Kovą – duoklė tango, choro ir varpų muzikai

Kultūra

Šį kovą sukanka 100 metų, kai gimė Ástoras Piazzolla.

Žymus argentiniečių kompozitorius ir atlikėjas laikomas tradicinės tango muzikos novatoriumi, su tango sujungęs klasikinės ir džiazo muzikos elementus ir sukūręs vadinamąjį „naująjį tango“ (tango nuevo). Tango skambesį jis praturtino naujomis harmoninėmis ir melodinėmis struktūromis. Piazzollos dėka XX amžiaus VI dešimtmetyje įvyko tango revoliucija, kurios paveiktas šokis peržengė žanro ribas ir užkariavo koncertines scenas.

Vilhelmas Čepinskis. Klaipėdos koncertų salės nuotr.

Á. Piazzollos 100-mečiui skirtoje tango nuevo programoje Klaipėdos koncertų salė pristato Vilhelmo Čepinskio (smuikas) ir Klaipėdos kamerinio orkestro atliekamų jaudinančios šio kūrėjo muzikos garsų programą.

Joje skambės „Metų laikai Buenos Airėse“ – keturių dalių ciklas, kurį smuikui ir styginių orkestrui pritaikė talentingasis smuikininkas V. Čepinskis, pastaruoju metu vis dažniau besireiškiantis ir kompozitoriaus amplua.

Á. Piazzollos įvykdyta tango revoliucija turėjo didelės įtakos kitų autorių kūrybai. Vienas iš tokių yra Osvaldo Golijovas, kurio opusas „The Last Round” užbaigs žymiajam tango kūrėjui dedikuotą vakarą.

Koncertą bus galima nemokamai stebėti kovo 5 d. 18.30 val. internetu Facebook arba Youtube platformoje.

Dainuojanti Lietuva

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną pasitinkantis Klaipėdos choras „Aukuras“ parengė programą „Dainuojanti Lietuva“, kuri sudaryta iš rinktinių lietuvių autorių kompozicijų.

Dėmesys praeities ir dabarties lietuvių kompozitorių muzikai yra skiriamasis šio choro repertuaro bruožas, kurį nuo pat kolektyvo veiklos pradžios puoselėja „Aukuro“ meno vadovas ir dirigentas Alfonsas Vildžiūnas.

Platus programos autorių spektras aprėps garbius praeities kūrėjus, be to, koncerte skambės ir nūdienos autorių choriniai opusai, nuolat dainuojami ir pasaulio lietuvių bendruomenių renginiuose.

Koncertą bus galima nemokamai stebėti internetu kovo 10 d. 18.30 val. minėtose plataformose.

O istorinę Lietuvai dieną – kovo 11-ąją „Legendą apie laisvę” iškilmingai seks Kęstučio Kačinsko kalbinami Klaipėdos kariliono varpai.

Koncerte skambės Vinco Kudirkos, Stasio Šimkaus, Juozo Naujalio, Balio Dvariono, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Marc-Antoine Charpentier, Johann Sebastain Bach, Georg Friedrich Händel, Ferenz Liszt ir Fryderyk Chopin kūriniai. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Veidai

Čilėje gyvenantis ir mūsų mieste koncertuosiantis lietuvis džiaugiasi Klaipėdos ramybe

Šį trečiadienį, vasario 21 d., Klaipėdos koncertų salėje su uostamiesčio brass kvintetu koncertuos jau 16 metų tolimojoje Čilėje gyvenantis ir ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia Lietuvos ir Baltijos šalių vienybę teigiantis koncertas „Tu, Klaipėda, esi, Tu, Lietuva, esi“

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, vadovaujamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio, choras ir solistai 2024-uosius metus pradės koncertu „Tu, Klaipėda, ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Mums rašo

Į Naujuosius - tango ritmu

Į Žvejų rūmų administruojamus Bendruomenės namus rinkosi Klaipėdos miesto pagyvenusių žmonių asociacijos nariai. Juk asociacijoje yra suburta apie 14 mėgėjų ...
2023-12-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This