Povandeninis laivas Smiltynėje įsikūrė metams

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Lietuvos jūrų muziejuje, Senųjų žvejybos laivų aikštelėje, jau eksponuojamas vienintelis Lietuvoje savadarbis povandeninis laivas, kurį dar 1968 m. sukonstravo kretingiškis gydytojas Jonas Velžys.

Muziejaus Laivybos istorijos ir rinkinių apskaitos skyriaus vedėjas dr. Edvinas Ubis sako, kad kol kas yra sutarta, jog unikalus eksponatas Smiltynėje bus laikomas metus.

„Jonas Velžys studijas buvo pradėjęs kaip laivų inžinierius, bet studijų šių nebaigė ir perėjo į medicinos sritį ir tapo mediku. Su draugais sukonstravęs laivą jį pirmą kartą išbandė Kauno mariose. Laivas pagrinde plaukdavo iki teleskopinio gylio, bet gali panirti ir iki 10 metrų, visgi tokiu atveju jau yra rizikos, nes tai savadarbis laivas ir jo patikimumas nėra pats didžiausias”, – pasakojo E. Ubis.

Pasak muziejininko, su šiuo laivu plaukiota Kretingos rajono telkiniuose, Dangėje, Šventosios uoste, mariose, Estijos pakrantėse. Paskutinį kartą su juo plaukiota pernai vasarą.

„Laivas buvo eksponuotas Estijos jūrų muziejuje bent metus, po tų metų savininkas sulaukė prašymo jį perduoti estų muziejui visam laikui, bet savininkas visgi nusprendė, kad reikia jį pargabenti į Lietuvą ir susisiekė su Jūrų muziejumi nusprendęs, kad jį reikia parodyti mūsų kraštiečiams”, – sakė E. Ubis.

Laivas sveria apie 5 tonas, yra apie 7,5 metrų ilgio ir 2,5 metro aukščio. Jame yra dvi vietos suaugusiems žmonėms. Jis varomas arba vidaus degimo (galingu benzininiu sovietinio karinio sunkvežimio GAZ-52), arba dviem elektros su akumuliatoriais.

1 Comment

  1. S

    Po metų šioje vietoje galėtų eksponuoti Sūduvio geldą. Beje, šį povandeninį laivą galima pamatyti tik valtimi į Smiltynę nuplaukus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This