Pradėjęs išžaginimu, baigė nužudymu

Kriminalai ir nelaimės

Spalvingą kriminalinę praeitį turintis kretingiškis Donatas Bičiuša penktadienį išgirdo dar vieną, jau 11-tą, nuosprendį per palyginti neilgus, kiek daugiau nei 30-ties savo gyvenimo metus. 

Tik prieš du mėnesius iš laisvės atėmimo vietos išleistam vyrui šįkart Klaipėdos apygardos teismas už plėšimą ir nužudymą paskyrė 15 metų laisvės atėmimo bausmę.

Elgėsi brutaliai

Kretingiškis nusikaltimų keliu pasuko nuo ankstyvos jaunystės.

2008 metų gruodį trys jauni vaikinai Kretingoje išžagino tada nepilnametę merginą. Ji su vienu iš jų susipažino internetu.

Vaikinas, kai ji su juo bei drauge gyvai susitiko Klaipėdoje prekybos centre, merginai pasirodęs ir išvaizdus, ir mandagus. Trumpo pirmojo susitikimo metu tada su juo buvo ir ką tik pilnametystės sulaukęs D. Bičiuša, kuris irgi sudaręs malonaus vyruko įspūdį. Tačiau šie „malonūs” vyrukai merginą iš Plungės, kur ji gyveno, po kurio laiko automobiliu apgaule atsivežę į Kretingą išžagino. Prie egzekucijos prisidėjo ir trečias kartu buvęs jų bendras. Pareigūnų teigimu, iš visų jų brutaliausiai su nukentėjusiąja elgėsi būtent D. Bičiuša (2012 m. „Pajūrio naujienų” nuotr.) 

Vietos spauda tąsyk daug dėmesio skyrė šiai išskirtinei, ilgai visų instancijų teismuose nagrinėtai bylai – pakalbino ir nukentėjusią merginą, tada jau ištekėjusią jauną moterį, ir žagintojus. Vienoje publikacijoje jei dievagojosi esą nekalti, merginą vadindami laisvo elgesio – neva ji pati juos išprovokavusi taip elgtis.

D. Bičiuša tada už grotų jau dėl kito nusikaltimo sugebėjo patekti, dar minėtai bylai nespėjus apeiti visų teismo instancijų.

Bausmė – didesnė už vidurkį

Panašiai atsitiko ir šį kartą. Vos du mėnesius laisve pasidžiaugęs kretingiškis su savo bičiuliu apsilankę pas trečią vyrą sukėlė konfliktą, kurio metu D. Bičiuša šeimininką sumušė ir pavogė jo rūbuose rastus 25 eurus. Sumuštas vyras mirė.  

Nors kretingiškis savo kaltę iš dalies pripažino, teisme jis griebėsi jam įprastos taktikos – esą jis tik gynėsi, nes pirmas jam už gerklės neva griebęs nukentėjusysis, o jis jam sudavęs tik vieną smūgį ir nemanęs, jog dėl to žmogus gali mirti. Priešingu atveju, dievagojosi D. Bičiuša, jis būtų kvietęs greitąją pagalbą. Be to, jis neigė paėmęs nužudytojo pinigus.

Teismas šiais vyro argumentais nepatikėjo, konstatavęs, jog kaltinamojo kaltė yra visiškai įrodyta byloje surinktais ir teisme ištirtais įrodymais, o nukentėjusiojo mirties priežastis buvo būtent kaltinamojo smūgiais padaryti sužalojimai ir nuo jų kilusios komplikacijos – kraujavimas į virškinamąjį traktą ir uždusimas.

„Nužudymas padarytas veikiant netiesiogine tyčia, t. y. kaltinamasis nenorėjo nukentėjusiojo mirties ir nebuvo tuo suinteresuotas, tai jis proceso metu ne kartą akcentavo, tačiau jis nieko nedarė, kad tokie padariniai nekiltų”, – pažymėjo teismas.

Skiriant bausmę, buvo atsižvelgta į kaltinamojo asmenybę, kad jis yra jaunas, tačiau teisiamas jau 11 kartą, prieš du mėnesius grįžo iš įkalinimo vietos, kur atlikinėjo bausmę už tyčinį smurtinį nusikaltimą, ir vėl padarė naują tyčinį smurtinį nusikaltimą.

„Tokia įvykių seka rodo, kad kaltinamasis linkęs smurtauti, nusikalsti, dėl to atsižvelgiant į svarbias aplinkybes paskirta griežtesnė bausmė nei sankcijoje numatytas vidurkis”, – konstatavo teismas, paskyręs kretingiškiui 15 metų laisvės atėmimo bausmę. 

Nukentėjusieji – nužudytojo sesuo ir tėvai – buvo pareiškę civilinius ieškinius ir prašė priteisti iš kaltinamojo kiekvienam po 20 000 eurų neturtinės žalos atlyginimą ir 3 271 eurų turtinės žalos atlyginimą.

Nors teismas ieškinius patenkino iš dalies ir priteisė visą turtinės žalos atlyginimą ir 10 000 eurų neturtinės žalos atlyginimo nužudytojo seseriai ir po 15 000 eurų neturtinės žalos atlyginimo tėvams, vargu, ar iš įkalinimo vietų neišeinantis vyras kada nors šią žalą jiems atlygins.

Minėtas nuosprendis dar neįsteisėjęs, jį galima skųsti apeliacine tvarka.

2 Comments

  1. Palmirai

    Teismas jam skyrė… Skyrė jam teismas…

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Ačiū, pataisiau, šiandien mažumėlę technika strigo 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

ELTA

Suimtas merginos išžaginimu įtariamas vyras

Klaipėdos apylinkės teismas ketvirtadienį patenkino prokuratūros prašymą ir trims mėnesiams leido suimti merginos išžaginimu įtariamą vyrą. Apie tai Eltai pranešė ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This