„Klaipėdos energija“ šilumą siurbs iš dūmų

Verslas

Centralizuotą šilumą uostamiesčiui tiekianti AB „Klaipėdos energija“ įsigijo absorbcinį šilumos siurblį. Prijungtas prie biokuro katilų dūmų išmetimo sistemos – dūmų kondensacinio ekonomaizerio – jis per metus papildomai pagamins per 5360 megavatvalandžių (MWh) šilumos. Teigiama, kad tai bendrovės vartotojams leis kasmet sutaupyti apie 138 000 eurų.

„Deginant biokurą į dūmtraukių sistemą patenka karštas oras, ant kurio mes purškiame vandenį ir taip vien šūviu nušauname du zuikius: išplauname iš dūmų kenksmingas daleles ir pagaminame šiltą vandenį, kurį vėl panaudojame gamybos procesuose. Todėl dabar iš katilinės kamino į orą kyla maždaug 45-50 laipsnių karštumo garas. O mūsų įsigytas absorbcinis šilumos siurblys iš to garo srauto dar papildomai gali „ištraukti“ apie 25 laipsnius šilumos“, – technologinius niuansus aiškina Vilius Buinevičius, AB „Klaipėdos energija“ technikos direktorius.

Bendrovei absorbcinio šilumos siurblio įrengimas kainuos apie 1 mln. eurų. Penktadalį šios sumos, kaip ES paramą projektui, finansuos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Skaičiuojama, kad projekto atsipirkimo laikas bus kelis kartus trumpesnis už technologijos gyvavimo laiką – 25 metus.

Absorbcinis šilumos siurblys uostamiesčio bendrovės užsakymu pagamintas Pietų Korėjoje. Praėjusią savaitę vertingas krovinys laivu pargabentas į Klaipėdą ir nuvežtas į Šilutės plente esantį AB „Klaipėdos energija“ gamybos padalinį. Pavasarį siurblys bus pajungtas prie gamybos įrenginių ir kito šildymo sezono metu jau turėtų nešti naudą bendrovei ir jos klientams.

„Matant pasaulines tendencijas, kad kuras brangsta, didėja kitos verslo sąnaudos ir mokesčiai, patikimiausia šilumos kainos stabilizavimo galimybe išlieka modernių technologijų ir įrenginių diegimas. Absorbcinis šilumos siurblys yra tik viena iš šiemet suplanuotų technologinių naujovių, nukreiptų į energijos taupymą ir gamybos kaštų mažinimą“, – pranešime cituojamas Antanas Katinas, AB „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius.

Pagal Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintą investicijų planą AB „Klaipėdos energija“ 2021 metais yra numačiusi įrengti dvi saulės elektrines ant katilinių pastatų stogų, pastatyti 3000 kub. m akumuliacinę talpą, kurioje bus kaupiamas karštas vanduo, pagamintas iš pigesnio kuro. Taip pat bus tęsiama šilumos tinklų rekonstrukcija, leisianti sumažinti šilumos tiekimo nuostolius bei oro taršą.

Šiemet AB „Klaipėdos energija“ į atsinaujinimo projektus yra numačiusi investuoti per 8,5 mln. eurų.

Reklama: šilumos siurbliai

1 Comment

  1. Rimas

    Keista iš energijos girdėti apie tokias naujoves, bet džiugu, kad yra judama į priekį, o ne atgal. Tai gal geotermą dar galima paimti ir pajungti? Kaip ten baigėsi? Kodėl nejuda tie reikalai??? Taigi geoterminė šiluma atsinaujinanti yra, gal mažiau brangių dujų reikėtų???

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Verslas

Balandį Klaipėdoje šiluma kainuos vos ne mažiausiai visoje Lietuvoje (atnaujinta)

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos energija“ skelbia, kad balandį centralizuotos šilumos kaina Klaipėdos ir Gargždų gyventojams bus beveik 18 proc. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Naujoji energetikų kadrų politika*

Spyglys nesistebi, kad naujoji savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energijos“ šluota, pagaminta šio krašto baldų fabrike, smarkiai šluoja, panašiai kaip ir ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This