Benediktas Monkevičius – tragiško likimo kapitonas

Laiškai iš jūros

Programą „Lietuva – jūrinė valstybė“ vykdantis Lietuvos jūrų muziejus toliau skelbia publikacijas apie Lietuvos laivyno istoriją.

Šįkart muziejus pristato kapitoną Benediktą Monkevičių (1904–1942).

„Žmonės – kaip laivai. Vieni jų skrodžia vandenį ryžtingai, į šonus ritasi bangos, sūpuoja gretimus laivus, ir dar ilgai lieka link horizonto nusidriekęs pėdsakas, o kiti praplaukia lėtai, tyliai, kartais net kitų kilvateryje, ir apie jų gyvenimą lieka nedaug užrašų eilučių. 1940 m. kapitoną Benediktą Monkevičių, kaip ir visus kitus Lietuvos gyventojus, užklumpa Lietuvos okupacija. Karui įsisiūbuojant ir Vokietijai užpuolus Sovietų Sąjungą, kapitonas gavo nurodymą vesti laivą „Šiauliai“ iš Liepojos pro Rygą ir Pernu į Taliną. 1941 m. rugpjūtį laivas, evakuojant Taliną, paėmę artilerijos diviziono kareivius, kaip sovietų laivų konvojaus dalis, plaukė į Hoglando salą Suomijos įlankoje. Išmanevravę pro minų laukus, kranto apšaudymus, pateko į vokiečių aviacijos antskrydį – laivą subombardavo, tačiau jis pilnai nenuskendo, tik įstrigo pakrantėje. Jūreiviai buvo išgelbėti ir nugabenti į Leningradą (dab. – Sankt Peterburgas)”, – biografinėje apybraižoje rašo Justinas Žilinskas.

Nesugebėję Leningrado paimti šturmu, vokiečiai pradėjo jo blokadą, kuri paprastiems miesto gyventojams pirmiausia reiškė šaltį, badą ir mirtį, nes pakankamai maisto turėjo tik sovietų funkcionieriai.

„Sovietai daro viską, kad išlaikytų miestą – NKVD ir kitos sovietinės represinės struktūros siautėja, ieškodamos išdavikų, kenkėjų ir visokiausių kitokių priešų blokados žiedo viduje. Lietuviška įgula – puikus taikinys tokiai paieškai. Ir priešų suranda. Mat kažkas įskundžia kapitoną ir dar kelis įgulos narius, jog jie kalbėjo apie sovietų santvarkos blogybes, ir netgi gailėjosi laivą iš Pernu pasukę ne į Taliną, iš kurio pradėtas paskutinis reisas, o į Švediją ir ten sulaukę karo pabaigos. NKVD tokių skundų tik ir laukė – 1942 m. vasarį suimamas ne tik Benediktas Monkevičius, bet ir bocmanas Andrius Daniulaitis bei dar keli lietuvių ir latvių laivų įgulų nariai (Stasys Runča, Teofilis Jurgaitis, Viktoras Puškaitis, Hardis Petersas). Jie apkaltinami, kad rengė „išdavikišką nelegalų kolektyvinį pabėgimą“. Tardymo metu, neatlaikę kankinimų ir mušimų, suimtieji ėmė liudyti vieni prieš kitus. Sovietiniam teismui tik to ir tereikėjo – keturi iš suimtųjų, tarp jų ir kapitonas Benediktas Monkevičius, buvo sušaudyti”, – rašo J. Žilinskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This