Dangės upės valdytojų titulą matuojasi paplūdimių prižiūrėtojai

Miestas, Svarbu

Už 5 tūkst. eurų nupirktoje Dangės upės ir krantinių valdymo modelių pasirinkimo galimybių studijoje pateiktos trys alternatyvos. Tačiau labai panašu, kad nė viena jų netaps realybe, nes norą rūpintis Danės upe entuziastingai išreiškė naujasis biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ vadovas Olegas Mariničius. Jis, beje, „Klaipėdos paplūdimių“ direktoriumi dirba dar tik tris mėnesius.

Dangės upė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Apie Dangės upės atgaivinimą ir įveiklinimą įvairiose komisijose, darbo grupėse kalbama jau ne vienerius metus. Pavyko pasiekti tiek, jog sutarta, kad pirmiausia reikia nuspręsti, kas turi būti Dangės valdytojas, nes kai yra vienas šeimininkas reikalai turėtų pajudėti greičiau

Todėl dar 2019 metais „Klaipėdos paplūdimiai“ paskelbė konkursą parengti Dangės upės ir krantinių valdymo modelių pasirinkimo galimybių studiją. Konkursą laimėjo 5 tūkst. eurų kainą pasiūliusi viešoji įstaiga „Baltijos ekonomikos ir technologijų institutas“.

Šios galimybių studijos išvados antradienį buvo pristatytos Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos posėdyje.

Anot galimybių studijų rengėjų, analizuotos trys alternatyvos, kaip būtų galia valdyti Dangės upę ir jos krantines.

Pirmoji – kurti atskirą padalinį prie Klaipėdos savivaldybės. Toks pavyzdys nusižiūrėtas nuo Hamburgo, kuris yra municipalinis uostas.

Antroji alternatyva – derinti Klaipėdos savivaldybės ir Vidaus vandenų kelių direkcijos veiklas. Anot galimybių studijų rengėjų, Vidaus vandenų kelių direkcija šiuo metu Lietuvoje eksploatuoja šešis uostus. Svarstoma, kad už vandens kelio Dangės upėje priežiūrą galėtų būti atsakinga Direkcija, o Klaipėdos savivaldybė – už veiklą prie krantinių. Tačiau pirmiausia vandens kelias Dangėje turėtų tapti valstybinės reikšmės, nes šiuo metu jis yra savivaldybės.

Trečioji siūloma alternatyva tokia, jog Dangės upės valdytoja galėtų tapti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

„Ši alternatyva gimė, kai aktyviai buvo svarstoma apie Uosto direkcijos statuso keitimą iš valstybės įmonės į akcinę bendrovę. Tuomet į įstatus būtų galima įtraukti dar vieną papildomą veiklą – vidaus vandens kelio valdymą. Pliusas tas, kad uosto veikla labai panaši, būtų galima išnaudoti laivybos, transporto, turstų aptarnavimo specialistus, išnaudotume jų ilgametę patirtį“, – pabrėžė viena iš galimybių studijos rengėjų Rima Mickienė.

Tačiau paklausta, kokia yra pačios Uosto direkcijos nuomonė apie galimai naujas pareigas, R Mickienė pripažino, jog su Uosto direkcijos atstovais bendrauta ir jie pripažino, kad šiuo metu tai yra neįmanoma.

„Klaipėdos paplūdimių“ direktorius O. Mariničius, nors ir dėkojo už atliktą galimybių studiją, Jūrinių ir vidaus vandenų komisijai teikė savo siūlymus. Anot jo, reikia parengti Danės upės įveiklinimo planą su aiškiais terminais, lėšomis ir finansavimo šaltiniais.

„Mūsų nuomone, įvertinus visus faktorius, Danės upę su vandens keliu ir infrastruktūra turi valdyti arba pati savivaldybė, arba tai daryti per savivaldybės įmonę. Nenoriu sakyti, kad tai turėtų būti mūsų įstaiga, bet mes jau turime patirtį. Tačiau mūsų įstaigai turi būti priskirtos ir naujos funkcijos, kurios konkrečiai turi būti surašytos į mūsų nuostatus“, – aiškino O. Mariničius.

Tokiu jo siūlymu apsidžiaugė ir daugelis Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos narių, ir posėdyje dalyvavusių Klaipėdos savivaldybė administracijos vadovų.

„Aš jau dabar sustiprinau upinę kryptį, yra paskirtas mano pavaduotojas, kuris atsakingas, yra specialistas ir aš pats. Jei įstaigos nuostatai bus keičiami, tai reikės pakeitimų ir personalo srityje, bet kol kas viskas gali būti padaryta įmonės ribose, neviršijant biudžeto ir asignavimų, tik perskirstant pajėgumus“, – tvirtino O. Mariničius.

„Klaipėdos miestas pats turi susitvarkyti, o ne ieškoti, kam pavesti tai padaryti. Nes jei viskas priklauso visiems, tai nepriklauso niekam“, – pabrėžė posėdyje dalyvavęs miesto tarybos narys Arūnas Tuma.

Todėl Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijoje sutarta, jog Klaipėdos savivaldybė turėtų pradėti rengti įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ nuostatų pakeitimus taip, kad ji įgautų galių tinkamai tvarkytis Dangės upėje. Sutarta ir dėl to, kad dėl tokio sprendimo dar bus atsiklausta miesto tarybos Kolegijos nuomonės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Savivaldybė pateikė potvynių suvaldymo priemones

Klaipėdos miesto savivaldybė praneša Aplinkos ministerijai pateikusi naujas priemones, kurios padėtų suvaldyti potvynius. Dėl to Nacionalinio vandenų srities 2022-2027 metų ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Vakarų Lietuvos savivaldybių kreipimasis į ministerijas dėl potvynių valdymo

Pastaruoju metu potvyniai Vakarų Lietuvos regione intensyvėja, apima vis naujas teritorijas, todėl net keturios savivaldybės – Klaipėdos miesto, Klaipėdos, Šilutės ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Vandens autobusai - projektas su keturiomis jį „valdančiomis rankomis”

„Jeigu būtų taip paprasta, tokie laivai plaukiotų ir Vilniuje, ir Panevėžyje ir kituose miestuose, – kalbėjo VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This