Kairiuose baigėsi lauko taktikos pratybos „Stiprūs sąjungininkai“

Fotoreportažai, Regionas

Penktadienį Generolo Povilo Plechavičiaus poligone Kairiuose baigėsi lauko taktikos pratybos „Stiprūs sąjungininkai“, kuriose treniravosi Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono ir mūsų šalyje dislokuoto Jungtinių Amerikos Valstijų 2-8 Kavalerijos bataliono kariai.

JAV kariai į pratybas atvyko su tankais „Abrams“, pėstininkų kovos mašinomis „Bradley“ bei kita karine technika. Sąjungininkai mokėsi veikti prieš sunkiąją techniką, išnaudoti vietovės reljefą, inžinerines užtvaras ir mobilumą, kad būtų įveiktas didesnę ugnies galią ir pranašumą turintis priešas.

Dragūnų bataliono kariams tokios pratybos buvo labai naudingos, nes drauge jose dalyvavęs JAV padalinys, kuris turi sukaupęs didžiulę patirtį tarptautinėse operacijose, pasidalino turimomis žiniomis, kaip veikti prieš šarvuotą techniką. Pasak pratybose dalyvavusių karių, sąveika tarp sąjungininkų padalinių pavyko, nes naudojamos ryšio ir planavimo procedūros buvo identiškos.

Pratybų uždarymo metu LDK Butigeidžio dragūnų bataliono vadas majoras Tomas Auželis padėkojo dalyvavusiems Lietuvos ir JAV kariams, o  labiausiai pasižymėjusiems pratybų dalyviams įteikė monetas.

Tarp JAV karių – lietuvis

Tarp pratybose dalyvavusių  2-8 Kavalerijos bataliono karių buvo galima sutikti ir lietuviškai kalbantį JAV karį – Martyną Barškėtį.

Jis – išeivės lietuvės, gyvenančios JAV, įvaikintas vaikas, kurį tarnyba JAV sausumos pajėgų 8-ajame Kavalerijos pulke sugrąžino į Lietuvą. Nors karių dienotvarkė suplanuota ir nėra daug laisvo laiko, bet Martynas po pratybų trumpai pasidalino mintimis.

„Po mokyklos nusprendžiau nestoti į koledžą, norėjau pakeliauti ir kažko naudingo išmokti, todėl pasirinkau tarnybą JAV kariuomenėje. Esu desantininkas ir buvau rengiamas į mūšio lauką nusileisti parašiutu, tačiau turbūt likimas taip sudėliojo, jog atsiradau JAV 2-8 Kavalerijos batalione ir iš lėktuvo persėdau į „Bradley”. Netrukus po perkėlimo į šį padalinį sužinojau, jog išvykstame į Lietuvą. Man tai buvo itin maloni naujiena,“ – KAM pranešime cituojamas karys.

Martynas džiaugėsi pasitaikiusia galimybe mūšio lauke atlikti bendrus taktinius veiksmus su savo tautiečiais, tarnaudamas JAV kariuomenėje, sužinoti iš Lietuvos karių profesinių subtilybių. Su ypatinga emocija karys kalbėjo ir apie Lietuvos valstybės atkūrimo – Vasario 16-osios – dienos minėjimą.

„Nuostabus jausmas, o ir visi amerikiečiai į mane žiūrėjo klausiamai, iš kur aš žinau, ką čia jie gieda. Smagu tai, kad Čikagos lietuvių mokykloje išmoktą istoriją galiu pajausti čia – nepriklausomoje ir laisvoje Lietuvoje,“ – sakė M. Barškėtis.

JAV, tęsdamos rotacinių pajėgų dislokavimą Lietuvoje ir Baltijos šalyse, pernai gruodžio mėnesį dislokavo JAV 2-8 Kavalerijos bataliono karius, kurie įsikūrė Lietuvos kariuomenės Generolo S. Žukausko poligone (Pabradės sen.). Lietuvoje amerikiečių kariai treniruojasi kaip JAV sausumos pajėgų operacijos „Atlantic Resolve“ (liet. „Atlanto ryžtas“) rytinėje Aljanso pusėje dalis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Naujajai JAV ambasadorei pristatė Klaipėdos uostą

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorės Lietuvoje pareigas sausio mėnesį pradėjusi eiti Kara C. McDonald penktadienį apsilankė Klaipėdos uoste. Ambasadorei pristatytos uosto ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Nuomonės

Penkių dienų fabula apie Putino režimo veidą

Šios savaitės penktadienį JAV žada paskelbti naujų sankcijų Rusijai paketą. Šįkart pretekstas – ne tik jau dvejus metus nesibaigiantis Maskvos ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

Regionas

Teisingumas Palangoje smurtavusį panevėžietį po 8 metų pasivijo JAV

Teismas paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo 46-erių metų Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) šiuo metu gyvenantis panevėžietis pripažintas kaltu dėl nesunkaus sveikatos ...
2024-01-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This