Nori sausros – ruoškis potvyniui (papildyta „Klaipėdos vandens” pranešimu)

Miestas, Svarbu

Artimiausiu metu uostamiestyje žadama sukviesti atsakingų tarnybų vadovus pasitarti dėl pasirengimo galimam potvyniui. Į pasitarimą ketinama kviesti ir kaimyninių rajonų vadovus.

Pirmadienį ugniagesiams įspėjus apie šalyje gresiantį potvynį, tam ruoštis savivaldybių atsakingus asmenis antradienio rytą nuotolinio susitikimo metu paragino vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

2017 m. lapkričio potvynis Klaipėdos priemiestyje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pokalbyje dalyvavęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė, jo teigimu, ministrės „entuziastingu, jaunatvišku situacijos moderavimu”.

„Motulei gamtai turbūt neįsakysim, kiek turi būti naktį temperatūros, kiek turi būti dieną temperatūros, kad vanduo sklandžiai susigertų į Lietuvos žemelę”, – šiuo metu gamtoje vykstančius pokyčius, dėl kurių gali išsilieti upės, tarp jų – ir Dangė, romantiškai komentavo meras.

Jo teigimu, savivaldybėms šiuo metu pagrindinis uždavinys yra stebėti situaciją ir operatyviai tarpusavyje keistis informacija.

„Pirmas žingsnis yra stebėsena, prevencija ir informavimas, kitas dalykas – koordinavimas veiksmų pačioje savivaldybėje per Ekstremalių situacijų valdymo komisiją ir tuo pat metu – tarp kitų savivaldybių (…) ir techninis pasirengimas”, – komentavo V. Grubliauskas.

Pasak mero, šiuo metu atitinkamos tarnybos privalo patikrinti visų privažiavimų, nuotektų valymo vamzdžių, polderių, elektros tinklų infrastruktūros ir kt. objektų esamą būklę.

„Aš tikiuosi, kad Klaipėdoje nereikės kviesti ledlaužio į Danę laužyti ledams”, – sakė jis, patikinęs, jog artimiausiu metu savivaldybėje situacijos aptarti bus kviečiami „Klaipėdos vandens”, civilinės saugos ir kitų atsakingų tarnybų specialistai.

„Nori sausros – ruoškis potvyniui”, – tokią išvadą po susitikimo su ministre padarė meras.

AB „Klaipėdos vanduo“: situacija kol kas kontroliuojama

Antradienį po pietų AB „Klaipėdos vanduo“ išplatintame pranešime teigia, jog įmonės specialistai intensyviai stebi situaciją paviršinių nuotekų tinkluose.

Skelbiama, jog šiuo metu esanti situacija mieste kol kas didelių rūpesčių nekelia.

„Patikrinome lietaus tinklų kolektorius, išleistuvus. Matome, kad situacija kol kas grėsmės nekelia, kolektoriuose vandens nėra daug, išleistuvai švarūs, sąnašų ir ledų sangrūdų taip pat nėra. Dumpių nuotekų valykloje stebime nežymų – maždaug 12 procentų nuotekų padidėjimą. Įprastai per parą atiteka apie 36 tūkstančiai kubinių metrų nuotekų, paskutines paras stebime, kad šis skaičius išaugo iki 41 tūkstančio kubinių metrų. Situaciją gelbsti tai, kad naktimis vis dar jaučiamas šaltukas, o dienomis lengvas atlydis. Tačiau atsipalaiduoti negalime, nuolat stebime situaciją“, – pranešime cituojamas „Klaipėdos vandens“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Bendrovės specialistai prašo miesto gatves valančių įmonių intensyviai prižiūrėti gatves, stebėti, ar nuosėdomis nėra užneštos lietaus tinklų grotelės, nuo kelkraščių pašalinti žvyro ir žemių mišinius, taip apsaugant, kad kuo mažiau teršalų patektų į lietaus tinklus, o iš jų ir į atvirus vandens telkinius.

Įmonė ragina gyventojus pranešti apie galimą taršą, išpilamus teršalus, draudžiamas medžiagas bendrovės „Klaipėdos vanduo“ dispečerinei, dirbančiai visą parą, tel. (8-46) 220 220.

5 Comments

  1. uosis

    „Aš tikiuosi, kad Klaipėdoje nereikės kviesti ledlaužio į Danę laužyti ledams”. Tai yra pirmas veiksmas kurį reikia padaryti siekiant sumažinti potvynio riziką. Deja, mūsų valdžia moka tik rengti pasitarimus, stebėjimus, patikrinimus, ir studijas kas be ko.

    Reply
  2. Jonas

    Labai teisingai- nuo gamtos „malonių” niekas neapsaugotas, todėl reikia būti pasiruošusiems.

    Reply
    • Anonimas

      Reikia rinktis atsakingai kur gyventi pirmiausiai… Rekomenduojama bent min 100km nuo uosto tarsos ir grigeo

    • anonimui

      Tai ką pats Klaipėdoj veiki? Jei ne Klaipėdoj, tai kokio velnio lendi ne į savo reikalus.

  3. na

    meras paiso visokius niekus… ir kas gi jam galvoje?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This