Žinomas geradaris pats prašo pagalbos: ir euras – didelė parama

Miestas, Svarbu

Beveik 25 metus vaikais, į kuriuos daugelis numotų ranka, besirūpinantis gerai žinomas klaipėdietis Vitalijus Chomičenkas yra pats priverstas prašyti pagalbos.

Nors ir yra prispaustas finansinių bėdų, V. Chomičenkas ir toliau padeda ne su sidabro šaukšteliais gimusiems vaikams – jų šeimoms veža maisto produktus, perkamus už rėmėjų lėšas. Asmeninio archyvo nuotr.

„Šitas akmuo ant širdies guli ir po kaklu kabo jau ketverius metus ir vis dar nepavyksta išsilaisvinti. Todėl ir kreipiuosi į Klaipėdos žmones. Jūsų yra daug. Gal 1000-čiai žmonių paaukoti po vieną eurą nieko nereikštų, o man ir mano vaikams tai būtų labai labai didelė parama ir pagalba. Juk dabar reikia galvoti, kai gražiai Velykoms pasiruošti“, – sunkiai žodžius rinko V. Chomičenkas, nes nėra įpratęs prašyti sau, o ne vaikams.

Istorija, dėl kurios V. Chomičenkas prašo pagalbos, prasidėjo dar 2017 metais. Jo įkurta asociacija „10 talentų“, kuri daugybę metų rūpinosi asocialių ar nepritekliuje gyvenančių šeimų vaikais, atsidūrė Valstybinės mokesčių inspekcijos akiratyje.

Ji kreipėsi į teismą, kad asociacijai būtų iškelta bankroto byla. Prašyme pradėti tokią bylą teigta, jog V. Chomičenko vadovaujama asociacija liko skolinga valstybei 18 tūkst. eurų – tai per kelerius metus susikaupę pelno mokesčio delspinigiai (6771,44) ir 1206,85 eurų bauda.

„Realiai iš manęs buvo padarę ne asociaciją, o didelių pelnų siekiantį uab’ą. Iš pradžių net buvo priskaičiuota, jog nesumokėjau apie 150 tūkstančių eurų mokesčių. Ilgai vaikščiojau į Mokesčių inspekciją, kol ta suma sumažėjo iki 18 tūkstančių eurų. Bet ji vis tiek yra neteisinga. Koks gali būti pelnas, jei gaunu tik paramą ir viską atiduodu vaikams“, – stebėjosi V. Chomičenkas.

Vienintelė geradario nuodėmė buvo ta, kad asociacijos dokumentai nebuvo tinkamai tvarkomi. Pinigų samdytis buhalterę nebuvo, o norinčiųjų padėti nemokamai neatsirado. Be to, didžioji dalis dokumentų jau senokai buvo pavogta.

2019 metų balandį teisme buvo sudaryta taikos sutartis – bankroto administratorius atsisakė ieškinio, o V. Chomičenkas įsipareigojo per dvejus metus sumokėti 6 tūkst. eurų baudos už aplaidų buhalterijos tvarkymą.

Spaudai paskelbus apie tai, kokie nemalonumai užgriuvo V. Chomičenką, žmonės susivienijo padėti. Visiems žinomam geradariui buvo aukojami pinigai.

„Pagalba buvo labai didelė. Bankroto administratoriui pavyko atiduoti didžiąją dalį pinigų. Bet dar liko 1350 eurų, o terminas juos grąžinti labai artėja. Todėl man nelieka nieko kito, kaip dar kartą prašyti pagalbos. Suprantu, kad žmonės dar gyvena labai įtemptoje situacijoje, bet jei nors 1000 klaipėdiečių paaukotų po eurą, man tai būtų neapsakomai didelė pagalba. Taip nuo širdies nusiristų akmuo, kuris ją spaudžia jau ketverius metus“, – pagalbos prašė V. Chomičenkas.

Nors ir buvo prispaustas finansinių bėdų, geradaris nepaliko vaikų, kuriems reikalinga pagalba. Jis pertvarkė asociacijos įstatus ir taip atsirado „20 talentų“.

V. Chomičenkas skaičiavo, jog šiuo metu asociacija rūpinasi sunkiai besiverčiančiomis 25 daugiavaikėmis šeimomis, kuriose auga po 5-7 vaikus.

Asociacijai bendrovė „Klaipėdos vanduo“ prieš daugelį metų Ryšininkų gatvėje suteikė patalpas, kurios yra paverstos savotišku dienos centru. Net ir per karantiną, kai vaikai priversti mokytis nuotoliniu būdu, jie čia ateina, kad, laikantis visų saugumo reikalavimų, galėtų pasinaudoti kompiuteriais ir neapleistų pamokų.

Per Kalėdas savo globojamas šeimas maisto produktais pradžiuginęs V. Chomičenkas, joms jau rengia ir Velykų staigmeną.

Geradaris laukia, kol baigsis karantinas ir visi ribojimai. Tuomet su savo vaikais, kaip pats juo vadina, vėl galės lankyti muziejus, galerijas, pramogų parkus.

„Mūsų planai – dideli. O vaikai mane gerbia, manimi pasitiki. Realiai tai yra jų vienintelė galimybė pamatyti kažką, kas yra už kiemo ribų ar buto sienų. Vaikų dėkingumas, tos spindinčios akys ir varo mane į priekį“, – kalbėjo V. Chomičenkas.

INFORMACIJA

Padėti Vitalijui Chomičenkui galite pervesdami pinigų į jo banko sąskaitą.

Sąskaitos numeris: LT527300010001604761

Bankas „Swedbank“

8 Comments

  1. E.p.

    Sėkmės!

    Reply
  2. Klaipėdietis

    Padariau, Vitalijau, paramą. Sėkmės ir ištvermės Tavo kilniame darbe!
    Žmonės nelikit abejingi !

    Reply
  3. Birutė

    Padaryta. Sėkmės!

    Reply
  4. ELLI

    Aciu

    Reply
  5. Mindaugas

    Ačiū TAU,Gerasis Žmogau.Ką padarysi,kad mūsuose už gerus darbus baudžiama,o tikrai nusikaltę išsisuka ir dar valdininkais patampa…
    Kažkada,prieš dešimt metų ir man teko būti panašiai nuskausmintam…Tik kažkiek mažesne suma…Ir už panašius darbus.
    Keletą metų Lietuvoje nebuvau…Labai gaila,kad per tą laiką niekas nepasikeitė…Stiprybės Tau…

    Reply
  6. Mindaugas

    Ačiū Tau – Žmogau, už gerus darbus

    Reply
  7. zydra

    Net nesuabejojau ir prisidėjau kiek galiu.Sėkmės tau ,gerasis žmogau.Suprantu,kad su biurokratija nepakovosi…

    Reply
  8. Tomas M.

    Parėmiau. Sėkmės jam!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Geradaris dėkoja už pagalbą

Daugiavaikių šeimų atžalomis besirūpinantis klaipėdietis Vitalijus Chomičenkas pirmadienį pranešė, kad „Atviros Klaipėdos” skaitytojų dėka jau padengė jį slėgusią skolą bankroto ...
2021-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This