Klaipėdiečių kiemuose – išmanūs atliekų konteineriai

Miestas

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) ėmėsi eksperimento, kad netolimoje ateityje perpildytus konteinerius klaipėdiečiai pamirštų visiems laikams – į konteinerio vidų įmontuojamas daviklis, išmatuojantis ir skaitmeniniu būdu pranešantis, kiek konteineryje yra atliekų. Pagal šiuos duomenis, galima stebėti ir valdyti atliekų vežėjų darbą, nukreipti šiukšliavežes ten, kur konteineriai jau užpildyti arba artipilniai.

Šiuo metu Klaipėdoje tūrio davikliai sumontuoti į 18 pusiau požeminių konteinerių. Daviklių duomenys belaidžiu ryšiu siunčiami į valdymo kompiuterį, o programinė įranga rodo užpildymo kiekį – pažymi konteinerius atitinkama spalva, prognozuoja kada konteineris bus pilnas.

„Labai patogus ir progresyvus įrankis. Tiksliai galime nustatyti, ar tikrai vežėjas pagal grafiką ištuštino konteinerį. Galime stebėti ir kaip greitai užpildomas konteineris. Tai vertinga informacija sudarant išvežimo grafikus, parenkant didesnio ar mažesnio dydžio talpas, analizuojant sezoniškumo įtaką atliekų susidarymui, planuojant ar koreguojant vežėjo maršrutus“, – pranešime cituojama Ramunė Šličienė, KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė.

Kol kas dvi skirtingus daviklius tiekiančios bendrovės uostamiesčio atliekų sistemos administratoriui leido nemokamai naudotis ir susipažinti su šia technologija. KRATC planuoja, kad Klaipėdoje pabaigus statyti naujus pusiau požeminius konteinerius juose bus instaliuojami tūrio davikliai, o naujame atliekų vežėjo kontrakte numatyta galimybė apmokėti už paslaugą pagal realų konteinerių tuštinimą, operatyviai suplanuojant maršrutus pagal daviklių duomenis.

Eksperimentiniai davikliai sumontuoti tiek į uostamiesčio komunalinių, tiek į išrūšiuojamų antrinių žaliavų konteinerius, nes dėl popieriaus ir plastiko konteinerių ištuštinimo sulaukiama daugiausia skundų.

„Pasitaiko situacijų, kad gyventojai skundžiasi perpildytu popieriaus konteineriu, o nusiuntus į vietą vežėjo mašiną paaiškėja, kad konteineris tuščias, tik jo anga užkimšta pakuote bandant per jėgą įgrūsti didžiulę kartono dėžę. Sunkiasvorė mašina važiavo, teršė orą, gadino kiemo dangas, darbuotojai beprasmiškai eikvojo laiką. O būtų pakakę pasiųsti vieną specialistą ar susisiekti su namo administratoriumi ir pašalinti kliūtį“, – pasakojo R. Šličienė.

Tokiu atveju konteinerio tūrio davikliai būtų aiškiai parodę problemą ir padėję ją išspręsti pigiausiu būdu.

Specialistė, pabrėžė, kad pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančią tvarką antrinių žaliavų konteinerių pastatymu, priežiūra ir tuštinimu turi rūpintis gamintojų – importuotojų organizacijos. Tad daviklių įrengimas priklausytų tik nuo verslo kuruojamų organizacijų geranoriškumo. Bet, vardan tvarkos kiemuose, KRATC, kaip viso miesto atliekų sistemos administratorius, siūlys tūrio daviklius įmontuoti ir rūšiuojamų atliekų konteineriuose.

Visgi, didžiausią daviklių ekologinę ir ekonominę naudą KRATC specialistai įžvelgia reguliuojant konteinerių išvežimo dažnumą.

„Apie trečdalį atliekų mokesčių kainos sudaro išvežimo paslauga. Jeigu, remiantis daviklių duomenimis, pavyktų optimizuoti vežėjų maršrutus ir sumažinti konteinerių aptarnavimo skaičių bei atsiskaityti su vežėju už faktinį konteinerių ištuštinimą, šios paslaugos sąnaudos mažėtų ir naudą pajustų visi Klaipėdos rinkliavos mokėtojai“, – teigė R. Šličienė.

1 Comment

  1. Vartotojas

    O kas nors valo konteirius po maišais? Ten taip pat kaupiasi šiukšles per maišų skyles ar pamiršus užrišti maišą, žurnalistai padarykit eksperimentą kai atvažiuoja šiusklevėžė ir istraukia maišą užmeskit akį į konteinerį.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Regionas

Vydmantuose sutvarkytas atliekomis užterštas sklypas

Aplinkos apsaugos departamentas informuoja, kad šiemet vasarį „Tvarkau Lietuvą“ interaktyviajame žemėlapyje gavus pranešimą dėl netinkamo statybinių atliekų laikymo Vydmantuose, Kretingos ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This