Projektinius pasiūlymus uosto pietinei daliai išvystyti rengs amerikiečiai

Uostas ir jūra

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija praneša pasirašiusi sutartį su tarptautinį konkursą laimėjusia Jungtinėse Amerikos Valstijose registruota įmone „Moffatt & Nichol“, kuri rengs projektinių pasiūlymų alternatyvas pietinės Klaipėdos uosto dalies plėtrai.

Pasirašytos sutarties paslaugų kaina – 139 150 eurų su PVM. Rangovas įsipareigojo projektinius pasiūlymus parengti per septynis mėnesius. Visas sutarties galiojimo terminas, įskaitant konsultavimo paslaugas poveikio aplinkai vertinimo metu – treji metai. Konkurse iš viso dalyvavo trys įmonės.

A. Pelaukausko nuotr.

Atsižvelgdamas į Klaipėdos uosto bendrajame plane numatytą pietinės uosto dalies galimą užstatymą, rangovas turės parengti pietinės uosto dalies maksimalaus galimo išvystymo keturias projektinių pasiūlymų alternatyvas. Rangovui teks įvertinti laivybos kanalo ir kitus parametrus, atsižvelgus į statybos darbų technologiją, gamtines ir eksploatacines sąlygas, numatyti kuo mažesnį sąnašų kaupimąsi ateityje ir kt.

Šioje uosto dalyje ateityje bus formuojama apie 70 ha ploto teritorija, o vientisa krantinės linija turėtų sudaryti maždaug 1 300 metrų. Akvatorijoje turėtų būti įrengtas apie 200 metrų pločio įplaukimo kanalas su maždaug 600 metrų pločio laivų apsisukimo ratu. Naujojo uosto parametrai turėtų būti pritaikomi iki 400 metrų ilgio ir 60 metrų pločio laivams su 15,5 metro grimzle. Projektinius pasiūlymus įmonė rengs atsižvelgdama į visus šiuos parametrus ir reikalavimus.

Numatyta, kad vystant pietinę uosto dalį bus suformuoti pietiniai uosto vartai – jiems galėtų būti panaudotas tam tinkamas uoste iškastas gruntas. Vystant pietinę dalį, joje galėtų atsirasti mažųjų ir pramoginių laivų prieplauka. 

„Vienas iš iššūkių, su kuriuo šiuo metu susiduria Klaipėdos uostas – teritorijų stoka. Todėl naujų zonų – šiuo atveju pietinės dalies – išvystymas padėtų išlikti uostui konkurencingam ir deramai reaguoti į rinkos pokyčius, pritraukti investuotojų. Naujos teritorijos potencialas neapsiriboja tik uostui būdingos krovos ir sandėliavimo paslaugomis, čia turėtų būti vystomos aukštą pridėtinę vertę uostui ir valstybei generuojančios gamybos, paslaugų sektorių veiklos. Šios sutarties pasirašymas su didelę patirtį turinčia tarptautine įmone yra svarbus žingsnis į priekį“, – pranešime spaudai pažymi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas. – Esame už tai, kad konkursuose dalyvautų Lietuvos įmonės, tačiau didesnė konkurencija formuoja ir naujus, pasaulinius standartus, kuria novatoriškas tradicijas“.

INFORMACIJA

Tarptautinė įmonė „Moffatt & Nichol“ turi dešimtmečių projektavimo, planavimo patirtį pasaulio uostuose, dirba su uostų direkcijomis, laivybos kompanijomis, jūrų terminalų operatoriais. Įmonė turi daugiau kaip 40 biurų įvairiose šalyse.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Planuojami ir mobilieji vandenilio pilstymo punktai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paskelbė konkursą dėl viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimo Klaipėdos mieste. Sunkiasvoriam ir lengvajam transportui skirti ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This