Startavo anksčiausias iki šiol pajamų deklaravimas

Konsultacijos, Svarbu

Trečiadienio rytą Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) davė oficialų startą 2020 metų pajamų deklaravimui – tai anksčiausia šio proceso data. Deklaravimas šiemet truks iki gegužės 3-iosios.

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė surengtos spaudos konferencijos metu teigė, jog trečiadienio rytą pajamas jau buvo deklaravę jau daugiau kaip 200 000 žmonių. Klaipėdos regione tai padarė daugiau nei 40 tūkst. (iš jų per 10 tūkst. – klaipėdiečiai).

Deklaravimas ir šiemet vyks pernai pradėto naudoti vedlio pagalba. Anot S. Aliukonytės-Šnirienės, tai pasitvirtinusi priemonė, tik 14 proc. žmonių pernai reikėjo pagalbos, o popierinių deklaracijų buvo sulaukta vos keli šimtai.

2021-ieji, pasak S. Aliukonytės-Šnirienės, bus paskutinieji metai, kai prašymai paramai bus priimami ir popieriniai. Jau ir pernai dėl pandemijos didžioji dalis jų buvo elektroniniai. Pernai tokių prašymų pateikimo terminas buvo pratęstas kelis kartus, o šiemet to jau neketinama daryti.

Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) sugrąžinimo terminas lieka toks pati – liepos 31-oji, jei deklaracijos nėra klaidų ir jos nereikia tikslinti.

Kaip ir anksčiau, teikti pajamų deklaracijas privalo individualią veiklą vykdantys gyventojai, taip pat tie asmenys, kurių metinių pajamų suma viršijo nustatytą 84 vidutinio darbo užmokesčio sumą (daugiau nei 100 000 eurų) bei kitų pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, gavę gyventojai. Deklaruoti pajamas turi gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM arba susigrąžinti šį mokestį, jei buvo taikytas per mažas NPD. Taip pat norintys pasinaudoti GPM lengvatomis ir susigrąžinti dalį mokesčių dėl patirtų išlaidų (būsto kredito palūkanas, studijų ar gyvybės draudimo įmokas ir kt.) Teikti deklaracijas turi ir dėl 2020 m. užimtų pareigų – politikai, valstybės tarnautojai ir kt.

Šiemet naujovė yra tai, kad dalį sumokėtų mokesčių galima susigrąžinti už bet kurias studijas – iki tol buvo kompensuojamos išlaidos tik už pirmąsias studijas.

Deklaravimo laikotarpiu konsultacijas telefonu teiks ir deklaracijas padės pildyti mokesčių specialistai paskambinus numeriu 1882 (pasirinkimas 1 – „Gyventojų pajamų deklaravimas“) ar kitais papildomais telefonų numeriais, kurie skelbiami VMI interneto svetainėje.

„Gyventojai, kurie Mano VMI paskyroje užsisakys autentifikavimo pagal telefono numerį paslaugą, skambučio metu konsultacijos sulauks greičiau, nes sistema atpažins skambinantįjį ir suteiks jam pirmenybę“, – akcentuoja S. Aliukonytė–Šnirienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pajamas dar turi deklaruoti 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, praėjusiais metais vykdžiusių individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

Daugiau įmonių galės naudotis VMI kuratorių pagalba

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo šiol jos kuratorius turės didesnis klientų skaičius. Papildoma mokesčių specialistų pagalba bus teikiama ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This