Pagalba verslui: Klaipėdoje lengvatų sulauks daugiau nei 4000 įmonių

Svarbu, Verslas

Klaipėdos politikai nepasigailėjo žlungančio Klaipėdos verslo ir jam neištiesė dosnesnės pagalbos rankos. Be to, neatsižvelgta ir tai, jog nuo karantino ribojimų itin nukentėjo ne tik viešbučiai ir viešojo maitinimo įstaigos, bet ir sporto klubai.

Asociatyvi „Atviros Klaipėdos” archyvo nuotr.

Klaipėdos miesto tarybos posėdyje politikai ketvirtadienį svarstė, kokias nekilnojamojo turto, žemės ir žemės nuomos mokesčio lengvatas suteikti pandemijos paveiktam Klaipėdos verslui.

Klaipėdos savivaldybėje sudaryta darbo grupė analizavo, kaip verslas yra paveiktas, kiek jis nukentėjo. Po tokios analizės ir diskusijų gimė miesto tarybos sprendimo projektas, jog visoms įmonėms, kurios patenka į Valstybės mokesčių inspekcijos sudaromą nuo pandemijos nukentėjusių įmonių sąrašą, taikyti visų trijų mokesčių 10 proc. lengvatą už šiuo metus, o viešbučiams ir maitinimo paslaugas teikiančioms įmonėms – 40 proc.

Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė politikams pateikė skaičius, jog uostamiestyje, šios dienos duomenimis, yra 4354 įmonės, įtrauktos į nuo pandemijos nukentėjusiųjų sąrašą. Iš jų – 113 yra viešbučiai ir viešojo maitinimo įstaigos.

Visiems nukentėjusiems verslams siūlomos mokesčių lengvatos miesto biudžetui esą kainuos apie 530 tūkst. eurų negautų pajamų.

„Šis pagalbos priemonių paketas buvo pristatytas Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybai, Klaipėdos pramonės, prekybos ir amatų rūmams, Klaipėdos pramoninkų asociacijai. Tema yra jautri, todėl diskusijų tikrai buvo, bet pasiūlymų kažką keisti, didinti, įvesti naujų priemonių nesulaukėme“, – teigė K. Petraitienė.

Kai šis sprendimo projektas buvo svarstomas Finansų ir ekonomikos komitete, jo narys Saulius Budinas pasiūlė viešbučiams ir maitinimo paslaugų įmonėms taikyti ne 40, o 50 proc. lengvatą.

Komitetas šiam siūlymui pritarė, tačiau dėl jo galutinai turėjo apsispręsti miesto taryba.

„Šis siūlymas papildomai kainuotų 47 tūkst. eurų. Šiam siūlymui nesame linkę pritarti ir todėl, kad reikėtų atkreipti dėmesį į pajamų surinkimą, Šiemet sausį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, šių mokesčių jau yra surinkta 26 proc. mažiau“, – aiškino K. Petraitienė.

Miesto tarybos narė Alina Velykienė domėjosi, kodėl didesnė mokesčių lengvata siūloma taikyti viešbučiams ir kavinėms, o sporto klubai, kurie per karantiną taip pat yra visiškai uždaryti, pamiršti.

„Darbo grupėje apsispręsta išskirti svetingumo sektorių. Be to, rėmėmės ir Klaipėdos universiteto mokslininku atliktu tyrimu, kad per pirmąjį karantiną labiausiai nukentėjo svetingumo sektorius“, – paaiškino K. Petraitienė.

Tačiau A. Velykienė ir paprašė, ir pasiūlė, jog Klaipėdos savivaldybė išnagrinėtų sporto klubų situaciją ir galbūt pateiktų sprendimo projektą jiems suteikti daugiau mokesčių lengvatų, o ne 10 proc.

Miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus teiravosi, ar savivaldybės administracija skaičiavo, kiek verslų gali žlugti, nes galbūt jiems reikėtų taikyti ir 100 proc. lengvatą, kad tik jie išliktų ir toliau galėtų mokėti mokesčius.

„Mes neturime duomenų apie įmonių pajamas, apyvartas, patiriamus duomenis. Mes vertiname tik tuos nukentėjusiųjų sąrašus, kuriuos mums pateikia VMI“, – teigė K. Petraitienė.

„Matau, kad savivaldybė neturi, nemato bendros padėties, kiek verslas yra nukentėjęs. Manau, kad ne toks principas – skirti 40 ar 50 proc. lengvatą turėtų būti. Administracija turėtų žinoti visą realią situaciją. Nes dabar kaišiojame tai valgyklas, tai sporto klubus. Mes dabar vertiname tik atskirus mažuosius verslus, bet nevertiname didžiųjų, pavyzdžiui, „Akropolio“, kurie irgi dar nežino savo ateities, tik kol kas tyli. Visumos mes nežinome ir tai labiausiai baugina“, – kalbėjo miesto tarybos narė Judita Simonavičiūtė.

Ir nors, regis, visi politikai suprato, kad viešbučiams ir maitinimo įstaigoms šiuo metu yra ypač sudėtingas laikotarpis, tik 12 miesto tarybos narių balsavo už tai, kad jiems taikyti 50, 0 ne 40 proc. mokesčių lengvatą, penki buvo prieš, o 10 susilaikė, tad didesnei paramai nebuvo pritarta.

Miesto taryba nusprendė, kad visi nukentėję verslai šiemet galės mokėti 10 proc. mažesnius nekilnojamojo turto, žemės ir žemės nuomos mokesčius, o viešbučiai ir kavinės – 40 proc.

Politikai ketvirtadienį taip pat pritarė, kad ir šiemet visus metus nebūtų renkama vietinė rinkliava už prekybą ir paslaugų teikimą viešose vietose. Dėl to miesto biudžetas esą praras apie 60 tūkst. eurų.

4 Comments

  1. Titas

    Akropolio bankrotas-galimybė atgimti Senamiesčiui ir Naujamiesčiui. Akropolio vieta šalia Ermitaže, laukuose.

    Reply
  2. Kam "Akropolis" mažas

    Žinoma, Juditai Simonavičiūtei labiausiai širdį skauda už „Akropolį”, patį smulkiausią ir labiausiai vargstantį.

    Reply
    • Jons

      Tai jai dar ir uz Fortum’a taipogi labai skauda. Pastoviai del ju interesu kelia klausimus.

    • Anonimas

      Kad tau baisiai skauda, tai akivaizdu. Kol anonimas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This