Kaimynų pasipiktinimą sukėlęs projektas: antras dublis

Miestas, Svarbu

Bangų g. 6A esančiame sklype planuojamam priklausomybių ligoninės statybos projektui sulaukus didžiulio kaimynų pasipriešinimo bus rengiamas dar vienas viešas projektinių pasiūlymų svarstymas.

Paviešintoje medžiagoje jau yra ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) bei projektą įgyvendinančio Respublikinio priklausomybės ligų centro atsakymai į gautas pretenzijas.

Į rekonstruotą 1900 m. statybos šiuo metu nenaudojamą pastatą, esantį Bangų g. 6A, persikeltų Respublikinio priklausomybių ligų centro Klaipėdos filialas, kuris dabar veikia Taikos pr. 46.

„Pakeisti projektiniai sprendiniai net atsisakant visos sienos pastato langų, kas ligoninei sąlygoja dienos šviesos koridoriuose esminį sumažėjimą (maksimalaus galimo pacientams, gydytojams, lankytojams komforto sumažėjimą). Pateiktos dvi alternatyvios pastato vizualizacijos atsakingoms institucijoms pasirinkimui, kuri labiau tiktų prie senamiesčio teritorijos. Numatytos lietaus surinkimo vietos ir lietvamzdžiai, kurie įprastai projektuojami tik techninio projekto metu, pateiktos papildomos vizualizacijos”, – rašoma SAM atsakyme.

Ministerija taip pat tvirtina, kad kaimynų nuogąstavimai dėl neva pablogėsiančios kriminogeninės situacijos yra nepagrįsti. Dėstomi argumentai remiasi klaipėdiečių sociologų Liutauro Kraniausko ir Arūno Acaus tyrimu, kuris rodo, jog nusikalstamumo potencialą Klaipėdoje turi restoranai, naktiniai klubai, alkoholiu prekiaujančios parduotuvės, kazino.

„Tyrimas taip pat parodė, kad nakvynės namų gyventojai nekelia papildomų saugumo problemų aplinkinių namų gyventojams, todėl nakvynės namų buvimas nekeičia kriminogeninės situacijos, analogiškai – psichikos ligų gydymo įstaiga taip pat nekeis”, – tikina SAM.

Ministerija taip pat žada, kad įstaigos administracija sieks užtikrinti maksimalią tvarką ir priežiūrą darbo dienomis ir darbo laiku, kuomet bus teikiamos ambulatorinės paslaugos.

„Stacionarinių paslaugų metu ligoniai yra hospitalizuojami ir izoliuotai pagal parengtas ir patvirtintas metodikas gydomi palatose, todėl savaitgaliais ir po darbo judėjimas aplink pastatą bus minimalus, ypač kai pacientų lankymas gydymo proceso metu taip pat yra ribojamas. <…> Prašome Jus ir kitus gyventojus, su kuriais bendraujate, šviesti bei teikti faktais pagrįstą informaciją ir neskirstyti visuomenės į sveikus ar ligonius, nestigmatizuoti psichikos ligomis sergančiųjų asmenų ir jų artimųjų. Įvertinti, kad bet kurioje šeimoje gali atsirasti tokia liga sergantis žmogus, kuriam, tikime, linkėtumėte gydytis orioje ir tam pritaikytoje aplinkoje”, – rašo SAM.

Respublikinis priklausomybės ligų centras savo ruožtu akcentuoja, kad sklype esančiuose pastatuose jau daugiau kaip 60 metų veikia ir toliau veiks psichinių ligų gydymo ligoninė.

„Pažymime, kad RPLC Vilniaus filialo Gerosios Vilties g. 3 aplinkinėje teritorijoje yra du darželiai, ir priešais naujai įrengiama – Vilniaus miesto savivaldybė skyrė lėšas – specialiojo vaikų ugdymo įstaiga. Šių pastatų įrengimas, atnaujinimas aplinkinės bendruomenės suteiktas teigiamai. Ir tai suprantama, nes atsinaujina aplinkinė infrastruktūra, itin prastos būklės pastatai rekonstruojami, buvę itin prastos būklės visuomeniniai pastatai ir erdvės sutvarkomos ir jų paslaugomis gali kokybiškiau naudotis ir visa bendruomenė”, – sostinės pavyzdį nurodo įstaiga.

Ji taip pat pabrėžia, kad pagrindinis įėjimas į patalpas veiks tik darbo metu darbo dienomis, visi kiti srautai kaip ligonių lankymas ar techninis aprūpinimas vyks iš Bangų g. 6 ir vidinio kiemo pusės. Todėl nuogąstavimai, kad mažamečiai eidami pro ligoninę matys daugiau asmenų nei įprasta, esą nėra pagrįsti, nes vaikai į darželius vedami iki įprastų darbo valandų, o iš jų pasiimami jau po darbo valandų.

INFORMACIJA

Susipažinti su atnaujintais projektiniais pasiūlymais galima iki kovo 15 d. adresu Taikos pr. 46, Klaipėdoje, darbo dienomis 9-16 val., iš anksto susitarus tel. 8 687 31540 arba internetinėje svetainėje https://www.klaipeda.lt/lt/savivaldybe/administracija/projektiniai-pasiulymai/223

Pasiūlymus galima teikti iki kovo 15 d. raštu Taikos pr. 46, Klaipėda, arba el. p. sandra@urbanprojects.lt

Viešas susirinkimas vyks kovo 15 d. 17 val. nuotoliniu būdu. Prisijungimas: https://us02web.zoom.us/j/5454087125?pwd=TmJEbHh6NXd6YUR2MlhjM2RrTkFhQT09 Posėdžio ID: 545 408 7125 Slaptažodis: 3GKWGr

3 Comments

  1. Vilija Malakauskienė

    Absurdas, kad negalvojama apie ligoniams labai svarbią šviesą, neieškoma sprendimų, o panaikinami visi langai. Dėl darželinukų. Nenormalu, kad darželinukai žmonių negali matyti atskiroje teritorijoje ir bauginami net neaišku kuo. Persikels įstaiga iš Taikos 46, ten šalia gyvenamieji namai, bet visada buvo ramu. Laikas pradėti visuomenei bręsti ir palankiau žiūrėti į tuos pačius mūsų visuomenės narius, kuriems tuo metu prižiūrint specialistams teikiama pagalba.

    Reply
  2. KLP

    Pastatas gražus. Ačiū, kad ne iš raudonų plytų. O visa kita yra žmonių paranoja, kurie patys nežino, ko bijo

    Reply
  3. Anonimas

    man liuks tinka toks fachverkinis pastatukas, menantis istoriją, kai klp buvo vokiečių kaimas prie memelio

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Valstybės lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja, kad nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Miestas

Klaipėdos šaligatviams tvarkyti šiemet skirs milijoną eurų

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad artimiausiu metu bus pradėti šaligatvių tvarkymo darbai Danės gatvėje, kitapusnetrukus po rekonstrukcijos atsidarysiančio Klaipėdos valstybinio muzikinio ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This