo 16-osios rinkliavos laikas trumpėtų iki 20 valandos.

Nuo šių metų rugsėjo vidurio raudonosios zonos tarifą norima nuo 90 centų už valandą iki 1,5 euro už valandą.

Nuo gegužės 1-osios senamiestyje nebeliktų mėlynųjų zonų, kokia buvo aikštelė prie Klaipėdos piliavietės.

Nuo kitų metų pradžios siūloma išplėsti apmokestinamas teritorijas. Mokamos stovėjimo zonos šiaurinėje miesto dalyje būtų praplėstos Sportininkų gatvėje iki Malūnininkų gatvės, o pietinėje miesto dalyje būtų apmokestinta visa teritorija iki Kauno gatvės. Naujos apmokestinamos teritorijos būtų mėlynosios zonos.

Be to, nuo kitų metų pradžios planuojama pabranginti visus automobilių stovėjimo leidimus. Gyventojų leidimas, kuris dabar metams kainuoja du eurus, turėtų brangti iki 10 eurų, verslo leidimai brangtų 50 proc.

11 Comments

  1. net nežinau

    Vienok bjaurastys

    Reply
  2. Anonimas

    Gandonai

    Reply
  3. Matome

    kokia konservatorių valdžia , žiauru, tik apmokestinimas ir visiškas chaosas. Beje tas pavarde kavetskis jau ruošias jūsų meru būti, jeigu ką 🙂

    Reply
    • klp

      gera konservatorių valdžia. Jei pakels mokestį už stovįjimą ir uždarys Herkaus Manto gatvę ir senamiestį nuo automobilį už juos balsuosiu dar kartą.

    • Anonimas

      Va va, prasideda, verslininkai jau išsiderėjo nuolaidas. Kadangi tas pats Kaveckis su savo draugais verslininkai. Būtent tie, kuriems mažiausiai skaudėtų susimokėti. O kas ten tose jūsų tarybose atstovauja paprastiems mirtingiesiems, ant kurių pečių visi apgailėtini jūsų sprendimai ir krenta?
      Būkit ramūs, darbo dienomis centrą būtent visokio plauko verslininkėliai ir užkiša, nes kiti dirba ar neturi ką veikti tame senamiestyje. O jei vakarais ar savaitgaliais ten padaugėja mašinų – kame čia bėda? Džiaukitės, kad bent retkarčiais jame pasirodo gyvybės ženklų. Ar bent esate matę, kaip atrodo užsienyje iš tikrųjų mašinomis užkištos gatvės? Pas mus taip niekada nebus. Tai gal baikite plėšti pinigus prisidengdami įsivaizduojamomis problemomis.

    • Anonimas

      ?

    • Koncevatorius

      A tai ne Vaitkus ??

  4. Kauno gatvė

    O man savivaldybe už tuos 10€ užgarantuos parkavimo vietą mano daugiabučio kieme Kauno gatvėje ?

    Reply
    • Anonimas

      Aišku, kad ne

    • MJ

      Ne tik kad negarantuos, o dar išrašys baudą už ne vietoj paliktą automobilį (čia tuo atveju kai automobilį paliksit toliau kaip 150 metrų nuo deklaruotos gyv. vietos) 🙂

    • Klp

      O Akropolio aikštelė netinka?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This