Klaipėda algų dydžiu aplenkė Rygą (atnaujinta)

Regionas

Statistikos departamentas skelbia, kad vidutinis mėnesinis darbo užmokestis po mokesčių per paskutinį 2020-ųjų ketvirtį išaugo visose apskrityse (nuo 3,2 iki 5,7 proc.). Teigiama, kad tai lėmė padidintas darbo užmokestis darželių auklėtojams, priešmokyklinio ugdymo pedagogams, profesinio mokymo mokytojams bei dėstytojams, mokslo darbuotojams taip pat išmokėtos didesnės vienkartinės premijos, priedai ir piniginės išmokos, sezoniniai svyravimai ir kitos priežastys.

Klaipėdos apskrityje vidutinis į rankas gautas mėnesinis darbo užmokestis sudarė 929,7 Eur (per metus jis išaugo 12,3 proc.). Kauno apskrityje jis siekė 972,9, Vilniaus – 1052,6 Eur. Visos šalies vidurkis – 967,3 Eur.

Uostamiestyje paskutinį praėjusių metų ketvirtį vidutinė alga į rankas siekė 1 002,9 Eur (per metus padidėjo 13,1 proc.), Klaipėdos rajone – 852,5 Eur (+10,3 proc.), Kretingos rajone – 768 eurus (+13,1 proc.), Neringoje – 854 eurus (+5,1 proc.), Palangoje – 730,2 Eur (+8,2 proc.), Šilutės rajone – 816,6 Eur (+12,7 proc.).

ATNAUJINTA. Banko „Luminor” vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas savo komentare atkreipia dėmesį, kad Klaipėdos algos jau yra didenės nei Latvijos sostinėje. 

„Kas galėjo pagalvoti, kad ne tik Vilniuje, bet ir Kaune bei Klaipėdoje atlyginimai taps didesni nei Rygoje? Vilnius aplenkė Rygą dar 2019 metais, o 2020 metų pabaigoje ją aplenkė ir Kaunas bei Klaipėda. Nieko nuostabaus, turint omenyje, kad metinis atlyginimų „į rankas” augimas Kaune ir Klaipėdoje 2020 m. IV ketv. siekė 13% (Rygoje – vos 6%, o Vilniuje 11%). Pats metas Rygai būtų susiimti, nes ją jau vejasi net 17% atlyginimų augimą pademonstravę Šiauliai (tarp Šiaulių ir Rygos beliko 101 euro skirtumas). Latviai dėl tokios statistikos turėtų jaustis itin nejaukiai, nes tarpukario laikotarpiu (1918-1940 metais) Latvijoje atlyginimai buvo apie du kartus didesni nei Lietuvoje, tad dažnas lietuvis vykdavo į Rygą uždarbiauti”, – rašo Ž. Mauricas. 

Žygimanto Maurico iliustracija

3 Comments

  1. Judas

    Ne valstiečių nuopelnas

    Reply
  2. Puiku ,

    nei viena buvusi seimo dauguma nepadarė to ką darė ” valstiečiai ” . Algos didėjo , žmonės pradėjo atsigauti . Ačiū ” valstiečiams ” . Pažiūrėsime kas liks po šios daugumos liberalkonservatorių ir laisvų .

    Reply
    • utopija

      Padėkokim valstiečiams, kad algos taip pat kilo Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Tų šalių valdžia su siaubu žiūrėjo į Lietuvoje kylančius atlyginimus ir iš kailio nėrėsi didindami atlyginimus, kad jų žmonės neišvyktų dirbti į klestinčią Lietuvą.
      O jei rimtai, ekonominis pakilimas Europoje neaplenkė ir Lietuvos, ačiū, kad valdžiai užteko proto netrukdyti tam.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Lietuvos bankas: vartotojų perkamoji galia stiprės, bet įmonių galimybės ir toliau taip sparčiai didinti darbo užmokestį senka

Anot Lietuvos banko, daugiau nei dvejus metus sąstingio kaustomai šalies ekonomikai šiemet gyvybės įpūs sparčiau už kainas didėjantis darbo užmokestis, ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Per brangymetį – optimistiniai gyventojų lūkesčiai

Nors infliacija vis dar neslūgsta, gyventojų finansinė situacija nėra tokia bloga, kaip ekonomistų buvo prognozuota dar šių metų pradžioje. Lietuvos ...
2022-12-12
Skaityti daugiau

Regionas

KRATC užsimojo atnaujinti 16 objektų

Uostamiesčio savivaldybė valdomas Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) suplanavo atnaujinti 16 savo valdomų nekilnojamojo turto objektų Klaipėdoje, Klaipėdos, Skuodo, ...
2022-10-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This