Išmokas savarankiškai dirbantys galės gauti ir nebūdami nukentėjusiųjų sąraše

Konsultacijos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kad jei į savarankiškai dirbančių asmenų, nukentėjusių dėl COVID-19 ribojimų, sąrašą, sudaromą Mokesčių inspekcijos, nepatekusio asmens pajamos per pandemiją sumažėjo 30 proc., į 260 išmoką pretenduoti galės ir jis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Kadangi finansinių sunkumų patiria ir tie savarankiškai dirbantys asmenys, kurių veikla antro karantino metu nėra apribota, tokius atvejus vertinsime individualiai, o labiausiai nukentėję nuo pandemijos valstybės paramos būtinai sulauks“, – pranešime cituojama socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Jeigu savarankiškai dirbantis asmuo į VMI skelbiamą sąrašą nepatenka, tačiau patiria finansinių sunkumų, dėl fiksuoto dydžio išmokos pakartotinai turėtų kreiptis į Užimtumo tarnybą. Ji įvertins, ar savarankiškai dirbantis asmuo atitinka šias sąlygas:

savarankiška veikla registruota bent 3 mėnesius per 12 mėnesių ir nebuvo išregistruota iki karantino ir ekstremalios situacijos paskelbimo dienos;

gaunamas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar prilyginamus teisinius santykius neviršija 642 eurų „ant popieriaus“;

jei tai juridinis asmuo, jis negali būti bankrutuojantis ar likviduojamas.

Valstybinė mokesčių inspekcija vėliau patikrins, ar savarankiškai dirbančio asmens pajamos 2020 metais sumažėjo lyginant su 2019 metais. Jeigu pajamos krito 30 proc. ar net daugiau, savarankiškai dirbantis asmuo bus įtraukiamas į skelbiamą sąrašą. Savarankiškai dirbantis asmuo, po individualaus vertinimo patekęs į VMI skelbiamą sąrašą, galės gauti fiksuoto dydžio išmoką.

Nuo pandemijos nukentėję savarankiškai dirbantys asmenys, norėdami patekti į VMI skelbiamą sąrašą, turi Valstybinė mokesčių inspekcijai pateikti deklaraciją apie 2020 metais gautas pajamas.

Karantinui pasibaigus, išmoka dirbantiems savarankiškai dar bus mokama vieną mėnesį, o vėliau jos mokėjimas nutraukiamas. Jeigu karantino terminas bus trumpesnis nei kalendorinis mėnuo, už tą mėnesį mokamos išmokos savarankiškai dirbančiam asmeniui dydis proporcingai mažinamas.

Nuo pandemijos nukentėję savarankiškai dirbantys asmenys gauti gali ne tik fiksuoto dydžio išmoką, bet ir atidėti „Sodros“ įmokų mokėjimą, jie taip pat laikinai atleisti nuo PSD mokėjimo, gali gauti ligos išmokas nesergančio vaiko priežiūrai, dalis jų turi teisę ir į nedarbo išmokas. Skirtingai nei darbuotojai, dirbantys pagal darbo sutartis, savarankiškai dirbantys asmenys ligos išmoką gali gauti net ir turėdami kitų pajamų, vienu metu gali gauti ir ligos išmoką, ir fiksuoto dydžio išmoką.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Keisis mažiausios ir didžiausios „Sodros“ išmokos

Ligos, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos yra skaičiuojamos individualiai, atsižvelgiant į gavėjų pajamas. Nepaisant to, nustatyti minimalūs ir maksimalūs ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This