Mokesčių darželiuose kėlimas: pirmasis barjeras neįveiktas

Miestas, Svarbu

Socialinę politiką Klaipėdoje formuojantys miesto tarybos nariai valdininkus pasiuntė ieškoti kitų šaltinių, kaip būtų galima finansuoti išaugusias vaikų maitinimo lopšeliuose ir darželiuose išlaidas, o ne naujais mokesčiais apkrauti jų tėvus.

Siekiama, kad nuo rudens tėvai už darželinukų ar lopšelinukų maitinimą mokėtų 15-6 eurų per mėnesį brangiau nei dabar. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, jog Klaipėdos savivaldybėje sudaryta darbo grupė beveik metus analizavo, skaičiavo, kiek reikėtų pakelti mokesčius už lopšelinukų ir darželinukų maitinimą.

Šiuo metu galiojančios kainos buvo patvirtintos dar 2016 metais. Tuomet miesto taryba įvedė ir vadinamąjį abonentinį mokestį, tad tėvai privalo sumokėti ne tik už maisto produktus, bet ir už maisto gaminimą.

Dabar Klaipėdoje per mėnesį už darželinuko ar lopšelinuko maitinimą tėvams reikia sumokėti apie 60 eurų.

Darbo grupė įvertino, kad nuo 2016 metų maisto produktai pabrango 10-23 proc., o virėjų algos pakilo kone dvigubai, nes tiek išaugo minimalus darbo užmokestis. Miesto tarybos kolegijai buvo patekti trys variantai, kaip elgtis, ir ji apsisprendė, jog optimaliausia yra mokesčius už maitinimą per mėnesį vidutiniškai pakelti apie 16 eurų. Tiek esą užteks padengti visas išaugusias išlaidas.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyrius parengė atitinkamą miesto tarybos sprendimo projektą dėl mokesčių didinimo ir jį antradienį svarstyti pateikė Sveikatos ir socialinių reikalų komitetui.

Pabrėžta, jog padidinti mokesčiai, kurie išaugtų kone iki 80 eurų, būtų renkami nuo rugsėjo.

„Krizės akivaizdoje didiname kainas, todėl man kyla klausimas, ar Klaipėdos savivaldybė ką nors daro dėl savo gyventojų. Kitos savivaldybės dovanoja rinkinius pirmokams, o mes darželinukams keliame mokesčius“, – piktinosi komiteto narė Alina Velykienė, kurios viena atžala taip pat lanko darželį.

Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė teigė, jog buvo svarstomas variantas mokesčių nedidinti, bet tada išaugusias išlaidas reiktų padengti iš miesto biudžeto, o suma susidaro „ne tokia jau maža“.

„Ką tik susisiekiau su savivaldybės administracija ir sužinojau, kad produktai ir maisto gamyba darželiuose per metus kainuoja 3,6 mln. eurų. Mes milijoną eurų lengva ranka atiduodame „Neptūnui“, o nusigręžiame nuo pačių mažiausių. Kalbame apie pramogas, o ne apie savivaldybės funkciją. Nerasti tų 3,6 mln. eurų buvo blogas sprendimas. Įvertinkime, kas darosi mieste, į kokias aukštumas kyla nedarbo lygis. Visiškai negebame analizuoti situacijos, jei sugebame dabar kalbėti apie mokesčių didinimą“, – emocijų netramdė A. Velykienė.

L. Prižgintienė aiškino, kad jei savivaldybė apsiimtų padengti tik išaugusias išlaidas maisto gaminimui, per metus miesto biudžetui tai kainuotų 650 tūkst. eurų, o mokesčius tėvams reikėtų pakelti ne 16, o 9 eurais.

„Mes analizavome, žiūrėjome. Svarstant šiuos mokesčius atskirose grupėse, iš atstovų girdėjau pasakymus, kad 2016 metais nebuvo mokami vaiko pinigai, o dabar mokami, tai gal dalį jų galima skirti susimokėti už darželio pabrangimą. Tokie buvo pasvarstymai“, – tikino L. Prižgintienė.

Tačiau ir kiti Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariai buvo tvirtai įsitikinę, jog dabar tikrai ne laikas yra didinti mokesčius.

„Milijonas „Neptūnui“, didelės lėšos iš savivaldybės biudžeto nukreipiamos pedagogų kvalifikacijos kėlimui, tad čia jau visos švietimo politikos ir pinigų paskirstymo klausimas. Negalima tokioje sudėtingoje situacijoje žmonių apkrauti naujais mokesčiais. Norime į Klaipėdą pritraukti jaunų šeimų, o elgiamės priešingai. Reikia ir kalbėti, ir elgtis atsakingiau“, – kalbėjo komiteto narys Artūras Razbadauskas.

Socialinę sritį kuruojantis Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis, kuris yra ir šio komiteto narys, tvirtino pritariantis, kad ne visi miesto biudžeto pinigai paskirstomi racionaliai.

„Vaikams, šeimoms reikia skirti daugiau dėmesio, juos ne tik prieš rinkimus prisiminti. Tačiau pateiktam sprendimo projektui pritarsiu, nes kitokio sprendimo neturime“, – pabrėžė A. Cesiulis.

Toks pasisakymas šokiravo komiteto narę Vaidą Raugelę: „Skaudu girdėti kalbant, kad gal ir ne taip pinigus skirstome, bet turime pritarti. Nieko panašaus. Turime ieškoti išeičių, o dabar šį klausimą atidėti. Nekelti mokesčių yra viena iš pagalbos priemonių pandemijos metu. Turi būti visiškai atitrūkęs nuo gyvenimo, jei sunku suprasti, kiek žmonių dabar yra netekusių darbo, kiek yra šeimų, kurioms tas 80 eurų yra labai dideli pinigai“.

A. Razbadauskas taip pat pritarė, jog klausimo nagrinėjimą reikia atidėti ir Klaipėdos savivaldybės administracijai suformuluoti protokolinį pavedimą, kad ši privalo ieškoti kitų finansavimo šaltinių, kaip padengti išaugusias darželinukų maitinimo išlaidas, o ne lįsti į tėvų kišenes.

Visi komiteto nariai tokiam siūlymui pritarė, išskyrus pirmininką Kazį Bagdoną.

„Tikrai kviesčiau pritarti pateiktam sprendimo projektui. Tai nėra kasmetiniai mokesčio kėlimai. Suprantu pandemiją, bet šitoje situacijoje užuodžiu politikavimą. Visur viskas kyla, o miesto biudžetas nėra guminis. Kai svarstomi paramos ar infrastruktūros projektai, prašom tada pasisakyti, aktyviai dalyvauti, siūlyti, o ne dabar pasirodyti, kad galite būti kažkam geri“, – komiteto narius auklėjo pirmininkas K. Bagdonas.

4 Comments

  1. klaipėdietė

    siaubas,kaip neturi gėdos tokiomis temomis prasižioti,lyg tas 80 eurų šiais laikais visiems lygus 0,80 centų

    Reply
  2. Teisingai replikavo Vaida Cesiuliui

    „Turi būti visiškai atitrūkęs nuo gyvenimo, jei sunku suprasti, kiek žmonių dabar yra netekusių darbo, kiek yra šeimų, kurioms tas 80 eurų yra labai dideli pinigai“.

    Reply
  3. Taip ir reik

    Šaunuoliai tarybos nariai! Jau nusibodo, nes kiekvieną dieną Klaipėdoje kažką didina, parkavimą, darželių mokesčius, dar naujų prigalvoja. A visai durni jie ten, žmonės pinigų neturi, krizė juk! Negalime daugiau kentėt! Kas ten vis tuos mokesčius savivaldybėj išgalvoja?! Veikti neturi ko?

    Reply
    • Biudžete ieškokit!

      Turi ką veikti. Mokesčius ir rinkliavas didina, pluša ! O kad Klaipėdoje nedarbas daugiau kaip 10 proc, tuoj bus 12 proc., kiti prastovose. O čia dar pribaigti susiruošė! Bagdonas politikavimą užuodė? Gal pažiūrėkit, kur biudžeto pinigus išplaunat?!!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This