Kazimierų netrūksta ir Žemaitijoje

Regionas

Nors šiemet dėl pandemijos Kaziuko mugės miestuose atšauktos, šią dieną su vardadieniu sveikinti galima tūkstančius lietuvių: kovo 4-ąją savo vardo dieną švenčia beveik 10 tūkst. Kazimierų, Kazių ir Kazyčių.

Dėl pandemijos šiemet Kaziuko mugės miestuose atšauktos. Archyvinė Martyno Vainoriaus nuotr.

Registrų centro duomenimis, Lietuvoje šiuo metu gyvena 9 978 Kazimierai, Kaziai, Kazės ir Kazytės. Populiariausias yra Lietuvos globėjo Kazimiero vardas – jį nešioja 4 397 vyrų. Kiek retesnis šio vardo trumpinys – save Kaziu vadina 3 949 šalies vyrai ar vaikinai.

Tarp moterų šis vardas sutinkamas rečiau – vardo dienos proga sveikinimų sulaukia 1 211 Kazimierų, 383 Kazės ir 38 Kazytės.

Daugiausiai šiais vardais pavadintų asmenų gyvena Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ar Šiauliuose, tačiau nemažai varduvininkų galima sutikti ir Kretingoje bei Plungėje. Be to, penki vyriausi šių vardų savininkai jau atšventė savo devyniasdešimtąjį jubiliejų.

Vardo populiarumas mažėja

Per Šv. Kazimiero dieną gimusiems vaikams praeito amžiaus viduryje dar buvo gan populiaru skirti šio globėjo vardą. Populiariausi šie vardai buvo praėjusio amžiaus 4-7-ame dešimtmečiuose, o populiarumo viršūnę pasiekė 1958-ųjų kovo 4-ąją – tuomet net 23 tądien gimusiems vaikams buvo duoti Kazimiero ar panašūs vardai.  

Vis dėlto nuo praeito amžiaus 8-ojo dešimtmečio šių vardų populiarumas pradėjo mažėti, o vien tik per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje Kazimiero vardu nepavadintas nė vienas naujagimis.

Šv. Kazimiero dieną (kovo 4-ąją) gimusių vaikų vardų mados pastarąjį dešimtmetį jau kiek kitokios – populiariausių berniukų vardų viršūnėse dominavo Matas, Lukas, Tajus ir Benas, o tarp mergaičių – Ieva, Austėja, Lėja ir Emilija.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdoje vyks Didžioji sodinukų mugė

Balandžio 20 d. prie Klaipėdos „Akropolio“ vyks Didžioji sodinukų mugė. „Pandemijos metu daug kas įsigijo sodybas, ėmė puoselėti seniau turimas, ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Verslas

„Švyturio“ arenoje vyks mugė „Design for life“

Klaipėdos „Švyturio“ arenoje balandžio 6 dieną šalies dizaineriai, mados kūrėjai, juvelyrai ir grožio prekių gamintojai susiburs mados ir grožio mugėje ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Švietimas

Švietimo įstaigų projektų mugėje - ir svečiai iš Prancūzijos

Nors šią savaitę prasidėjo moksleivių pavasario atostogos, antradienį nuo pat ryto Klaipėdos Gedminų progimnazijos koridoriai buvo sklidini šurmulio, girdėjosi tranki ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This