Klaipėdoje pradėjo dirbti režisierė Agata Duda-Gracz

Kultūra

Klaipėdos dramos teatre po ilgos pertraukos vėl vyksta repeticijos. Spektaklį čia kuria žymi šiuolaikinė lenkų režisierė Agata Duda-Gracz. Unikaliu braižu išsiskirianti režisierė tik pirmąją repeticijos dieną aktorius supažindino su pjese ir jiems tekusiais vaidmenimis. Michelangelo Merisi da Caravaggio gyvenimo ir paveikslų įkvėptas spektaklis žiūrovams bus parodytas birželį.

Agata Duda-Gracz. Grzegorz Nowak nuotr.

„Nebuvo svarstymų atidėti spektaklio statymą, sustoti negalima. Reikia išmokti gyventi ir dirbti su COVID-19, jis bus ir šiais, ir kitais metais“, – pranešime cituojamas Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

Didžiausias iššūkis, anot jo, buvo logistinis: „Atvykstantieji nėra iš vieno miesto. Teko organizuoti visų keliones iš skirtingų Lenkijos vietų. Nuolat stebėjome kintančias tvarkas, vienu metu atrodė, kad išimtys buvo likę vien sportininkams, nesusvyravome, užsakėme bilietus, atsirado galimybė keliauti ir menininkams.“

Aktoriai kartą per savaitę turės testuotis, jie prašomi apriboti pašalinius kontaktus. Jau testuoti visi dalyvaujantieji kuriant spektaklį, testai bus daromi kartą per savaitę.

Pasak vadovo, bet kokius sunkumus atperka galimybė dirbti su A. Duda-Gracz.

„Visi troško su ja dirbti, ji sukuria neįtikėtiną atmosferą repeticijų metu. Režisierė rašė, kad pirma repeticija jai svarbesnė nei premjera, kvietė joje dalyvauti ir mane. Sėdėjau ten ir jausmas sunkiai apibūdinamas – lyg ne pirmas susitikimas, ji žino kiekvieną niuansą, kiekvieną smulkmeną. Aktoriai gal šiek tiek numanė, ko tikėtis, bet tikrai dar niekas neturėjo tokios repeticijos. Per pirmą repeticiją ji lenkiškai skaitė pjesę ir laiškus kiekvienam personažui. A. Duda-Gracz pabrėžia, kad ji dirba aktoriams, o ne jie jai. Ji kiekvieno prašo prisidėti kuriant jų personažus, rašo juos kartu su aktoriais”, – sako T. Jočys, anot kurio, unikalus kūrybos procesas ilgam įsimins jame dalyvavusiems.

Keturis vaidmenis spektaklyje turinti Eglė Jackaitė taip pat pabrėžė lenkų režisierės išskirtinumą.

„Esu dėkinga už galimybę dirbti su Agata Duda-Gracz, mokausi vien būdama šalia jos. Per visus 25 metus teatre dar nebuvo tokio stipriai rezonuojančio ryšio su režisiere – kaip žmogumi, moterimi, profesionale. Ji labai empatiška kiekvienam žmogui, turi magiškos galios, norisi būti medžiaga jos rankose, ja visiškai pasitikiu”, – teigia aktorė.

Aktorė tikino, kad jai labai neįprastas režisierės gebėjimas atverti vaidinančiųjų asmenybes.

„Nieko panašaus dar neteko patirti, ji labai jautriai prieina prie kiekvieno žmogaus – kai skaitė laiškus personažams, atrodė, kad ji mus pajuto, permatė, atpažino – skyrė tokius vaidmenis, kokie mums labiausiai tinka“, – sako E. Jackaitė.

Anot jos, nors dar sunku apibendrintai kalbėti apie repeticijas, jau dabar labai ryškiai justi beveik terapinis jų pobūdis.

„Šis kūrybinis procesas dirbant su ja neįkainojamas. Jos spektaklyje turėsiu galimybę būti visokia, profesine prasme tai – augimas. Labai įdomu ir brangu, kaip viskas vyksta – nepuolam iškart prie teksto, neriam į giliausias savo sielos gelmes, personažus jaukinamės nuo juos auginusių įsčių. Tai – unikalu“, – teigia aktorė.

Spektaklyje tris vaidmenis turinti Justina Vanžodytė antrino kolegei sakydama, kad galimybė dirbti su A. Duda-Gracz jai labai svarbi: „Labai norėjau savo aktorystės kelyje sutikti šią režisierę. Tai – didžiulis džiaugsmas. Ji mums iš anksto nepasakė, kas būsime, bet į pirmąją repeticiją ėjau ne tik su smalsumu, bet ir ramybe – žinojau, kad su A. Duda-Gracz, nepaisant to, koks vaidmuo, bus nepaprastai įdomu būti kūrybos procese. Ji yra fenomenali režisierė.“

J. Vanžodytė pasakojo, kad pirmą kartą A.Duda-Gracz spektaklį pamatė Klaipėdoje 2018 m., tuomet festivalio TheATRIUM programoje viešėjo „Ponia bus patenkinta, arba Veikalas apie paskutines vestuves Kamyko kaime“.

„Režisierė mūsų buvo klaususi, kokie mūsų svajonių vaidmenys. Mano svajonė buvo tiesiog dirbti su ja. Prasidėjus repeticijoms neskubu susidaryti išvadų apie savo personažus – su A Duda-Gracz jų kūrimas yra bendra kelionė. Ji leidžia augti ir kvėpuoti personažui, atėjus laikui jis leidžia žinoti apie save“, – sako J. Vandožytė.

Aktorius Liudas Vyšniauskas pasakojo, kad prieš susitikimą režisierė buvo sakiusi aktoriams nesiruošti.

„Ji prašė ja pasitikėti, nerinkti informacijos apie tai, ko nežinome, norėjo pati supažindinti su pjese, jos idėja. Tą ir padarė. Viskas buvo naujiena – kas būsiu, ką veiksiu. Žmogui gyvenime naujienų netrūksta, bet ne kasdien jos tokios rimtos. Labai džiaugiuosi man tekusiu vaidmeniu, dabar bereikia pateisinti jos pasitikėjimą manimi“,  – sakė aktorius.

Kaip ir kolegės, L. Vyšniauskas neslėpė, kad A. Duda-Gracz Klaipėdoje – didelis įvykis: „Lenkijoje ji yra metras. Labai džiaugiuosi, kad tokio kalibro kūrėja dirbs mūsų teatre. Jos darbai kalba už save, ji turi ypatingą metodą. Ji labai atvira ir tuo aplinkinius priverčia būti labai atvirais.“

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This