Onkologiniams ligoniams svarbi įranga „dirba” teismuose

Svarbu, Sveikata

Ginčai dėl Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) surengto konkurso onkologiniams ligoniams gydyti skirtam linijiniam greitintuvui įsigyti nukeliavo iki Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT), kuris nurodė bylą nagrinėti iš naujo.

Nuo komentarų, kokią įtaką jos pacientams daro dar 2019 m. prasidėjęs bylinėjimasis, KUL susilaiko.

Linijinis greitintuvas Nacionalinio vėžio institute. nvi.lt nuotr.
Naudojantieji giria

Pagal Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos pateikiamus duomenis, linijiniai greitintuvai yra prietaisai, naudojami išorinei spindulinei terapijai vėžiu sergantiems asmenims. Naujos spindulinės terapijos metodikos leidžia suformuoti tam tikrų formų apšvitino laukus, savo ribomis atkartojančius naviko formą, taip maksimaliai apsaugant sveikus aplinkinius audinius ir organus.

„Ši įranga turi daug privalumų, vienas jų – paciento kvėpavimo kontrolės funkcija, kuri leidžia švitinimo metu maksimaliai tausoti širdį ir plaučius nuo nereikalingos apšvitos. <…>  Tai gydymas, kai naujos technologijos dėka aparatas gali prisitaikyti prie naviko, kuris dažnai būna netaisyklingos formos, kontūrų. Tai leidžia apsaugoti aplinkinius organus, o ligos židiniai sunaikinami be intervencijos į kūną”, – apie tokią 2018-aisiais pradėtą naudoti įrangą yra sakęs Nacionalinio vėžio instituto Išorinės spindulinės terapijos skyriaus vedėjas dr. Darius Norkus.

Respublikinė Šiaulių ligoninė skelbia, jog gydymą linijiniu greitintuvu pradėjo 2008 metų pavasarį, 2015-aisiais jį atnaujino, o tais pačiais metais įsigijo antrą tokį medicininį įrenginį.

„Tai labai tikslūs lokalaus gydymo metodai, kurie leidžia tiksliai švitinti naviką, apsaugant šalia esančius sveikus audinius, todėl pacientai gydymo metu patiria mažiau pašalinių reiškinių. Tai ypač svarbu užtikrinant geresnę pacientų gyvenimo kokybę gydymosi metu ir po jo”, – rašoma šios ligoninės pranešime.

KUL savo interneto puslapyje skelbia, kad linijinį greitintuvą pradėjo naudoti 2010-aisias – 9,5 mln. litų kainuojantį įrenginį ligoninė įsigijo už ES struktūrinių fondų lėšas. Dar beveik 2 mln. litų kainavo pastato, kur pastatytas aparatas, įrengimas. 2017-aisiais KUL skelbė, kad planuoja įsigyti trečią linijinį greitintuvą.

Pirmas teismo sprendimas – prieš metus

Dar vieno tokio aparato įsigijimo konkursą KUL paskelbė 2019-ųjų spalį. Jo medžiagoje rašoma, kad ligoninės Spindulinės terapijos skyriuje vienu greitintuvu vidutiniškai gydoma apie 100 pacientų.

Konkurso metu bendrovė „Baltikameda“ pateikė KUL pretenziją, kuria reikalavo pakeisti pirkimo sąlygas ir panaikinti techninėje specifikacijoje nurodytus reikalavimus, nes jos esą orientuotos į konkretaus gamintojo – „Varian“ įrangą, o įmonė ketino dalyvauti pirkime, siūlydama gamintojo „Elekta“ linijinį greitintuvą. KUL tokios pretenzijos netenkino.

Tada jau „Baltikameda“ kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą nurodydama, kad tokios pirkimo sąlygos yra neadekvačios ir diskriminacinės, dirbtinai apribojo tiekėjų konkurenciją.

Pernai vasario 28 d. Klaipėdos apygardos teismo teisėja Aušra Maškevičienė šį skundą atmetė ir trečiuoju asmeniu byloje buvusiai bendrovei „Tradintek“ priteisė iš ieškovės 15 527,33 Eur bylinėjimosi išlaidų.

„Baltikamedai“ apskundus šią nutartį Apeliaciniam teismui, jo kolegija, kurią sudarė teisėjai Kazys Kailiūnas, Vigintas Višinskis ir Aldona Tilindienė, priėmė analogišką sprendimą ir „Tradintek“ priteisė dar papildomai 4000 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Tačiau „Baltikameda” nepasidavė ir pateikė kasacinį skundą LAT.

Jame įmonė be kita ko dėstė, kad KUL darbuotoja A. P. esą neteisėtai dalyvavo pirkimo procedūrose, rengė techninę specifikaciją, nes įstatymų nustatyta tvarka nepateikė privačių interesų deklaracijos ir neva yra susijusi su UAB „Tradintek“, kaip Lietuvos spindulinės terapijos sąjungos, kurią ši įmonė rėmė finansiškai, atstovė.

Skundą išnagrinėjusi LAT kolegija – teisėjos Birutė Janavičiūtė, Sigita Rudėnaitė ir Dalia Vasarienė – konstatavo, jog žemės instancijos teismai teisingai nustatė, jog šios darbuotojos ir „Tradintek“ ryšys yra „laikytinas pernelyg tolimu” ir ji nepateko į interesų konflikto situaciją.

Kartu LAT konstatavo, jog Apeliacinis teismas, nuspręsdamas dėl ginčijamų techninės specifikacijos reikalavimų teisėtumo, nepagrįstai rėmėsi tik KUL ir trečiojo asmens argumentais bei paaiškinimais ir taip pažeidė teisės normas, nes neįvertino ekspertizės skyrimo reikalingumo.

Dėl to LAT panaikino Apeliacinio teismo nutartį ir perdavė bylą jam nagrinėti iš naujo.

„Atvirai Klaipėdai” pasiteiravus KUL, kokią įtaką daro šis teisminis procesas, ligoninės vyriausioji specialistė komunikacijai Aistė Noreikaitė teigė, kad įstaiga situacijos kol vyksta teisminiai procesai nekomentuos.

„Kai turėsime žinių ar naujienų, kad minėtas linijinis greitintuvas bus naudojamas KUL – apie tai bus paruoštas pranešimas spaudai”, – atsakė ji.

Vargas ir Kaune

Apie teisines peripetijas perkant tokį aparatą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikoms pernai rugsėjį rašė ir delfi.lt.

Anot šio portalo, konkursą pirkimui Kauno klinikos paskelbė pernai liepą. Jo sąlygos užkliuvo medicininės įrangos tiekėjai UAB „Graina“. Pretenziją pateikė ir „Baltikameda“.

Rugpjūčio 4-ąją, gavus pirmąją pretenziją, šis konkursas buvo sustabdytas, o vėliau, po antrosios, rugpjūčio 11-ąją – visai nutrauktas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Sveikata

Audrius Šimaitis: „Pokyčiai ligoninėje jau dabar akivaizdūs”

Klaipėdos universiteto ligoninei prieš keturis mėnesius vadovauti pradėjęs dr. Audrius Šimaitis tikina, kad trečiasis šalyje aukščiausio lygio medicinos centras nebus ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This