Kur dėti žaliąsias atliekas?

Aplinkosauga

Pavasariniai darbai lauke jau prasidėjo. Soduose genimi medžiai, tvarkomi krūmokšniai, parkuose ar atokesnėse vietose dar likę nesugrėbtų pernykščių lapų.

Klaipėdoje šiai atliekų grupei sukurta atskira surinkimo sistema, o iš perdirbtų žaliųjų atliekų pagamintas kompostas nemokamai dalinamas visiems jo pageidaujantiems.

Individualių valdų savininkai smulkias šakas ir kitas žaliąsias atliekas gali kompostuoti savo sklypuose arba užsisakyti specialų konteinerį žaliųjų atliekų surinkimui. Jų išdavimą uostamiestyje kuruoja Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC).

„Tiek namudines kompostines, tiek žaliosioms atliekoms skirtus konteinerius suteikiame nemokamai. Kompostinių šiuo metu neturime, o konteinerį žaliosioms atliekoms rinkti galima užsisakyti tel. (8 46) 39 07 81 arba elektroniniu paštu kratc@kratc.lt“, – pranešime spaudai pažymi KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus vadovė Ramunė Šličienė.

Pasak specialistės, išmetamos šakos į žaliųjų atliekų surinkimo konteinerius turi būti susmulkintos iki 1 metro ilgio ir, jei telpa, sudėtos į žaliųjų atliekų konteinerį, o jei netelpa – tvarkingai sukrautos šalia. Iš Klaipėdos individualių valdų žaliąsias atliekas vežėjai surenka ir išveža kartą per savaitę. Tačiau jei klaipėdietis nėra užsisakęs žaliųjų atliekų konteinerio, pas jį vežėjas neužsuks.

„Tai labai svarbi aplinkybė. Jei neturite individualaus žaliųjų atliekų surinkimo konteinerių, bet sudėjote maišus su žaliosiomis atliekomis ar šakas šalia komunalinių atliekų konteinerių – jie nebus paimti. Dar svarbu nepamiršti, kad į žaliųjų atliekų konteinerius atliekos turi būti metamos nesupakuotos“, – akcentavo R. Šličienė.

Aplinkosaugininkai pastebi dar vieną opią uostamiesčio problemą ir prašo klaipėdiečių nekrauti maišų su lapais ar šakų viešose vietose: prie gatvių, parkuose, bendruose želdynuose, nes jų iš ten niekas nesurinks. Žaliosios atliekos turi būti paliekamos tik prie kolektyvinių arba individualių žaliųjų atliekų konteinerių, kur pagal numatytą grafiką ir maršrutą atvažiuoja šių atliekų surinkimo mašinos.

Kada iš konkrečios Klaipėdos miesto vietos surenkamos žaliosios atliekos, galima sužinoti internete arba tel. (8 46) 39 07 81. Tuo pačiu numeriu derėtų pranešti, jei atliekos nurodytu laiku nebuvo išvežtos.

Daugiabučiams – palikti šalia konteinerių

O ką daryti daugiabučių gyventojams? Klaipėdos miesto atliekų vežėjai visus metus renka žaliąsias atliekas ir iš jų kiemų. Daugiabučių namų gyventojų prašoma lapus, sugedusius termiškai neapdorotus vaisius ar daržoves sudėti į maišus ir juos palikti šalia komunalinių atliekų konteinerių. Žaliosioms atliekoms sudėti rekomenduojama naudoti žalios spalvos maišus. Šie maišai, kaip ir iki 1 m ilgio medžių ar krūmų šakos, yra surenkami ir išvežami pagal grafiką. Kad kiemai atrodytų tvarkingiau, gyventojų prašoma pasidomėti žaliųjų atliekų išvežimo grafikais ir maišus palikti išvežimo dienos išvakarėse.

Bendruomenės, kurios numato didesnius pavasarinius želdinių genėjimo, kirtimo ar likusių lapų grėbimo darbus, gali paprašyti KRATC laikinai pastatyti specialų didelį konteinerį šioms atliekoms surinkti. Konteineris suteikiamas nemokamai 3 dienoms, bet užsakovas turi užtikrinti, kad jis būtų naudojamas tik pagal paskirtį, kad pašaliečiai į jį neprimestų kitokių atliekų.

Didesnį kiekį žaliųjų atliekų sukaupę klaipėdiečiai patys jas gali atvežti į Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančią šalia Kalotės (Kaukėnų g. 21, Glaudėnų km, Klaipėdos raj.). Iš Klaipėdos miesto gyventojų žaliosios atliekos priimamos nemokamai, kiekiai neribojami.

Minėtoje aikštelėje iš surinktų žaliųjų atliekų yra pagaminamas ir nemokamai dalinamas kompostas. Jį pasiimti gali gyventojai ir verslo subjektai, tik transportu ir pakrovimu turėtumėte pasirūpinti patys. Daugiau informacijos teiraukitės aikštelės darbo metu I – V nuo 8 iki 16 val., tel. 8 633 25 887. 

2 Comments

  1. Klp

    Klp dar pakenciamai viskas organizuota, bet garźdiskiams nepavydziu-surasti zaliuju atlieku aikstele kainuos ir nervu ir pinigu.

    Reply
  2. Klaipedietis

    Veziau praeitais metais as ten sakas. Nors ir klaipedietis bet gavau kaskodel susimoket.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Kur nemokamai palikti naudotas padangas?

Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ar servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų-paliekamų padangų kiekis ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Maisto atliekų kol kas prašo nerūšiuoti: prasidės tik balandį ar dar vėliau

Nors dalyje daugiabučių kiemų jau atsirado maisto atliekoms skirti konteineriai rudu dangčiu, ji kol kas yra užrakinti, nes kaip praneša ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Miestas

Kur šį savaitgalį bus surenkamos didžiosios atliekos?

Klaipėdiečiai didžiąsias atliekas gali nemokamai atgabenti į KRATC didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles, arba atiduoti jas atliekų surinkėjui gyvenamųjų kvartalų kiemuose. ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This